2011-10-28

För evolution, mot vaccinCharles Darwin känner alla till, åtminstone till namnet.

Alfred Russel Wallace är inte i närheten lika känd. Hans största insats i vetenskapshistorien var när han gav ut ett verk vars idéer Darwin kände igen direkt; han hade nämligen grubblat över arternas uppkomst och utveckling i åratal, men inte skrivit något. Men nu gjorde han det, och resten är historia. Darwin var alltså först med idén, men Wallace den förste som publicerade den - enkelt uttryckt.

Det är många som arbetat för att Wallace ska få sin rättmätiga plats. Men utöver att Darwin blivit så mycket mer än ännu ett forskarskägg så finns det andra problem. Ett tog jag upp i bloggposten Darwin, Wallace och andarna, det faktum att Wallace ägnade sig åt spiritism, frenologi och en del dessutom. Ett annat är följande ovetenskap, som dessutom är långt allvarligare än någonsin tron på spöken eller kranieknölar, då den skördar liv än idag.
I appeal from the medical and official apologists of Vaccination to the intelligence and common sense of my fellow-countrymen, and I urge them to insist upon the immediate abolition of all legislation enforcing or supporting this useless and dangerous operation.
- Ur förordet till Vaccination A Delusion

Wallace trodde inte på vaccin. Eller rättare sagt, han var fullständigt övertygad om att bruket var som allra bäst värdelöst, men annars skadligt och rentav dödligt. Den som har bråttom kan studera bokens Summary and conclusion.

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Det är en sak jag bara inte fattar. Varifrån fick folk ursprungligen idén, att vaccination är skadligt? Jag mycket väl kan förstå, att folk var skeptiska i början. Men varför har vaccinskräcken fortsatt så länge? Det är tros allt inte så många människor idag, som är rädda för mikrovågsugnar. I alla fall är inte många rädda, för att vara i närheten av dom, när dom är igång.