2018-10-25

Bloggen har semester

Under en tid framöver kommer bloggen inte att uppdateras med nya bloggposter. Kanske det finns några gamla du inte läst?

2018-10-24

Nytt omslag

Uppmärksamma läsare kan ha noterat att bilder på min senaste bok Sveriges historia plockats bort från bloggen. Det beror på att omslaget dragits in sedan en "innehavare" haft synpunkter. Ett justerat omslag är på gång.

Uppdaterat: Så här fick det bli.




2018-10-23

Arvet efter von Dalin

Första sidan av första numret av Olof von Dalins stilbildande satirtidning Then Swänska Argus (1732-1734). Under bilden står ett citat från Horatius*: omne tulit punctum qui miscuit utile dulci, "den som blandar nytta med nöje vinner allas bifall".

Ett bestående minne av tidningen är att dess utgivning får inleda den så kallade yngre nysvenskan – så stor betydelse hade den för svenska språket.

Ett annat minne var det kulturella sällskap som några år efter von Dalins död bildades till hans minne. Det fick heta Utile Dulci, ”nytta förenat med nöje”, efter citatet ovan. Där samlades en mängd av tidens kändisar, från Anna Maria Lenngren till hertigar, och Gustav III var dess beskyddare. Det tynade bort och dog sedan den sistnämnde 1786 bildat ett nytt sällskap, som övertog Utile Dulcis roll och flera av dess främsta medlemmar: Svenska Akademien. Så ersattes nytta och nöje med snille och smak.


* Som mången läsare av denna blogg känner till så har Horatius blivit Horace på engelska.

2018-10-22

Lördagsfråga 537: Änglastaden

  1. IFK Göteborg 1905.
  2. Cerro de los Ángeles, "änglakullen", ligger mitt i Spanien; enligt uppgift exakt mitt på den iberiska halvön, vilket väl fascinerar de som fascineras av sådant. Här finns ett gammalt kloster och (på bilden) ett monument till minne av inbördeskriget.
  3. Flaskorna är äldre och yngre, innehållet detsamma: original-Tabasco från McIlhenny Company, Louisiana (LA), USA.
  4. Laja-fallen norr om Los Ángeles, Chile.
Frågan blev lite spretig men det hindrade inte Ove Lundgren att sätta änglatemat. Ett annat svar som också godkänts hade varit Los Angeles. För det är dit kosan styrs mot slutet av veckan. Det är inte ofta som det blir tyst på denna blogg men då är det dags igen.

2018-10-21

Hjälte av misstag


Joshua Slocum (1844-1909?) är en intressant herre. Han var den förste som seglade jorden runt ensam, och han beskrev äventyret i en synnerligen läsvärd bok. Hans dödsdatum är okänt, även om det med största sannolikhet inföll i november 1909 då han seglade ut på Atlanten och försvann. Hans välgrundade rykte som en sjöman i särklass kan ha medverkat till att han inte dödförklarades förrän 1924; man ville i det längsta tänka sig att han satt och åt kokosnötter på en holme någonstans.

Men denna bloggpost ska handla om något helt annat: En händelse med Slocum som omedveten deltagare. På 1870-talet var han kapten ombord på ångfartyget Constitution som fraktade kol utmed nordamerikanska västkusten. Vid ett tillfälle närmade man sig Acapulco i Mexiko, utan att känna till dramatiken som pågick där.
Strider pågick utanför staden och rebeller hade förskansat sig i bergen för att därifrån samla sig till en slutgiltig attack mot stadskärnan. När den portmålade [påmålade kanonluckor] och djupt nerlastade CONSTITUTION dök upp bakom en udde och närmade sig Acapulcos redd tog rebellerna henne för en örlogsman [krigsfartyg]. I tron att hon med sina kanoner skulle beskjuta dem i deras bakhåll, schappade alla revolutionärer. De skingrades och många som inte hann undan kunde oskadliggöras av den lokala garnisonens soldater. 
Slocum anlände till hamnen fortfarande helt okunnig om sin hjälteroll. "Kapten, ni har avstyrt en revolution" hälsades han av hamnmyndighetens representant. Senare anlände garnisonens kommendant som överlämnade en gåva och ett officiellt tack till Slocum.
- John E. Persson, Den okände kapten Slocum (Båtdokgruppen 2008) s 19-20

Irriterande nog har jag inte hittat årtalet för den fascinerande episoden.

2018-10-19

Karate utan Kina

Med förbehåll för att min kanji inte är vad den borde vara ...

Japanska karate betyder "tom hand". Det är lätt att ta reda på och lätt att komma ihåg: Stridskonst utan vapen. Men ordet har en liten historia.

Som många andra företeelser som främst förknippas med ett visst land kom karaten ursprungligen från ett annat land. I detta fallet är det, som mycket annat asiatiskt, en import från Kina. Och när läran kom till Japan kallades den ursprungligen 唐手 "kinesisk hand" (eller knöligare "Tangdynastins hand", då de kan använda dynastin 618-907 som beteckning för hela landet). Det justerades så småningom, av lätt insedda skäl, till 空手 utan någon kinesisk koppling. Det gick desto lättare som 唐 och uttalas likadant. Så ursprungliga karate 唐手 "kinesisk hand" övergick smärtfritt till karate 空手 "tom hand".

Wikipedia: Karate#Etymology

2018-10-18

Facebook putsar statistiken

“We’re entering this new golden age of video,” Zuckerberg told BuzzFeed News. “I wouldn’t be surprised if you fast-forward five years and most of the content that people see on Facebook and are sharing on a day-to-day basis is video.”
- Why Facebook And Mark Zuckerberg Went All In On Live Video, BuzzFeed 6 april 2016
Video är framtiden. [...] Att Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg hävdar att 90 procent av allt digitalt innehåll om ett par år kommer att vara rörligt har fått många företag att satsa på rörligt innehåll i sociala medier – på Facebook i synnerhet.
- Analys av video på Facebook, reklam ... eller jag menar contentbyrån chiffer.se 25 augusti 2017

När en man som Zuckerberg kungör att video är framtiden så är det inte vem som helst som påstår vad som helst. Under mottot pivot to video, "omsvängning till video [från text och bild]" började de progressivare delarna av reklam- och mediabranschen att lägga om sitt arbete. Miljoner och miljarder flyttades från produktion och marknadsföring av text och bild till video. Skribenter kickades, filmare anställdes. Mer film, eftersom det var det som folk ville ha.

Problemet? Att folk inte alls var så intresserade som Zuckerberg påstod och statistiken från Facebook visade. Bara några månader efter "golden age"-citatet ovan publicerades nedanstående:
For the past two years Facebook only counted video views of more than three seconds when calculating its “Average Duration of Video Viewed” metric. Video views of under three seconds were not factored in, thereby inflating the average. Facebook’s new metric, “Average Watch Time,” will reflect video views of any duration. That will replace the earlier metric.
- Facebook Overestimated Key Video Metric for Two Years, Wall Street Journal, 22 september 2016

Men den nya statistiken var fortfarande vilseledande. Videosnuttar framställdes fortfarande som betydligt populärare bland användarna än vad som var fallet. Det har nu lett till en stämningsansökan från företag som menar att Facebook medvetet har lurat dem.
... Over the course of the last two years, the plaintiffs in the case have gotten access to tens of thousands of internal Facebook documents, which they say suggest the numbers were actually inflated between 150 to 900 percent. And, they write in one court record filed Tuesday, they "discovered that Facebook's inflation of average view times was far from an honest mistake." The suit quotes one Facebook record about a decision to "obfuscate the fact that we screwed up the math."
- A New Facebook Lawsuit Makes 'Pivot to Video' Seem Even More Shortsighted, Wired 17 oktober 2018

Detta hade man kunnat ta med ro om det bara varit reklamkonton som tagit skada. Men trixandet med statistik har påverkat folk och seriösa medier.
"A lot of friends lost their jobs over this bullshit," tweeted Benjamin Bailey, a writer for Nerdist. "Facebook outright lied and pushed this whole 'pivot to video' narrative. It's all a big house of cards."
- Wired

2018-10-17

Newbold knäcker Voynich

Voynich-manuskriptet torde vara bekant; det är nog världens mest kända mystiska, ännu ej dechiffrerade text.

En av de första som försökte sig på att knäcka den hette William Newbold. Hans idé var att tecknen i sig inte var betydelsebärande, utan mycket små detaljer i dem. Utifrån denna "information" lyckades han, med komplicerade metoder som inte är helt lätta att sätta sig in i, få fram fantastiska ting. Som att teckningen till vänster är en detaljerad avbild av Andromedagalaxen. Nu är så detaljerade bilder av galaxen något som man först lyckades med i slutet av 1800-talet (se Isaac Roberts fina foto från 1888 i bloggposten 100 000 gånger fel), eller långt efter Voynich-manuskriptets tillkomst. Lösningen? Jo, enligt Newbold hade manuskriptet skrivits av Roger Bacon på 1200-talet, och själva galaxen var ett bevis på att han hade uppfunnit teleskopet. En bild på en cell bevisade att han även hade uppfunnit mikroskopet. Och så vidare.

Newbold var säker på att han knäckt gåtan, och Wilfrid Voynich övertygades. Newbolds detaljerade beskrivning av det hela gavs dock inte ut förrän efter hans död. Den visade sig bitvis vara lika svårtydbar som manuskriptet. En som tog sig tid att granska det hela hette John Matthews Manly. Han fann att de små detaljerna i skriften, själva grunden för Newbolds tolkning, utgjordes av naturliga sprickor i bläcket. De var heller inte tydligare än att en kollega till Newbold bara nätt och jämnt lyckades urskilja dem, ens med mikroskop; de var, menade Manly, "creatures of Professor Newbold's imagination". Tanken leder till kanalerna på Mars.

Och konstigheterna slutade inte där. Sedan Newbold fått fram sin mikrotext lät han den genomgå inte mindre än fem ytterligare steg. Det var oerhört tidsödande, men förunderligt effektivt: Ur tre korta rader lyckades Newbold extrahera 190 ord.
Each shorthand character was assumed to have multiple interpretations, with no reliable way to determine which was intended for any given case. Newbold's method also required rearranging letters at will until intelligible Latin was produced. These factors alone ensure the system enough flexibility that nearly anything at all could be discerned from the microscopic markings.
- Wikipedia: Voynich manuscript#William Romaine Newbold

Det är möjligt att Newbolds tolkning bidrog till att ge Voynich-knäckandet ett löjets skimmer. Det skulle i så fall ha varit hans enda bidrag, om än negativt, till frågan.

2018-10-16

Frysföreningar

"Protokoll fört vid möte å Medborgarhuset den 13/4 1956 för bildande av frysfackförening i Getinge"
På 1960-talet slog frysboxarna igenom. Från denna tid kunde man äta i princip vad som helst när som helst.
- Sveriges historia (Ordalaget 2018), s 231

En besvärlig men intressant grej med att skriva en hel bok är de myriader passager som man skulle vilja utveckla men inte gör eftersom det skulle bli för långt och/eller plottrigt. Uppgiften ovan är ett exempel.

För det som slog igenom på 1960-talet var just frysboxar, sådana man har hemma. Men frysar och fryst mat hade mången svensk vid det laget nyttjat i åratal.
Året var 1953 när kylan kom till Ränneslöv, i form av det lilla andelsfryshuset på Kristineborgsvägen. Som medlem i frysföreningen förfogade man över ett eller flera fack inne i huset, där man kunde stoppa in slaktköttet, resultatet från jakt- och fiskelyckan eller bärskörden.
- Frusen epok varade i 60 år, Hallandsposten 16 januari 2014

Frysföreningar dök upp mest överallt på 1950-talet. Det låter som en trevlig form av bygemenskap. Och praktisk därtill, givet att man inte hade för lång eller obekväm väg till fryshuset. Behövde man mer utrymme under kortare eller längre tid var det bara att hyra ännu ett fack, i en anläggning med helt annan kapacitet än små hemfrysar kunde man snabbfrysa varor på ett annat sätt, och avfrostandet sköttes regelbundet under gemensamma former.

Från 1970-talet började frysföreningarna att läggas ner. Flera levde kvar oväntat länge, som den i Ränneslöv. Måhända det än idag finns någon aktiv frysförening?

2018-10-15

Lördagsfråga 536: Vikingar

  1. Viking Eggeling, Diagonalsymfoni (1924). Han dog några veckor efter symfonins urpremiär.
  2. Tidningen Hälsa grundades av Are Waerland 1940 och hette ursprungligen Solvikingen.
  3. En liten bit av Utopia Planitia, fotograferad 1976 av Viking 2.
  4. Designer Epic är en av de häftigare symaskinerna som säljs under namnet Husqvarna Viking. Jag har inte hittat närmare upplysningar om dubbelnamnet men förmodar att det är resultatet av ett uppköp.
De vikingarna satte Magistern.

2018-10-14

Indisk pseudohistoria

Ganesha (t.v.) och Narendra Modi
We worship Lord Ganesha. There must have been some plastic surgeon at that time who got an elephant’s head on the body of a human being and began the practice of plastic surgery.
- Indiens premiärminister Narendra Modi den 25 oktober 2014

Modi talade i samband med återinvigningen av ett stort och modernt sjukhus i Mumbai. Det står alltså en hel del vårdpersonal och får höra talas om forntida avancerade transplantationer (snarare än plastikkirurgi, men det känns inte relevant att angripa det felet). Han nämner även en av hjältarna i eposet Mahabharata. I boken berättas hur Karnas mor inte fick honom på det vanliga sättet utan som en gåva från gudarna. Modi utvecklar:
If we think a little more [!], we realise that the Mahabharata says Karna was not born from his mother’s womb. This means that genetic science was present at that time. That is why Karna could be born outside his mother’s womb.
Att Indien har en tradition av undergörare, guruer och charlataner är välkänt. Flera av deras läror och sekter har i mer eller mindre anpassad form fått stora framgångar i västerlandet. Mindre känt är den tradition av patetiskt patriotisk pseudohistoria som citaten ovan är exempel på. När regeringschefen för världens näst folkrikaste nation ogenerat kläcker ur sig sådant så kan man ana vidden och djupet av de galenskaper som frodas bland undersåtarna.




2018-10-12

Boktips: The Colour of Time

Postdaterat inlägg (varken första eller sista gången) p g a fantastisk bok som anlände: Dan Jones & Marina Amaral, The Colour of Time (Head of Zeus (heter faktiskt förlaget) 2018).

Jag har tagit upp Marinas arbete förut, i bloggposten Historia med färg. Som väntat var det förstklassigt. Det var dessutom en särskild upplevelse på papper; jag inser att jag hittills sett det mesta av hennes verk på datorn, eller rentav mobilen, vilket funkar men inte är fullt i klass med att se dem i tryck.

Därtill kommer historikern Jones texter, som är lysande; på litet utrymme tas ting upp som zuluernas besegrande, Kinas boxaruppror och förödmjukelse, Great Eastern ... Därtill kommer urvalet: Det är inte bara de självklara stora världshändelserna som tas upp, utan det är en utomordentlig blandning av stor och liten historia.

Slutbetyg: Köp. Detta kommer att bli en klassiker.

2018-10-11

Fake news och fake news

You are fake news!
- Donald Trump, 11 januari 2017

Begreppet hade förvisso förekommit tidigare. Men det var någon vecka innan president elect svors in i ämbetet som han gjorde det etablerat och allmänt känt.

Men hur använde han det? När han vägrade att ge CNN:s reporter ordet med motiveringen att hans kanal "var fake news" så var innebörden snarare rapportering han ogillade än något som någon sansad bedömare skulle beteckna som fake.
91 % of the Network News about me is negative (Fake).
- Donald Trump (på Twitter, såklart), 9 maj 2018

Den skiftningen har hängt med. Det finns mängder med exempel på hur folk kallar lite av varje som de ogillar för fake news. Gissningsvis kommer bruket i längden att leda till att begreppet blir oanvändbart, kanske redan innan det blivit omodernt.

2018-10-10

Sveriges historia lektörsomdömd

BTJ (f.d. Bibliotekstjänst) är landets biblioteksföretag nr 1, och levererar lite av varje i den branschen. En produkt som vi författare är särskilt intresserade av är lektörsomdömena, recensioner/beskrivningar av våra böcker som biblioteksfolk över hela landet går efter när de väljer vilka böcker de ska beställa. Här är ett sådant omdöme, närmare bestämt det om Sveriges historia (Ordalaget 2018):
I den här boken skildras Sveriges historia från stenåldern fram till nutid. För varje sekel sedan 1000-talet får läsaren kapitelvis en inblick i det som skapat dagens Sverige. I stort innehåller boken en traditionell svensk historiebeskrivning, blandat med gamla myter och moderna forskningsrön, men med tonvikt på det traditionella. Författaren ifrågasätter en del historiska myter och har några kontrafaktiska resonemang. Boken är rikt och vackert illustrerad och har en krononlogi över viktiga årtal i samband med varje kapitel och fördjupningsavsnitt kring olika områden, som t.ex. sjukdomarnas och bilismens historia. Peter Olausson har skrivit flera historiska böcker, bl.a. Faktoider och Tredje rikets myter. Boken saknar sammanfattande diskussioner och saknar också not- och litteraturförteckning. Ett register finns dock. Som helhet är boken emellertid läsvärd, översiktlig på ett inte alltför banalt plan och lättillgänglig, men ger inga mer djupgående analyser, vilket syftet kanske heller inte är. Helhetsbetyg: 3.
- Tord Rönnholm, BTJ

Nä, ska man få in hela Sveriges historia mellan ynka två pärmar så blir det inte mycket diskussioner eller analyser, djupgående eller ens ytliga. "Läsvärd, översiktlig på ett inte alltför banalt plan och lättillgänglig" var däremot på pricken vad jag ville få till. Det här är ett riktigt bra lektörsomdöme som gjorde mig glad och stolt.

2018-10-09

Valdemar och Jutta fick aldrig barn

Valdemar, vars rykte som kvinnokarl nog inte bara var illasinnad propaganda, hade gjort sin svägerska med barn
- Peter Olausson, Sveriges historia (1:a uppl., Ordalaget 2018), s 70

Valdemar Birgersson (ca 1238-1302) förförde verkligen prinsessan Jutta av Danmark vilket fick intressanta konsekvenser – men ett barn var inte en av dem. Påståendet återfinns lite varstans och kommer sig av att man blandat ihop en legitim son i episoden.

Denna faktoid är det mest pinsamma fel jag hittills hittat i nyaste boken. Pinsamt eftersom granskaren hittade och påpekade det, varpå jag åtgärdade det – på det ena stället där uppgiften förekom. På det andra stället där uppgiften förekom blev den kvar, av ingen orsak alls.

Sånt är mycket lättare hänt i böcker än artiklar: När textmassan ökar så blir det snabbt svårare att hålla reda på alla detaljer, särskilt när de är många och varierande. Vilket alls icke är en ursäkt, bara en förklaring.

2018-10-08

Lördagsfråga 535: Kulsprutor

  1. En Hotchkiss man kan köra med kom strax efter sekelskiftet 1900. Då var firman sedan länge känd för sina kanoner. Men allra mest kända skulle man bli för sina kulsprutor som användes mycket flitigt under första världskriget.
  2. Rhodesiska bushkriget pågick 1964-1979. Ett påtagligt minne är det Zimbabwe som efterträdde Rhodesia. En av operationerna under kriget hette Gatling och utfördes 1978 med marktrupper och flyg, bl a Hawker Hunters. Denna sitter på omslaget till boken Operation Gatling. (Det var knepigt att hitta en användbar illustration av operationen men jag ville väldigt gärna ha med den.)
  3. En av de bilder som man detaljgranskar i Konspiration 58 som jag utgår ifrån att var och en som läser denna blogg sett, ty den är obligatorisk.
  4. Mrs H är en klädaffär i Stockholm, Birger Jarlspassagen. Den utgör den återanvända entrén till biografen Maxim.
Hotchkiss, Gatling, Ksp 58 och Maxim! Jag vet inte hur mycket MÖP man behöver vara för att omedelbart associera de namnen till några helautomatiska skjutvapen. Ule Boll gjorde det åtminstone.

2018-10-07

Att peka finger

Att peka finger har betytt olika saker. Så man får hålla reda på om det (som förr) är pekfingret det pekas med, eller (som på sista tiden) det betydligt grövre långfingret.
Alla djuren dansa kring Ruff och sjunga under det de peka finger åt honom: "Det var rätt och det var rätt och det var rätt och lagom."
- Anna Wahlenberg: Sagoteatern (1911)
NHL-laget Bostons Andrew Ference får böta motsvarande 15 000 kronor efter att ha pekat finger åt publiken under match fyra mot Montreal.
- 15 000 kronor för att peka finger, GP 23 april 2011

Ordbokens artikel från 1924 lyckas på sätt och vis få in båda betydelserna:
om pekande på ngn i avsikt att vara försmädlig mot honom; stundom om dylik åtbörd som består i att man upprepade gånger stryker den ena pekfingern över den andra i riktning mot ngn
- SAOB: FINGER

2018-10-05

Jägare Andersson

Goddag. Jag heter Johan Andersson. Född -24. Far och mor är Kristian och Malena här på gården. Jag har haft två äldre systrar, de är borta nu. Nu har jag två yngre systrar. Jag är ensam son så det blir väl jag som får ta över här en vacker dag. Tills dess händer det, om andan faller på och tid finnes, att jag passar på att jaga lite!
När eder Hexmaster inte knäcker myter, skriver böcker eller gör annan nytta, mer eller mindre, så händer det att han greppar bössan och idkar historisk teater.

På gamla hemön Tjörn ligger Säbygården. Där kan man ibland träffa folk som levt på gården. De berättar om sina liv, vad de varit med om, vad de tänker och hur de planerar för framtiden. Min roll har varit Johan Andersson (1824-1865), hemmasonen som helst gick runt i bergen och jagade. En ovärderlig källa har varit den jaktdagbok han skrev under de sista åren (Anotations-Bok öfver jagt och djurfångst), och som en ättling sedan kompletterade med beskrivningar av områdets djurliv vid tiden, hans vänner, med mera (Lennart Nilsson, En jägares dagbok (Stiftelsen Säbygården, 1986)).

Att "reenacta" historia på det sättet är oerhört intressant, lärorikt och roligt, och kan varmt rekommenderas. Förhoppningsvis får även publiken lära sig ett och annat.


2018-10-04

Gnocchi

Till vänster ser vi sådan gnocchi som är ännu en form av pasta. Det är den man oftast ser i affärerna och var länge den enda jag kände till.

Till höger ser vi gnocchi gjord av potatis. Som man kan förvänta sig är smak, konsistens och upplevelse något helt annat än pastan. Sedan jag upptäckte denna sort har jag antagit att den är originalet. Men hej. Vad man kan bedra sig.

För gnocchi (som kan komma från nocchio, träknut) är samlingsnamn för små degbollar, som ...
may be made from semolina, ordinary wheat flour, egg, cheese, potato, breadcrumbs, cornmeal, and/or similar ingredients, and possibly including flavourings of herbs, vegetables, cocoa, or prunes.
- Wikipedia: Gnocchi

Och potatis-varianten är relativt modern:
In Roman times, gnocchi were made from a semolina porridge-like dough mixed with eggs, and are still found in similar forms today, particularly the oven-baked gnocchi alla romana and Sardinia's malloreddus which do not contain eggs.
En poäng med gnocchi på annat än pasta är att de förefaller vara busenkla att göra. Här ett recept på gnocchi med potatis av Johanna Westman (Taffel).

En till: På italienska uttalas gnocchi "njåcki". Det svenska uttalet "gnottji" är dock, såvitt jag vet, så mycket vanligare att man, beroende på vem man tilltalar, kan få vara beredd på att förklara sig om man börjar prata om "njåcki".

2018-10-03

Sveriges största trähus?

Faktum är, att det som i dag är Sveriges troligen största trähus byggdes redan på 1700-talet. Och det är Kungliga slottet i Stockholm.
Jo, det är faktiskt så. Ett hus anses vara en träbyggnad när de bärande delarna består av trä. Och så är alltså fallet med Stockholms slott.

Visst kan en byggnad som i huvudsak består av trä förses med en fasad av annat material. Men jag har inte hittat någon beskrivning av kungliga slottets konstruktion som så mycket som antyder något sådant. Mer än i HMK:s tal då.

Tipstack till Anders Borg.

2018-10-02

Felfinneri

... Det stora krigsbytet från Prag 1948.
- Peter Olausson, Sveriges historia (Ordalaget 2018), s 205

Fel kan vara väldigt olika svårt att hitta. Svårstavade namn och liknande trippelkollas så om något sådant slunkit igenom bleve jag förvånad. Jag har hittat ett sakfel som är särskilt retligt eftersom faktagranskaren påtalade det och jag korrigerade det på ena stället där uppgiften förekommer, men inte på andra. Och så var det krigsbytet från Prag 1948...

Detta gäller alltså förstaupplagan. Ifall det blir tilltryck osv kommer man att få leta efter andra fel i de utgåvorna.

2018-10-01

Lördagsfråga 534: Lo

  1. Terje Hellesø blev berömd för naturbilder på bland mycket annat lodjur, som hör till det svåraste naturfotograferandet som finns i vårt land. 2011 brast det: De fantastiska bilderna var photoshoppade.
  2. Så här ser han ut på sten 131, Norra Begravningsplatsen. Gustaf Carlberg var trävaruhandlare och byggherre, och såpass framgångsrik att han lät uppföra en minst sagt skaplig bostad vid Norra Bantorget. Idag är den känd som LO-borgen.
  3. En loopande helikopter, det ser man inte var dag. Westland Lynx är en maskin som kan utföra den krävande manövern.
  4. Om man mätte berömmelse i antal spridda porträtt skulle Lars Olsson Smith ligga bra till. För det har sålts bra många miljoner buteljer Absolut genom åren, och reklamen för märket är något av en institution; och på varenda flaska sitter ett litet silvermynt med brännvinskungen L. O. Smith.
Staffan H var först och korrektast. Övriga svar var intressanta.