2012-01-31

Till försvar för Annica Dahlström

"Könet sitter i hjärnan" bygger på vetenskapliga studier som klart visar att kvinnors och mäns hjärnor är uppbyggda enligt olika mallar, allt för att säkerställa artens överlevnad. Dahlströms bok samt konstaterande att män och kvinnor är biologiskt olika uppfattades från första stund som om en provokation av alla politiskt korrekta och många slog bakut. Det har minst sagt stuckit i ögonen på dessa att en professor säger saker som att kvinnor är mer lämpade att ta hand om spädbarn, att det är bra med amning och att mammor borde stanna hemma med sina barn under de första tre åren.

- Operation: "Tysta Annica Dahlström" avklarad?, Patriot.nu 26 januari 2012

Inte för att min fiendes vän automatiskt är min fiende, lika lite som min fiendes fiende behöver vara min vän. Även en organisation som Svenska Motståndsrörelsen (som enligt egen utsago "bekämpar integration, kulturell upplösning och den hotande utplåningen av vårt folk genom sammansmältning med främmande raser och folkgrupper") kan ha rätt i enstaka frågor.

I detta fallet har de dock lika fel som vanligt. Annica Dahlström är läkare och professor i histologi (läran om biologisk vävnad) men har de senaste åren gjort sig överlägset mest känd för sina idéer om biologiska skillnader mellan könen, att män är olämpliga av naturen att ta hand om barn, att dagis är skadligt och så vidare. För en lättläst genomgång av några av hennes största tabbar, se Påhittade fakta om könsbiologi utgör missbruk av forskarroll, DN 18 februari 2008. Av någon anledning klarade hon sig länge, och avgick först helt nyligen - frivilligt? - från den vetenskapliga nämnden i Hjärnfonden. Det är en bra organisation, 2010 (deras senaste årsrapport) samlade de in 56 miljoner kronor till förmån för forskning inom angelägna ämnen som alzheimers, dyslexi, Parkinson m.m. Hur de kunnat ha med sig en förvillare som Dahlström är en gåta.

När hon kritiseras spelar hennes försvarare gärna ut Galilei-kortet: hennes enda misstag är att hon gått in på "förbjuden mark", ifrågasatt den heliga genusvetenskapen, varit politiskt inkorrekt och så vidare. Det är förvisso struntprat. Man kan påstå vad som helst, som man kan belägga. Om man blir överbevisad, så får man se till att dra fram bättre bevis. Det har inte Dahlström gjort, och hennes irrationella tillskyndare definitivt inte. Här sjunger SMR samma offervisa som Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet, som twittrade sitt stöd för Johan Lundberg. Denne bloggade om De orkanstarka högervindarna och uppföljaren Bojs are back in town! (titeln är ett försök att skämta med vetenskapsjournalisten Karin Bojs):

Man kan tycka vad man vill om Annica Dahlströms forskning, men det åligger faktiskt forskningssvärlden att också ställa frågor som kan te sig konstiga och otidsenliga. Vad som är vetenskap ska avgöras av vetenskapssamfundet. När detta börjar lyssna på twitter- och facebook-mobbar med aldrig så behjärtansvärda idéer om hur idealsamhället bör se ut, är vi illa ute. Vilket framgår inte minst av historien.

Att Dahlströms dillerier inte är vetenskap har stått mycket klart mycket länge. Det som påpekats på Twitter och Facebook är just det.

Notera även att Lundberg inte duckar för utslitna skamgrepp av den sort som debattens dilettanter tror sig kunna vinna automatiskt med. Hur kan man vara chefredaktör för en riktig tidning som Axess - det är vad han är - och spela på den nivån? Än mer förvånande är det att en generaldirektör för ett riktigt och viktigt verk tror sig vinna poäng genom att försvara den fria forskningen mot det "politiskt korrekta". Som om fritt fabulerande skulle vara fri forskning!

2012-01-30

Lördagsfråga: Aggregerat


  1. Vatten, fast.
  2. Vatten, flytande.
  3. Vatten, gas (Steam).
  4. Satyendra Nath Bose (1894-1974).
Magnus satte de fyra aggregationstillstånden så enkelt som så: fast, flytande, gas och så det bra mycket ovanligare Bose-Einstein-kondensatet, uppkallat efter Bose och Einstein (ständigt denne Einstein). Kanske det aldrig någonsin funnits någonstans i universum före 1995?

Noterar att aggregationstillstånd är en korrektare term för det jag en gång trodde hette faser.

Ett tillstånd jag kunnat ta med var plasma, ett annat så kallad Entartete Materia (som inte har med någon sorts arisk fysik att göra).

2012-01-29

Ultra rapid som sagt



Jag tog tidigare upp det motsägelsefulla ordet ultrarapid. Här är ett belägg från 1945 - våren som synes - där det fortfarande betydde jättesnabb, inte långsam.

Än idag finns det rengöringsmedel som är ultra rapid (JGI). Det är mindre motsägelsefullt på engelska, där begreppet, såvitt jag funnit, fortfarande betyder snabb, inte långsam.

2012-01-27

Rififi

En riktig rififi-kupp genomfördes under helgen ...

- Rififi-kupp i Umeå, SVT 6 november 2011

Om man inte vet vad en rififi-kupp, äkta eller ej, är, så framgår det av beskrivningar och bilder: istället för att ta sig igenom dörrar, fönster el.dyl. så tar tjuvarna upp ett nytt hål i tak eller vägg.

Så var det med den saken. Men varifrån kommer ordet?



Auguste Le Breton (1913-1999) skrev en hel del med, vad som sägs, mycket varierande kvalitet. Han gav 1954 ut Du rififi chez les hommes, en historia om några tjuvar som planerar och genomför ett avancerat inbrott på en juvelerarfirma på Rue de Rivoli, en av de glassigare gatorna i Paris. En i gänget är förresten svensk, "Jo le Suédois".

Året därpå blev boken film. Den gjorde stor lycka, även i Sverige. Svenske Jo pekas ut för oss i början, han spelas av tyske Carl Möhner med pålagd fransk röst. (Några år senare blev han kapten ombord på Bismarck.) - Tack för klipptipset!



På det här sättet fick vi ett nytt ord. Vad är det för ord förresten?

The title is almost un-translatable into English; the closest attempts have been "rough and tumble" and "pitched battle."

- Wikipedia: Rififi

Att det är svåröversatt är varken en underdrift eller konstigt med tanke på att Le Breton lär ha myntat det själv, enkom för bokens titel; det förekommer inte i texten, och i filmen bara i sången. Om detta stämmer så är det ett lånord specialiserat som få andra.

2012-01-26

Krutdurk

Ett nog så vanligt ord. Men vad betyder det egentligen?

Durken i betydelsen fartygsgolv kommer från en äldre betydelse: förvaringsplats i kölrummet. På örlogsfartyg lagrade man ammunitionen (längre tillbaka krut på ett ställe, kulor på ett) under vattenlinjen. Poängen var att man kunde sätta dit en kran som kunde öppnas vid behov, nämligen om brand utbröt; månget fartyg har sprängts när eld nått krutdurken, liksom månget räddats sedan man vattenfyllt förrådet.

2012-01-25

På kanelen - men hur länge?

Bacchi floder
rinna dag och natt.
Glas i hand och ljufligt strängaspel,
huile de Venus, kummil och kanel
blifve, broder Wetz, din del!

- Fredmans epistel nr 14

Huile de Venus, "Venusolja", var en likör, "kummil" är samma ord som kummin och alltså kumminbrännvin, och på samma sätt är "kanel" brännvin kryddat med kanel. (Det måste jag prova någon gång.)

Det är från denna dryck eller snarlik, sägs det, som uttrycket "på kanelen" kommer. Det står mest överallt. Jag skulle ha lättare för att gå med på det om jag fått se några belägg för uttrycket som är äldre än åtminstone 1950. Hittills har jag gått bet.

Uttrycket skulle naturligtvis fortfarande kunna härledas från kanel(-sprit) även om det är såpass ungt (relativt sett), men då mer som en medveten arkaism.

Sen är det nog så anmärkningsvärt att SAOL 13 enbart har med kanel -en i betydelsen "krydda".

2012-01-24

Sagan om skrönans återkomst

Ni vet, Sagan om ringen? Har ni hört att de gjort en bok av den! Va?

Eller: Har ni hört att någon idiot sagt att "Har ni hört att de gjort en bok av Sagan om ringen"!?

Historien dök upp 2003 - här är förresten själva artikeln (tack Markus B). Att jag tog upp den 2007, i bloggposten "Sagan om ringen" har blivit bok, berodde kanske på att den fick en comeback just då - jag minns inte.

Och nu var det dags igen. DN.se den 23 januari 2012:



Det kan inte vara ofta en över åtta år gammal artikel ligger på den listan: Ringen-krönika fick fansen att se rött (26 oktober 2003), och därtill får färska blogglänkar. (Det är heller inte så få som missat dateringen, och tror att det är en nyskriven artikel.) Eller som en fyra år gammal post på min blogg får 50 gånger fler träffar än en från förra veckan.



Här kan man förresten följa spridningen med rätt stor precision - det är de två sista topparna som är intressanta. Uppgången började söndag eftermiddag ca kl 18 för att accelerera under kvällen. Under natten tog utvecklingen en paus för att sedan ta igen med besked. Den peakade igår måndag kl 13. Eftersom kurvan kan antas spegla skrönans utveckling i stort, med viss fördröjning så klart, så kan ni som tog del av det hela och minns ungefärligt klockslag få en uppfattning om er plats i näringskedjan.

Hur det går till? Tja! Det kan räcka med en enda post på Twitter eller Facebook. Det underlättar om det är någon med tusentals följare, men det är inte nödvändigt. Viktigare faktorer är att grejen är tillräckligt bra i sig, att tillräckligt många inte känner till att den är nys (även om vi alla vet att folk i allmänhet har minne som guldfiskar, eller hur), och naturligvis att den är tillräckligt trovärdig för att folk inte ska bli onödigt misstänksamma.

Balansen mellan häpnadsväckande och osannolik är hur svår som helst att få till. "Ringen som bok" satte den perfekt.

Och sist men inte minst: folk som ser det hela ska känna sig manade att sprida vidare, retweeta, dela och allt vad det nu är. Detta har jag inte riktigt fått kläm på i detta fallet. LotR är väl inte mer aktuell nu än boken/filmen varit på sistone - jag tror inte att det har med den nya hobbit-filmen att göra. Kanske är den här skrönan helt enkelt tillräckligt bra i sig? Månne den får evigt liv och blir en "sanning" någonstans? Om det inte redan inträffat...

Intressant är det, hur som helst.

2012-01-23

Lördagsfråga: 4 x 4


  1. Li Shumeng antog artistnamn som Lan Ping m.fl. och fick en ganska framgångsrik filmkarriär i Kina på 1930-talet. Senare skulle hon ansluta sig till kommunisterna och få ihop det med ledaren. Som Jiang Qing skulle Maos fru bli känd som ledare för De Fyras Gäng.
  2. Nostradamus höll sig i sina förgjordade profetior till quatrainer, "fyrradingar". (Visste-ni-att: på arabiska, eller om det är persiska eller båda, heter motsvarigheten rubaiyat.)
  3. Antonio Vivaldi. Skrev massor av musik utöver Le quattro stagioni. Populär under sin livstid, blev sedan tämligen bortglömd för att åter lyftas fram under sent 1900-tal. Så kan det gå.
  4. Frankie Valli, mesta namnet i gruppen The Four Seasons.
Den tog Magnus utan dröjsmål.

2012-01-22

Photoshop 1973



"It works! (sort of)"

Den här bilden är en videosignal som digitaliserats. Sånt var inte vardagsmat i april 1973. I bild Richard Shoup som för första gången fått igång sitt nya system: SuperPaint.

Hårdvaran arbetade med 640 x 480 pixlar, 8 bitar per pixel = 256 färger/gråskalor, och utgjordes av RAM-minnen som kopplats till en Data General Nova, en populär 16-bitars minidator vid den tiden. Det blir 300 kb det, vilket gjorde hans dator till den dyrbaraste på bygget. Utvecklingen ägde rum på Xeroc PARC, en av de mest viktigaste platserna för datautveckling någonsin (se bloggposten Deathmatch 1979 för några exempel).

Men just här ska jag fokusera på mjukvaran. Så här såg menyn faktiskt ut i Superpaint:



Om det ser lite skabbigt ut så, tja, visst - men det här var också före Windows, Photoshop, Macintosh, ABC 80... Man kunde skapa bilder och animera dem, liksom ta in videosignaler och lägga på datagrafik. Resultatet användes bland annat av NASA, och då förstår man ju att det var bra. (För pedagogiska förklaringar som användes i TV, bilder finns bland länkarna.)

Shoup beskriver prylarna i en bitvis ganska teknisk artikel. Han går även in på några svagheter:

Limitations of the system are numerous and apparent after some use. Most annoying, of course, are the jagged edges often present in the picture due to the limited resolution and lack of softness of the digital medium. Techniques now exist for eliminating these quantization effects, but using them fully in a highly interactive system is beyond the capabilities of this hardware. Other desirable features not present in the current system include: multiple overlays (like a cartoonist's cels), the ability to deal with full-color natural images as well as flat color, smooth scaling (zooming), and a more general animation capability.

- Richard Shoup, "SuperPaint ... The digital animator", Datamation (1979)

SuperPaint var en pionjär, som skulle leda till Quantel Paintbox 1981 och Photoshop 1987. Ifall ni aldrig hört talas om Paintbox så är det förståeligt, programmet var Photoshops direkta föregångare, proffsigare och långt dyrare. När Adobes flaggskepp började ta marknadsandelar protesterade Quantel med att stämma dem. Vid ett tillfälle anlitade man Shoup. Denne fick gå och leta reda på listningar, översätta dem till körbart C, och till slut porta SuperPaint från 1978 till en version som kunde användas på en vanlig PC av idag. Poängen var att visa att Quantel inte alls var först med målarprogram.

Se även bloggposten 1963 års Photoshop för 1963 års Illustrator.


Richard Shoup:
Idag har tyvärr Shoup övergått till att intressera sig för parapsykologi: Psi, kvantfysiska förklaringar av clairvoyance, ett projekt kallat Global Consciousness Project som hittills levererat massor av data men inget av värde, med mera.

2012-01-20

Nathaniel Grigsby



Den här gravstenen dyker upp då och då som en rolig bild. Då och då misstänker någon att den är fejk. Det är den inte.

Graven finns i Attica, Kansas. Nathaniel Grigsby dog den 16 april 1890, 78 år 6 månader och 5 dagar gammal - så exakta uppgifter står verkligen på gravstenen (framsidan skymtar t.v.), vet inte om det var en amerikansk tradition eller så. "Jackson" i texten var det demokratiska partiets grundare Andrew Jackson. På en tredje sida nämns att han gick i skola "with Lincolns", däribland Abe själv, och att Nathaniels bror Aaron gifte sig med systern Sarah Lincoln, liksom att han hälsade på den gode republikanske presidenten i Vita huset.

Snopes.com: Grave Statement

2012-01-19

Vädret på sistone

Att en klimatförskjutning nu verkligen försiggår i hela Sverige har man kunnat iaktta sedan flera år tillbaka, inte minst i Skåne: somrarna blir mindre varma och vintrarna mindre kalla. Med andra ord övergår vi sakta men säkert till ett mera maritimt klimat.

När skrevs denna klimatologiska betraktelse? Markera den vita texten nedan för facit.

> Östgötaposten, 7 augusti 1903 - jag moderniserade språket helt lätt <

2012-01-18

Läkare i Malawi och Manchester

Påstående: Det finns fler läkare från Malawi i Manchester än i Malawi.

Vad tror ni om det? Sant eller falskt?

Uppgiften dök tydligen upp på 80- eller rentav 70-talet. Den var, som så ofta, inte helt tagen ur luften.

Kopplingen till verkligheten bestod i att Malawi årligen skulle skicka några läkarstudenter till universitetet i Manchester. Så småningom blev man i Malawi bekymrade över hur få av dessa som återvände; de examinerade läkarna föredrog att stanna i Storbritannien. Här kan uppgiften ha myntats av någon pessimistisk utvärderare, att resultatet inte blev en förstärkning av läkarkåren i Malawi utan tvärtom en utarmning: "det finns fler läkare från Malawi i Manchester än i Malawi".

Helt sann verkar påståendet aldrig ha varit. Idag är det definitivt osant, hur man än räknar. Men lever kvar gör det tydligen.


BBC: Malawian doctors - are there more in Manchester than in Malawi?

2012-01-17

Kim Jong Il spelar golf



Med sådana amatörer behövs inga proffs
"Dear Leader Comrade General Kim Jong Il, whom I respect from the bottom of my heart, scored two on this hole," said the course professional, Park Young Man.
Clearly, the mysterious 52-year-old son of the late "Great Leader" Kim Il Sung is a hero of the golf course as well as of the nation.
Mr. Park, who confessed to having never heard of Arnold Palmer, explained that the Dear Leader shot a 34 over 18 holes, including five holes-in-one, and did no worse than a birdie on any hole.
"He is an excellent golfer," Mr. Park said.
- Keeping Dear Leader's Score, New York Times, 19 oktober 1994

Det där är, såvitt jag funnit, upprinnelsen till den allra mest slitstarka uppgiften om den käre ledaren: att han på sin första (enda?) golfrunda slog en rad hole-in-ones och krossade banrekordet med en obeskrivlig marginal. Golfbanan i Pyongyang har par 72 – räkna själva. Världshistoriens bästa golfrunda, helt enkelt; en Rookie of the Year som en sorglig skepnad som Arnold Palmer inte vore värdig att bära klubborna åt, och så vidare.

Men är uppgiften "sann"? På så sätt att den framförts av det nordkoreanska propaganda-maskineriet, snarare än att ha hittats på av icke-nordkoreanska filurer? Källforskningen är sällsam (påminner mest om när jag skulle leta "fakta" för UFO-kapitlet i Tredje rikets myter); det är just ingen hejd på de märkligheter och rena mirakel som inträffat kring De röda kejsarna jag tidigare tagit upp. Men om golfrundan förekommit i pressmeddelanden, texter från den statliga nyhetsbyrån KCNA eller den officiella biografin eller så, så borde den vara lätt hittad. Eftersom ingen hittat något sådant, så har andra dragit slutsatsen att den är påhittad utanför Nordkorea. Att ingen tillfrågad nordkorean känts vid uppgiften förstärker den teorin.
Vad vi känner till så har detta inte rapporterats på KCNA eller skrivits i någon biografi av Kim Jong Il. Flera av våra medlemmar har dock tagit upp detta rykte när de varit på besök i DFRK och koreanerna har funnit detta påstående lika löjeväckande som vi.
- Svensk-Koreanska föreningen svarar på min fråga, 10 januari 2012

Sanningen ligger, som så ofta, mittimellan. Uppgiften kommer alltså från en nordkorean, som väl inte vågade annat än prisa den för övrigt då helt färske ledaren (Kim Il Sung dog sommaren 1994), men verkar aldrig ha infogats i den officiella hagiografin. Gott så.



Denna bild från Pyongyang Golf Company verkar visa en annan golfbana med 9 hål. Hur som helst.

2012-01-16

Lördagsfråga på lut


  1. Österhaninge kyrka. Det lätt lutande och vridna tornet uppfördes 1587. Enligt en lokal skröna hängde sig byggmästaren i det sorgliga verket.
  2. Westminster Palace, bättre känt som parlamentshuset, med klocktornet, bättre känt som Big Ben - ett namn som övertagits från den största klockan.
  3. Katedralen i Pisa. Till höger utanför bilden finns klocktornet, kampanilen med ett fint ord. Det är det som lutar.
  4. Kyrkan i samhället Suurhusen, Niedersachsen. Det lär vara det mest ("ofrivilligt") lutande i världen, med drygt fem grader.
Den gemensamma nämnaren är alltså, som Joakim insåg, det lutande. Jomen, även Big Ben lutar, lite mer än det borde göra. Lutningen varierar men verkar, såvitt jag kunnat finna, inte öka, vilket är bra.

2012-01-15

Konsten att läsa tankar


Är ni telepatisk? Kan ni läsa tankar? Tag reda på saken medelst några enkla övningar! "Great expert tells how"!

Men först några ord om sir Oliver Lodge. Han levde 1851-1940 och var en av sin tids mest kända vetenskapsmän, i synnerhet på området radiovågor (han var inte långt ifrån att upptäcka själva fenomenet före Hertz). Han var en av de första att beskriva så kallad Lorentz-transformation, som senare skulle bli en hörnsten i relativitetsteorin. Han höll även fast vid eterteorin längre än de flesta. Men det som han är riktigt känd för, då som nu, är hans studier av spiritism, telepati, ESP och relaterat.

Det är alltså ingen dumskalle eller charlatan som talar här. Däremot måtte hans kunskaper om mentalism, "simulerad tankeläsning" (enkelt uttryckt) ha varit obefintliga, liksom hans skeptiskt-kritiska sinnelag. Annars hade han insett att hans experiment kan ge överraskande goda resultat även utan telepati, särskilt om en habil mentalist får utföra dem men även av omedveten cold reading eller så av en ren slump.
In his quest for interesting and illuminating discoveries in the art of mind reading, Sir Oliver Lodge gives the following tests, or experiments for readers of The Day Book.

He asks that everybody try at least one of these experiments.

An easy beginning suggested is this: Send the percipient, or mind reader, out of the room, while the others choose some object, person, or color, upon which they will concentrate their thoughts. Call in the experimenting mind reader. Can he tell what the rest of the party are thinking about? If he can, and there has been no agreement beforehand, he has been able to read your minds.

The mind reader blindfolds himself (the better to concentrate his mind); another person draws on a card something, simple, like a cross or circle at first. The card is held in front of the reader, but with the blank side toward him; the other gazes intently at the figure on the card, concentrating his mind upon it.

Can the mind reader describe the figure? A better way is to place a tablet in the mind reader's hand and allow him to draw the outline of what he sees. If he can do that, he is making fairly good progress as a mind reader.

The same experiment may be made holding any small object instead of a card, but care must be taken to have the object safely screened from the reader, but fully in sight of the persons conducting the test, and it must be his sole subject of thought.

Try conveying the thought of "taste". Place something in your mouth, anything especially bitter or sweet. Can the reader "taste" it, too?

Numerous other simple experiments will suggest themselves to you as you proceed.

You need not confine your experiments to one person; you may exchange places and do the thought reading yourself; you may even experiment with persons you do not know, trying to read their minds, or trying to convey to their minds the thoughts you are thinking. This is done more frequently than the average person imagines.

Then attempt distance reading. Try the same or similar experiments, having the reader in an adjoining room. If successful, make the distance greater and greater, until you reach a limit. That may be half way around the earth, and it may be but a city block.

A good test would be for a husband and wife to make arrangements to give a few moments during the day, the husband at his work, the wife in the home, thinking deeply about each other, placing their minds in readiness to receive thought messages. When they meet at the supper table they may recall their thoughts at that particular time of the day and compare notes.

Like experiments could be made between any two persons, two women or a mother and her child, and could in time be tried over greater distances, say, for instance, when one is out of town.
- The Day Book, 13 augusti 1912

2012-01-13

Demotivational posters

Så vitt jag minns var det här den första jag såg. Jag minns inte vilken som var den senaste.



Ursprunget till dessa demotivational posters lär, enligt Know Your Meme som brukar ha rätt om sådant, vara Despair, Inc. Året var 1998.

På den tiden var de parodier på fullt allvarliga motivational posters som fanns lite varstans, med en fin bild, ett bra ord/begrepp med stora bokstäver och en förklaring med små. Jag antar att de fortfarande finns någonstans, kanske rentav på nätet? Idag torde de te sig fullkomligt poänglösa, när satiren tagit över formen.

2012-01-12

Att fortfarande sabotera för polisen

- Sierskor finns med ganska ofta när vi utreder försvunna personer. Många sierskor är offensiva och vänder sig till anhöriga, säger Thomas Hertzberg. - Är det inte osannolikt att en sierska ska ha rätt? - Ja, det kan man tycka, men undrens tid är inte förbi. Någon gång kanske en sierska får rätt.
- Polisen tog råd från en sierska, DN 11 januari 2011

Reaktionerna har varit jämförelsevis starka - vilket tyvärr inte är så mycket - men en sak ska man inte bli och det är förvånad. Polisen har länge varit usel på att mota bort den sorts mytomaner och/eller charlataner som kallar sig siare, synska, mediala eller liknande.

Att sabotera för polisen är en bloggpost jag skrev 2008. Den var föranledd av två uppmärksammade fall där "medier" saboterat utredningar med villospår. Det ena var när Polisen letade efter Engla - med spåtanter, Aftonbladet 18 juli 2008.

Inte var det en ny tradition då heller.

Den här bilden borde stämma till eftertanke. Inte minst hos påstådda medier, och i än högre grad hos naiva poliser. Till höger i bild Olof Jönsson.


I Sverige minns man honom under smeknamnet ”Mirakelmannen”. Det skrevs många artiklar om honom, tyvärr oftast oseriösa, och ibland också direkt osanna. Han beskylldes för allt, från fusk, masshypnos och vad man nu kunde komma på för att dölja sin egen oförmåga att accep­tera något som man inte kunde förstå. Detta trots att vetenskapsmän och många andra aktade personer både från Sverige och Danmark, vilka varit försöksledare eller deltagit som vittnen i under­sökningar som gjorts av Olof Jönssons paranormala förmågor, intygat äktheten och vidimerat att experimenten företagits under villkor som uteslutit alla möjligheter till fusk.
- Torsten Schönfeldt, Olof Jönsson - svenskt medium med världsrykte

En undersökning som Schönfeldt inte nämner är när Jönsson hösten 1951 skulle hitta Allan Nilssons mördare. Mirakelmannen tillbringade några dagar med att "känna in" omgivningarna, Nilssons ägodelar med mera. Polisen till vänster hette Tore Hedin och assisterade Jönsson. Året därpå erkände mördaren mordet på såväl Nilsson som en rad andra personer. Han var polis och hette Tore Hedin.

Garvarn, Olof Jonsson - the Swedish Swindler

Det förekommer rentav TV-program där man satt geschäftet i system. Hittills har de gett noll utbyte, vad de andetroende än hävdar.

Det största problemet är inte "medierna" utan de som lyssnar på dem. Hur kan en organisation som Polisen gå på sånt här? Fortfarande?
- ... Den försvunne personen skulle finnas vid ett blått hus med vita knutar någonstans söderut från den här trafikolycksplatsen. - Och hur använde ni den informationen hos polisen? - Ja, det är ju som så här, vi tar ju det här som vilket tips som helst egentligen. Sedan gör man en värdering och man gör även kanske en utredning kring inkomna tips. Och sedan är en del tips mer sannolika än andra. Och i det här fallet fann jag det inte för helt osannolikt, och därmed så utredde vi detta. - Så ni letade helt enkelt efter blå hus med vita knutar? - Ja, det har vi gjort. - Och hur gick det? - Det var ett tiotal sådana fastigheter på cirka fyra mils håll. Men ingenting hittades intill de här fastigheterna.
- Thomas Hertzberg, polis i Torsby, intervjuas i Sierska hjälpte polisen, Studio Ett, 11 januari 2011

För att avsluta med samme Hertzberg så menar han även att "det går bara inte att avfärda allt som rent nonsens". Säg emot det, den som kan.

2012-01-11

Guantánamo 109 år

Ifall någon missat denna detalj: Det som idag fyller 10 år är fängelset. Militärlägret grundades 1903.

Det är för övrigt ett minne av det spansk-amerikanska kriget 1898. Ifall någon undrat hur USA kunnat ha en bas på Castros ö så är det en bitvis egendomlig historia som beskrivs på Wikipedia: Guantanamo Bay Naval Base.

Namnet är förresten varken engelskt eller spanskt utan betydligt äldre. Platsen kallades Guantánamo av de taino-indianer som bodde där när Columbus kom dit 1494.

2012-01-10

Galningar #12: Terry Evans Vänner

Det här är verkligen förspilld möda.

Min version, återgiven utan att besvära mig mer än vad det är värt:

Terry Evans utger sig för att vara medial, säger kunna tala med de döda. Han är en bluff, lurendrejare och gubbtjuv i största allmänhet. På Facebook-gruppen Terry Evans Vänner var vi några som påtalade detta, med de orden eller andra. En av hans sanna vänner reagerade då på det bästa sätt han kunde komma på: han hotade med personliga vendettor mot envar som ifrågasätter Terry Evans ljus och kärlek. Jag bad honom att sätta upp mig på listan, vilket han gjorde (här).

Sen skulle Börje skrämmas:



Hans mail, återgivet i befintligt skick:

Hej
En av era anställda bedriver antihumanistisk verksamhet.
Peter Olausson förstår inte konceptet Vänner

på Facebook finns en sida för Terry Evans Vänner
Vänner innebär att man har ett vänligt uppsåt även om man inte är ense om allt.
Peter Olausson har ett fientligt uppsåt.

Jag har försökt få hans gelikar som förföljer dem som vill ägna sig åt att diskutera sina upplevelser att försvinna från sidan istället förstör de.
Så här attackerar han mig

[Peter Olausson] Herre jävlar. Börje Peratt, rättshaverist och woo-woo-agent? -- Här har du en till att förfölja. Hej hej.

Jag vet inte ens vad han menar med woo-woo agent men antagligen är det kränkande. Jag känner igen det från Voffare (Vetenskap och folkbildning) en organisation som ägnar sig åt förföljelse av oliktänkande.

Mitt uppsåt med detta är att som TV-journalist beskriva och bemöta dess mobbare.

Jag undrar hur Tjörns kommun ställer sig till hans aktivitet som även försiggår på arbetstid.
Med vänlig hälsning
Börje Peratt
http://www.peratt.com
Min anslagstavla:



Vad Fredriks korrespondens beträffar så är Torbjörn Sassersson en av landets etablerade stollar. Avnjutes på NewsVoice och kommentarsfält här och var. Börje Peratt är i en mycket trängre krets känd för den egendomliga "läran" $uccebo - fröet till framgång.

2012-01-09

Lördagsfråga: Mensa


  1. Normalfördelning. I tre dimensioner för ett lite roligare diagram. Jag tog inte reda på detaljerna.)
  2. Stjärnbilden Taffelberget (Mensa på latin). Den syns inte på norra stjärnhimlen och knappt på södra heller. Den torde vara en av de tråkigaste stjärnbilderna ö h t.
  3. Detalj ur föreningen Mensas logga.
  4. Taffelberget, Sydafrika.
Få se: IQ är normalfördelad bland oss; de som ligger bland de högsta 2 % i sitt land har kvalat in till föreningen Mensa. Själva ordet betyder bord, namnet antogs "to demonstrate the round-table nature of the organization", och de har också ett fyrkantigt bord i loggan. Taffelberg/mensa är en geologisk term om berg med platta ovansidor, det finns alltså fler än det vid Kapstaden, men inget lika berömt. Det var också på det bergets platta höjd som de Lacaille satt när han begåvade världen med en rad oansenliga stjärnbilder, och som ett minne av detta gav han en av dem namnet Taffelberget.

magnus med m satte bordet, Magnus med M normalfördelningen.

2012-01-08

Smink i svartvitt



En solbränna som gått åt skogen? Nej, makeup för TV:

Elaine Shepard, Hollywood film actress, could pass for an Indian in war paint when she wears the new standard television make-up. White high-lighting around the nostrils, eyes and hollows of the throat is necessary for good reproduction. Lips, eyebrows and eyelashes are blue-black.

- Make-Up for Television, Mechanix Illustrated, september 1939

Grejen var att tidens televisionsteknik dels var lågupplöst och därför krävde rejäla kontraster för att man skulle se att det var ett mänskligt ansikte ö h t, dels var känslig resp. okänslig för vissa ljusfrekvenser. För att få skugga eller högdager funkade inte de färger man använder till vardags.

The lips, nostrils, and eye shadows are very deeply made up with green or purple according to which system is used, and any facial lines to be emphasized are lined in with the same colour. Shadows which have to be removed are covered with colour of the same hue as that to which the photo-cell is most sensitive, which, in the case mentioned above, where green was used for heavy contrast, would be red.

- G. A. Foan & J. Bari-Woolls (red.)


Källa: Max and the tube

(Tipstack till C. J. Åkerberg)

2012-01-06

Tips till blivande författare

Några blandade tips. Sådana verkar folk som skulle vilja bli utgivna författare aldrig tröttna på. Hur går det till, rent konkret, när man blir antagen?

1. När du letar förlag, se till att skicka till rätt sorts förlag. Ett förlag som ger ut barnböcker är inte intresserat av din diktsamling, krigshistoriska förlaget inte av din yoga-bok osv. Jag trodde knappt folk kunde vara så slarviga, men det är tydligen mycket vanligt.

2. När du kollar om din bok passar förlagets utgivning, passa även på att granska deras böcker i övrigt. Är trycket OK? Är illustrationer gryniga, mörka eller jättebra? Vilka författare ges ut?

3. När du skickar manuset, skicka hela manuset. Smakprov, halvfärdiga kapitel, bokidéer och så vidare kan fungera i förekommande fall, men som regel minskar det dina chanser rejält. Förlagen får in massor av mycket ändå. Konkurrensen är hård. Var professionell.

4. När du skickar manuset, skicka pappersbunten. Det lär finnas förlag som tar emot mail - kolla - men de är definitivt undantagen. Skicka papperen som bunt i plastficka. Häfta inte.

5. Använd dubbla radavstånd. För övrigt, bekymra dig inte om formgivningen - se även bloggposten Typografi. Det var inte Times New Roman som gjorde att du blev refuserad.

6. Hur länge ska man vänta på ett nej? Tja. Min lilla erfarenhet är att ett ja går fortare än ett nej. Förlagen uppskattar om du inte skickar ett manus till ett dussin olika ställen på samma gång; samtidigt ska du inte behöva vänta sex till åtta veckor på varje refusering. Att skicka till olika förlag med några veckors mellanrum är en rimlig kompromiss.


Hur går det till när en bok blir antagen? På de "mindre" förlagen (som förvisso kan vara nog så etablerade) är det en ensam förläggare som bestämmer. På större förlag (Bonnierförlagen, Norstedts och några till) tas beslutet i ett s.k. förlagsmöte där förläggare och chefer diskuterar utgivningen. I de förra fallen kan du få ett "ja" rätt upp och ner, i de senare är det lite omständligare.

Sen får du hem ett kontrakt i två exemplar. Läs, skriv under och skicka tillbaka det ena. Det ska mycket till för att du ska behöva känna dig orolig - etablerade förlag försöker aldrig att blåsa sina författare. Däremot kan du naturligtvis ha synpunkter på detaljer. Min erfarenhet hittills är att förlag inte är oresonliga. Kontraktet är ett avtal som båda ska vara nöjda med.

Å andra sidan har jag kolleger som yttrat missnöje av olika grader. Man kan vara besviken över ett taffligt drivet förlag, över svag marknadsföring, tryckkvalitén m.m. Därav punkt 2 ovan.

2012-01-05

Recensioner

Jag gillar idén och upplägget och trots att jag ibland kan tycka det blir lite för mycket uppradanden så är Tredje Rikets Myter ett väldigt bra komplement till annan litteratur som skrivits om Hitler och hans gelikar. Spännande och intressant.

- Roger Bengtsson recenserar på Ikon1931.se (vet inte vad det är, men en URL är en URL)

För mycket uppradande ibland? Kan hålla med, åtminstone beträffande kapitel som Hitler eller i synnerhet Wunderwaffen. I sådana sammanhang fanns det så jävla mycket rent ut sagt att jag ville ge en överblick av mängden. Vilket försvårar petande på djupet.

Bengtsson (som verkar tillhöra den att-tappande generationen, men ingen skam i det) gav hur som helst en trea i betyg, av fem möjliga. Hade det vart en svensk film hade det vart ett gruvligt underbetyg, men okej. Svårt att veta var olika recensenter sätter sina gränser.

Sen såg jag nästa bok Roger Bengtsson recenserade: Jane Eyre i serieversion. Betyg: 3 av 5.

..!

Här läggs jag alltså i nivå med Charlotte Brontë. Jädrar anåda.

2012-01-04

Frenologi

Vad är nu detta?



Om man inte vet, så är det omöjligt att gissa.



Det är en frenologisk "karta" över huvudet, som visar var olika sorters tankar, känslor och sinnen sitter. Det var heller inte bara av akademiskt intresse - långt ifrån.

Folk tänker ju olika, och kan vara mer eller mindre humoristiska, religiösa, logiska, försiktiga osv. Enligt frenologin beror det på att de delar av hjärnan som ägnar sig åt respektive fält är olika välutvecklade. Och för att allt ska få plats därinne, så får skallbenet anpassa sig; den inre psykologiska anatomin återspeglas av knölar och gropar på utsidan. Genom att känna på din skalle kan jag tala om hur du är.



Här är en karta (klicka för större bild) som åtminstone är lättare att använda, även om jag inte begriper hur de fyra vyerna hänger ihop. Om du till exempel har stark självkänsla, så har du också en bula högt upp på bakhuvudet, och omvänt. Finns där en grop, så är din självkänsla svag. Och så vidare.

Antalet "organ", som delarna kallades, varierade som synes mellan olika frenologiska forskare; Lärans grundare Franz Joseph Galls ursprungliga 27 är här 33, andra räknade tydligen med 43, och porslinshuvudet ovan har som synes betydligt fler. Resultatet torde bli detsamma.

Läran var nu aldrig särskilt respekterad inom facket, men ganska spridd under en stor del av 1800-talet. Den hängde med en bit in på 1900-talet, men blev snabbt en allt mer marginell företeelse även i de mest godtrognas rike, för att så småningom bli tämligen bortglömd av andra än sådana som intresserar sig för tillvarons besynnerligare aspekter.

Att frenologin försvann berodde knappast på att man överväldigades av de tunga beläggen mot eller torftiga för, och absolut inte på att folk blev smartare; man tröttnade helt enkelt, och övergick till andra för stunden mer spännande läror. Och där är vi förresten än idag.

2012-01-03

Årets faktoid-spridare och faktaspridare

På tal om utmärkelser...



Årets faktoid-spridare är forumet Flashback.

Före Facebook fanns Flashback; före bloggarna fanns också Flashback. (Flashback lär också överleva 99 % av alla bloggar, om det inte redan gjort det.) Länge det digitala ryktesspridandets aorta, håller ställningen något sånär än idag. Det enda som skulle kunna dämpa detta vore det faktum, att medan otaliga aningslösa på fejan skickar vidare vilka fånerier som helst, så vet de flesta som läser på Flashback var de är och vilka de delar utrymme med. Nazister, anarkister, haschtomtar, mytomaner, fanatiker av alla upptänkliga slag och några till, avgjorda vårdfall, och inte så få specimen som var och en skulle kunna ge material åt en psykiatrisk konferens...

Länka? Tror jag inte behövs. ;-)



Årets faktaspridare är forumet Flashback.

Det är först på sistone som hemligheten börjat sippra ut, att man även i högst respektabla mediehus tar en titt på gamla FB då och då, just eftersom där så ofta dyker upp intressant information som håller.

Häromåret härjade en djurplågare i Lerum. Så småningom greps han och erkände. En stor del av spaningsarbetet utfördes på Flashback, något som också nämndes här och var i media. Jag kan inte minnas mig ha sett sådana omnämnanden tidigare; de kan inte ha varit många.

För ett år sedan nominerades en tråd på Flashback till priset Guldspaden för grävande journalistik, med anledning av att de bisarra turerna i samhället Bjästa började utredas där (länk). En sådan utredning ska naturligtvis inte föras på ett nätforum, allra minst på ett ställe som Flashback -- men nu blev det så, och flera engagerade lyckades visa att där verkligen fanns något skumt. När det hela togs upp i Uppdrag Granskning blev det en riksnyhet och skandal på allas läppar, men först då.

Terje Hellesø känner ni till. Misstanken att det var något lurt med hans djurbilder luftades först av en bloggande jägare (länk) som kontaktats av en fundersam journalist, men arbetet med att verkligen bevisa manipulationerna gjordes av några trägna pseudonymer på Flashback.* Detta gav dem utmärkelsen Årets medieorm 2011.

I den visserligen absurda "kungabilden" lyckades någon leta fram just den bildruta med CXVI som nog nyttjats i hopklippningen. Jag vet inte ens om jag skulle vilja ha ett så härdat grävarpsyke, men imponerande är det.


Sammantaget frodas såväl sanningar som osanningar på Flashback. Det är ett förträffligt ställe för att öva upp förmågor som källkritik, att slänga käft med idioter, att hålla tyst m.m.


* Kan nämna att jag på intet sätt är jävig, vare sig till den ena utmärkelsen (tack och lov) eller den andra (tyvärr). Jag är f.ö. lätt att hitta på Flashback.

2012-01-01

Lördagsfråga: Årets förvillare


  1. En ung Rudolf Steiner, långt innan han grundade den antroposofiska märklighet som fortfarande lyckas dra folk. Årets förvillare 2008 blev Vidarkliniken i Järna och chefen Ursula Flatters.
  2. Annika Dahlqvist, Årets förvillare 2009 sedan hon påstått en rad saker som svårligen går ihop med det faktum att hon är legitimerad läkare. Själv poängterar jag gärna vaccinmotståndet som är en villfarelse som inte bara är dum utan farlig.
  3. Åke Ortmark, en av de namnkunnigare verksamma inom det så kallade Stockholmsinitiativet. Det är en klimatskeptisk förening som blev Årets förvillare 2010.
  4. Miljönämnden i Mora och Orsa (kommunerna delar miljönämnd och -kontor) har utnämnts till Årets förvillare 2011. Anledningen är deras totalt okritiska behandling av en så kallad "elallergiker". Jag har tagit upp historien förut: Den inbillade sjuke och En skeptisk våg..?
Dennis kände till den gemensamma nämnaren mellan 1-3, som gav mig ett osökt tillfälle att presentera nummer 4 som kungörs just idag via flera kanaler. Som VoF:s blogg och SvD.

Året 2011

Några valda bloggposter från året som gick.

23 januari - Little Grandmother särskådad
En kvinna från Colorado börjar kalla sig "shaman" och får plötsligt betydligt större publik. Äkthet går hem!

1 februari - Den första Faktoid-dagen
Första tisdagen i februari. Ett roligt initiativ från Xkcd som jag tänker fortsätta med tills jag glömmer bort det.

15 februari - Tonight: George Hrab, Henriksberg
Årets gig! Med musikanten, skeptikern och hedersmannen i allmänhet George Hrab.

6 mars - Röhsska museet och verkligheten
"Det som händer på internet är sant eftersom det finns där" - Göteborgsmuseets postmodernistiske chef och idiot Ted Hesselbom försvarar en lögn med något som inte ens påminner om ett argument.

9 mars - Kalmare kvackare
Den politiska majoriteten i Kalmar län "uttryckte en vilja att komplettera den sedvanliga vården med alternativmedicinska inslag".

16 mars - Gaffla med Geller
Skeptikern får en intervju med en karismatisk lurifax.

6 april - Den första foliehatten
Ständigt deprimerande aktuell blev ännu mer aktuell sedan Språkrådet lagt med "foliehatt" bland 2011 års nyord (sic).

14 april - Mannen som tittar på folk
En av mina favoritposter. Braco vet hur man fångar en publik med minimala medel.

20 april - Tredje rikets myter
Årets bok kungjord.

3 maj - McDonalds 1955?
McDonalds gjorde en reklamkampanj av vad man skulle kunna kalla en företagsmyt. För företaget är äldre än så, vilket de av någon anledning försöker att glömma bort.

13 maj - Fredagen den 13:e
VoF Göteborg idkar som traditionen bjuder lite skeptisk aktivism.

20 maj - Slut på lördagsfrågorna?
Minns ni Harold Camping? Klart ni gör.

31 maj - Inventering: Skolor som förbjudit nationalsången
Enligt blandade källor är de oj så vanligt att "politiskt korrekta" (vad det nu betyder) skolor förbjuder Du gamla. Vid närmare granskning visar sig fenomenet vara betydligt sällsyntare, om det alls förekommer.

8 juni - Mässling, en farlig sjukdom
Årets tristaste trend är det växande vaccinmotståndet. Puckon!

19 juni - Sagan om vägskylten
När Göran Hägglund berättar att ordet "vägkyrka" är bannlyst (ursäkta) från vägskyltar så är det en fjäder som blivit en hönsgård. Sedelärande!

23 juni - Rebel yell: Historien om ett ljud
Det här var en ovanligt rolig bloggpost att läsa in mig på och skriva.

8 juli - Astronautens homeopatiska självmord
Christer F. och några andra VoF:are lyckades faktiskt att göra en av de mest uppmärksammade aktionerna i Almedalen 2011, vilket var mer än någon vågade hoppas på. Hurra! - Se även Därför tar jag en överdos i SvD som blev deras näst mest lästa. Har den äran! - Bäst av allt? Att redaktörer och redaktioner lite varstans börjar inse potentialen i att skriva om sådant som intresserar skeptiker, inte minst för att det så lätt blir vilda debatter när förvillare och förvillade rycker till undsättning för kvackare, spökpratare, och vilka det nu är.

22 juli - Korrespondens med en tankeläsare
Just så.

23 juli - Norska faktoider
Dagen innan var vi många som hängde på nätet och följde den osannolika händelseutvecklingen, först i Oslo och sedan på en liten ö som hette Utøya. Bortsett från allt annat var det perfekt jordmån för rykten, påhitt och faktoider av alla de slag, som jag här kunde samla i realtid. Se även 2006: Terrorhotet i Oslo.

21 september - Farmaceuten som skämdes
En sorts kommentar av den sektor som mer än någon annan lyckats sänka sitt varumärke under året.

27 september - Bokmässan
Sammanfattning av årets intensivaste hundra timmar.

6 oktober - Sad Mac
Steve Jobs var mycket mer än Apple: det är i stort sett på grund av honom som dagens datorer ser ut som de gör. (Sen är det ännu tristare att hans liv förkortades p.g.a. kvacksalveri.)

14 oktober - Den galne bosniern på Linnéuniversitetet
Den pyramidale token bjuds in till ett svenskt universitet. Jomen.

25 november - Den inbillade sjuke
"Elallergikern" i Mora bodde tidigare i Kungsbacka, och plågade kommunen även där.

14 december - George R. Simpson
En tok vars energi och briljans får mig att tappa andan.

18 december - Läkemedelsverket kvackar på kinesiska
Som ett eko av den trista utvecklingen på apoteksfronten kungör självaste Läkemedelsverket att de ska frottera sig med kvacksalvare, åtminstone så länge de är så där mysigt mystiskt kinesiska.