2011-10-21

E bok


Bokus: Tredje rikets myter (e-bok)

Det här är min första elektroniska bok. Klar att ladda ner och börja läsa.

(Vad prissättningen beträffar är det tydligt att förlagen drar sig för denna kanal. Med tryckkostnader, lagerhållning och distribution eliminerade men priset bara snäppet lägre så blir det rejält mycket bättre marginaler, och jag misstänker att allt inte heller flödar över till författarkontot. Men det är en annan diskussion.)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Varför behöver du över huvud taget ett förlag för eboksversionen?

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Kanske för ekonomiska formaliteter, som bara företag får utföra?

mjn sa...

"Det enda vi lär av historien är att vi inte lär oss något av historien" sägs det att någon sagt...
Det känns lite som om e-bok-branschen är på väg i exakt samma spår som skivbranschen och filmbranschen. Suck.

Kurt sa...

Det är väl som med t ex läkemedlen att den största kostnaden i själva verket utgörs av marknadsföringen samt själva försäljningen, och då har inte tryckkostnader, lagerhållning och distribution någon större betydelse. Det är ju t o m så att:

"Vissa e-böcker kan vi faktiskt ta mer för än tryckta, eftersom läsarna tycker att de har högre värde."

http://www.svb.se/nyheter/n-r-kommer-e-boksboomen-till-europa

Men när förlagen på sikt med e-böckerna både kan tillhandahålla alla äldre böcker och dessutom rimligen också anta betydligt fler böcker, så borde kostnaden pressas. Speciellt om det också kommer nya förlag som bara satsar på e-böcker.

Hexmaster sa...

Marknadsföringen kan vi nog också sätta till noll utan vidare. :-] Den tänkte jag inte ens på...

Varför jag "behöver" ett förlag, tja, det är ju en samproduktion. Ifall jag själv agerat redaktör och korrekturläsare, satt bilder, fixat innehållsförteckning m.m. så det vart min produktion till 100% så hade det varit en annan sak.

Sen vet jag inte om det är med e-böcker som vanliga böcker, att alla författare utom de mest etablerade kräver ett förlag för att bli tagna på allvar.

Anonym sa...

"Varför jag "behöver" ett förlag, tja, det är ju en samproduktion. Ifall jag själv agerat redaktör och korrekturläsare, satt bilder, fixat innehållsförteckning m.m. så det vart min produktion till 100% så hade det varit en annan sak."

Frågan du bör ställa dig är förstås ifall deras insats är värd deras andel när det inte är någon tryckning involverad och de inte gör någon marknadsföringsinsats.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Inte i ebokens fall. Men när det är den elektroniska versionen av en produkt som de medverkat till så kan jag inte kontakta förlagen och säga "skicka alla pengar till mig" eller så.

Ifall jag skulle få för mig att ge ut en bok på egen hand så vore en ebok lockande. Hmm...

Anonym sa...

Nej, när en produkt är gemensamt gjord kan du inte ensamt fatta beslut om saker och eftersom eboken kommit ut finns det rimligtvis redan avtal om utgivning av ebok.

För framtida bruk kan det vara gott att kräva en större del av intäkterna vad gäller eboksversion av något du gör. Din relativa insats är ju större där. Se då upp så att de inte kan kontra med att inte ge ut någon eboksversion alternativt ge eboksversionen mycket undanskymd plats i kataloger och så.

Sensemaker