2011-10-14

Den galne bosniern på Linnéuniversitetet

Om Erich von Däniken bjudits in till ett svenskt universitet hade det nog gett större och mer rättvisande rubriker... Liksom om någon ännu obehagligare galenpanna, som Jüri Lina eller Mohamed Omar, fått den äran.

Den som Cornelius Holtorf på det hittills respektabla Linnéuniversitetet i Kalmar/Växjö bjudit in är dock deras broder i anden: Semir Osmanagić, pseudoarkeologen från Bosnien som i hemlandet menar sig ha funnit världens största pyramider: Den serbiska (eller bosniska) pyramiden.
Vi bjuder in honom inte därför att vi tar hans tolkningar på vetenskaplig allvar men därför att vi tror att vi måste diskutera hans verksamhet och dess effekter. De bosniska pyramiderna har påverkad inte bara turism och synen på kulturarvet i Bosnien men den berör också hur vi ser på kulturarvet i samhället mer allmänt. Kan påhittad kulturarv ha detsamma (eller större) effekt än genuint kulturarv?
- Ur den inbjudan som Holtorf mailat kolleger.

Holtorf tillhör den så kallade postmodernistiska skola som inte är intresserad av vetenskaper i sig, i detta fallet arkeologi, utan dess roll i samhället. Visst är sådant intressant - som sociologi, men sannerligen inte som arkeologi. Skillnaden verkar postmodernister vara oförmögna att inse.
I emphasize the social and cultural needs that both scientific and alternative archaeologies address and suggest that the main significance of archaeology does not lie in the specific insights gained about the past but in the very process of engaging with the material remains of the past in the present. Critical understanding and dialogue, not dismissive polemics, is the appropriate way to engage with the multiple pasts and alternative archaeologies in contemporary society.
- Cornelius Holtorf, "Beyond crusades: how (not) to engage with alternative archaeologies", World Archaeology, nr. 4, vol. 37 (december 2005) - ur dess abstract

Skulle Holtorf ha varit lika intresserad om jag velat dela med mig av en fin teori om Ankeborgs placering?

På bloggen Aardvarchaeology: Swedish University Invites Imaginary Bosnian Pyramid Crank, där Holtorf kommenterat med bl.a. inbjudan ovan, nämner han även att alla inriktningar av någon anledning inte är välkomna:
... There are certain limits to this, and I would not agree to give the floor to dangerous political extremists or criminals but I am satisfied that this is not the case in this instance.
Okej. Vad vet han då om Semir Osmanagić?Innan han fick sitt internationella genombrott med sina underbart knäppa "pyramider" (inspirerade av ett berg som råkar ha ovanligt rena linjer i vissa vinklar och som garanterat inte är ett byggnadsverk) ägnade sig Osmanagić, sedan en lyckad företagsetablering i USA gett honom möjlighet att gå upp i sina intressen, åt att resa runt i världen och beskriva ting med ett så vidöppet sinne att man kan fråga sig hur han får sina vardagliga göromål utförda. Hans favoriter är maya (därav "den stora pyramidens" tänkta utformning), nota bene den äkta varan snarare än den enfaldiga lokalbefolkning som hittats i trakterna:
Spanjorerna gjorde ett stort misstag när de antog att dessa urinvånare var mayafolket. Och på grund av detta används namnet "maya" än idag om ättlingarna till de fattiga bönder som levde där med de ursprungliga Maya - de som stannade kvar i landet sedan deras härskare plötsligt gett sig av.
- Semir Osmanagić, The World of the Maya (Gorgias Press 2005), sid 5

Men detta är bara en flisa av den stora världsbild han byggt sig, komplicerad och förvirrad bortom all beskrivning. Nyfikna med gott om tid och gärna med lite koll på språket kan botanisera på Alternativna Historija.

Där beskrivs utanför-kroppen-upplevelser, sädescirklar, mordet på Kennedy, Nostradamus, civilisationens faktiska uppkomst (inte den vanliga censurerade versionen utan den ofiltrerade sanningen), Mu och Atlantis, undervattensstäder i kromosomformat, de hundra jättepyramiderna i Kina som uppfördes av utomjordingar som i vissa fall finns kvar inuti dem, mystiska pyramider i Peru, mystiska pyramider mest överallt, Påsköns mysterier (han vet naturligtvis besked om deras skriftspråk som en förstockad akademikerkår vägrat förstå sig på), Roswell, ödesåret 2012, vad som egentligen hände med "förolyckade" Mars-sonder ... Och så den stora Konspirationen.
Eliten har kunskaperna och pengarna. De flesta hålls okunniga genom att förvägras tillgång till hemliga kunskaper och makten. Äkta demokrati ("folkstyre") får vänta ännu ett tag. Tills dess, låt oss ta en titt bakom kulisserna och träffa några av de som styr vår planet.
- Alternativna Historija III: Piramida moći na Planeti ("Planetens maktpyramid")

Vilka är då "eliten"? De vanliga: Frimurarna, Illuminati, Bilderberg...
Adam Weishaupt från Bayern, grundaren av Illuminati (1776), skrev en plan för gripandet (eller återtagandet) av makten på planeten. Protokollen skall senare ha "planterats" som en judisk strategi (versionen kan hittas [länk]) för deras maktövertagande, med Illuminati dolda inuti frimurarna.
- Alternativna Historija I: Od masona do mentalnih projekcija ("Från frimurare till en mental projektion")

Länken är numera död, men gick till Radio Islam.Även om Osmanagić inte verkar intressera sig för det judiska folket i stort räknar han bland de sanna makthavarna upp familjer som Rothschild och Rockefeller liksom personer som Kissinger. Han hänvisar till källor som William Cooper och David Icke, vars annars harmlösa galenskaper fått och får en obehaglig bismak av politiska vinklingar (den förre var en "militia"-man som försökte hålla poliserna borta med vapenmakt, med förutsägbart resultat).

Semir Osmanagić är alltså något mer än en förvillad pseudoarkeolog med storbosniska drömmar.

6 kommentarer:

-= Steamboat Willie =- sa...

Jag vet inte vad Holtorf tycker, men jag skulle vara mycket intresserad av din Ankeborgsteori... :-) Har du tillräckligt för en artikel eller ett föredrag så kontakta mig... ;-)

Jens-Jasper G. sa...

Jag får för mig att önsketänkande inom det historiska området tycks bli mest uppmärksammat i relativt nya/nyligt frigjorda länder. Kan det vara så att om man inte har en tillräckligt bra historia så skapar man en?

Hexmaster sa...

Steamboat Willie: Om Holtorf bjuder in mig till Linnéuniversitetet så skall jag redogöra för min banbrytande geografiska teori om Ankeborgs placering i gruvlig detalj.

Jens-Jasper: Den tanken har tänkts av flera. Jämför göticismens rötter i 1500-talets Sverige t.ex.

Lena Synnerholm sa...

Vad kan man kalla personer, som David Icke och Semir Osmanagić? Sådana som tror något helt annat, skulle finnas bakom och under det, som folk säger och visar? Dom är inte nödvändigtvis galna, fast dom mycket väl kan vara det.

Hexmaster sa...

Ta det med någon psykiatriker. Man behöver inte vara dum för det man är galen.

Erik sa...

http://thecydoniainstitute.proboards.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=20