Sedan 2011:
Okej, mellanstadieelever, det är den första tisdagen i februari. Det innebär att vi, enligt lag och tradition, måste tillbringa förmiddagen med att läsa igenom Wikipedia-artikeln Lista med vanliga missförstånd så ni kan tillbringa resten av era liv med att ha lite mindre fel. Gästerna på alla fester ni någonsin kommer att vara på tackar oss på förhand.
xkcd:
Misconceptions
Varför gästerna på fester skulle vara tacksamma vet jag inte. De medelsnittliga festgästerna hade nog långt hellre sett att man läst in sig på en
Lista med roliga påståenden (vadå källkritik?). Felfinneri gör sällan folk glada. Och inte är det poängen heller.
Årets faktoid-dag serverar jag en omgång myter A-Ö. Några av dem förekommer i utvecklad form på faktoider.nu och/eller denna blogg. Det är inte nyskrivet utan återanvänt från 2006, och därtill från den första publikation där mina faktoida alster trycktes:
Legatus Mensae, medlemstidningen för Mensa Sverige.
Atlantis
Vid något tillfälle fick science fiction-författarna för sig att skildra atlantiderna som 1) fredliga, 2) tekniskt avancerade och 3) boende under en jättestor glaskupa i havet. Platon hade blivit förvånad. (Atlantis som vetenskapens högborg har visserligen lite äldre anor, men definitivt inte antika.)
Barkbröd
Denna nödmatens arketyp är långt aptitligare än man i allmänhet föreställer sig, och heller inte helt värdelös ur näringssynpunkt - där finns kalcium, C-vitamin och järn, m.m. Barken ifråga är inte grov ytterbark utan vit innerbark, främst från tall eller alm, som torkas och mals till ett fint mjöl. På sina håll användes barkmjöl regelbundet, även när det inte behövdes. (Jag har ännu inte provsmakat.)
Columbi ägg
Berättelsen om hur Columbus demonstrerar att det är lika lätt att upptäcka Amerika som att ställa ett ägg på änden - när man väl vet hur man gör - är en sorts vandringssägen som tillskrivits fler än han. Det största problemet med historien är att varken Columbus själv eller hans samtid insåg hur nytt det nya landet faktiskt var.
Död mans hand
Par i äss och par i åttor, samtliga svarta - det var dessa kort Wild Bill Hickock satt med, när han blev nedskjuten vid spelbordet i Deadwood den andra augusti 1876. Det har spekulerats i vilket det femte kortet kan ha varit, eller om han kanske satt och väntade på det, men mest besvärande är att det inte finns några som helst samtida källor för det nämnda tvåparet. Intressant nog är själva termen äldre än kopplingen till Hickock, som gjordes först på 1920-talet, och den användes också om diverse olika pokerhänder.
Etik & moral
Används ofta som en förstärkande tautologi, som betydde orden samma sak. Letar man en definition idag får man veta att etik är läran om moral, eller "den teoretiska reflexionen över mänskliga värderingsgrunder". Längre tillbaka var skillnaden rent språklig; grekiska
ethikos och latinska
moralis var, såvitt jag förstår, synonyma begrepp för sedlighet och relaterat.
Färgade kilar
Många har för sig att man på medeltiden bar kläder med kilar i avvikande färg - exempel kan beskådas på närmaste medeltidsvecka. Missuppfattningen förefaller att vara svensk och inte helt ny, enligt en faktoidjägerska fru Sophia går det att spåra den till beskrivningar av Bockstensmannens kläder. Naturligtvis kunde man göra sådana kläder även på den tiden, men gjorde det helt enkelt inte, åtminstone inte i någon nämnvärd omfattning.
Grottmänniskor
Om stenåldersmänniskor finns flera myter - att de skulle ha haft någon särskild förkärlek för grottor torde vara en. Den främsta anledningen till att de förknippats med grottor (som i den berömda Neanderdalen) är att lämningar i sådana haft långt mycket större chans att såväl bevaras som hittas än lämningar ute i det fria. Grottmålningar hittas många gånger i djupa och svåråtkomliga grottor som inte varit bostäder.
Hitlers tal
Det ökända ryandet och viftandet m.m. inträffar främst mot slutet av talen, inledningarna var betydligt lugnare. Av någon anledning förbjöd han filmupptagningar av dessa partier, så bilden av en ständigt gormande Hitler är hans eget verk. Inspelade radiotal demonstrerar tekniken i sin helhet.
Iwo Jima
Här en icke-faktoid: Den berömda bilden är inte riggad. Den är inte tagen i någon studio utan på plats, mitt under brinnande krig. Att det är flagga numro två som reses, p.g.a. att någon höjdare ville behålla premiär-flaggan som souvenir, kan ha bidragit till myten. Liksom dess absolut enastående kvalité, såklart.
Järnjungfrun
Ett av medeltidens mest berömda tortyrinstrument fanns nog inte på den tiden. Mytens historiska kärna är de s.k. "skam-mantlarna" eller spanska mantlarna, en sorts miniatyrcell av trä man trädde på kroppen, med hål för armar och ben. Dessa var inte försedda med spikar invändigt, vilket folk långt efteråt fått för sig.
Kampsporter
Att budosporter som karate skulle stamma från Indien är bara en av de många myter som de av någon anledning kringvärvas av. Man vill koppla ihop det hela med Bodhidharma, den indiske munken som vandrade till Kina och grundade zen-buddhismen. Om denne verkligen funnits så skall det ha varit på 500-talet ungefär; kopplingar till dagens kampsporter är rena fantasier.
Linné och landskapsblommor
Linné hade inget med landskapsblommorna att göra, främst p.g.a. att själva företeelsen instiftades tvåhundra år efter hans födelse. 1908 importerades idén från USA. (Roligast "state flower" tycker jag Alaska har: Förgätmigej.)
Margherita
Den grundläggande pizzan skapades 1889 när kungaparet besökte Neapel, och fick därför landets färger: röd tomatsås, vit mozzarellaost, och grön basilika. Enligt en bra men osann berättelse skall uppfinnandet ha föranletts av att drottning Margherita själv blev sugen på en pizza, vilket var nog så uppseväckande eftersom rätten vid tiden sågs som proletärmat (än mer än idag, kantänka). Hennes tackbrev finns fortfarande att beskåda på pizzerian ifråga. (Det är fejk.)
Nostradamus om den 11 september
1997 skrev en viss Neil Marshall en artikel om Nostradamus. Han påpekade det uppenbara, att texterna är hållna på ett symbolspråk som den hämningslöse kan tolka som nära nog vilken profetisk utsaga som helst, åtminstone i efterhand. Som övningsexempel satte han ihop en s.k. quatrain, fyrrading, i liknande stil: "In the city of God there will be a great thunder, / Two brothers torn apart by Chaos, / While the fortress endures, / The great leader will succumb." Denna text var nog inte särskilt spridd före den elfte september 2001 - men bara några timmar efter terrorattackerna mot New York och Washington spreds den som en löpeld över nätet, i diverse versioner. Så kan det gå när man vill bekämpa myter.
Ormen på Apoteket
Det är inte ormgift i skålen, utan ormmat. Läkekonstens gud Asklepios förknippades med ormar, och det fanns gott om (icke-giftiga) sådana i hans tempel, som samtidigt utgjorde en sorts sjukhus. En ritual gick ut på att mata de heliga ormarna; tog de emot maten så var det ett gott tecken.
Punschpraliner
Om man vid tillverkningen använt äkta punsch och inte essens (recepten varierar) så finns tillräckligt mycket alkohol i pralinerna för att överkänsliga personer skall få en reaktion. Det finns däremot inte tillräckligt för att man ska bli ens en gnutta berusad. 1,8 viktprocent är f.ö. den gräns vid vilken alkoholhalten måste anges, motsvarande lättölens 2,25 volymprocent; om en tänkt pralin-sort till äventyrs innehåller så mycket alkohol så motsvarar ett kilo av dem en liter lättöl. Petar man i sig tillräckligt många så kommer illamåendet tvivelsutan att infinna sig, men det långt före någon pralin-bläcka.
Quranen och halvmånen
Denna muslimska symbol är betydligt mer omtvistad än vad mången kufir anar. Visserligen är den muslimska kalendern en månkalender, men var skulle just halvmånen komma in? Bakgrunden är oklar, men flera teorier förknippar den med icke-muslimska mångudinnor som grekernas Artemis eller sumerernas Nanna m.fl., eller rentav gudinnan Allat, staden Meckas beskyddare. Ibland påpekas att det företrädesvis är icke-arabiska nationer som har halvmånen i sina flaggor, vilket kanske betyder något.
Radion
Det som Marconi konstruerade var en s.k. gnistsändare. Den sände inte prat utan brus - brus på, brus av - den kunde därför användas som trådlös telegraf, men inte som en radio i dagens mening. Tekniken medgav heller inte särskilt väldefinierade frekvenser, utan signalen tog upp en stor del av frekvensbandet, vilket omöjliggjorde någon större spridning av tekniken. Gnistsändare förbjöds också när bättre tekniker blev tillgängliga.
Solfläckar
De mörka fläckarna på solen är endast mörka i jämförelse med solytan i övrigt. Gas som håller en temperatur på 4000 grader är vitglödande, om än aningen mindre än omgivningen på 6000 grader.
Tungsten
Detta ord måtte vara riktigt maskulint eftersom det oftast användas inom pilkastning, golf och herrsmycken. Trots att ordet verkligen är lika svenskt som det ser ut (myntat av ärke-kemisten Scheele) så har grundämnets svenska beteckning tagits över från tyskan, nämligen volfram. Gissningsvis är det svårare att kränga dyra dartpilar i volfram - sånt sitter ju i glödlampor? - än i exklusiv "tungsten".
Utgå
"Bidraget utgår" - betyder det att jag får pengarna eller inte? Ett bidrag som utgår i melodifestivalen deltar inte, medan ett barnbidrag som utgår hamnar på bidragstagarens konto. Poängen är naturligtvis att båda bidragen först är på ett ställe - tävlingen resp. myndigheten - för att därefter lämna det. Oklarheten i det senare fallet innebär att man istället bör använda det otvetydiga ordet "utbetalas", enligt bl.a. Språkrådet. (Någon ändring lär dock inte inträffa i fallet "utgående moms", som undertecknad icke ens under pistolhot kan erinra sig åt vilket håll den skall.)
Vitus Bering
Vitus Jonassen Bering (1681-1741) är ett av Danmarks stora namn, odödliggjort i sundet. Men det fryntliga porträtt som syns i alla uppslagsverk är inte hans, utan en äldre släkting och namnes; Vitus Bering (1617-1675), historiker och diktare. Kraniet från Bering d.y. rekonstruerades för några år sedan enligt numer välkända principer (de som används inom kriminalmedicinen, på Bockstensmannen etc.), och fram trädde ett betydligt kantigare och trovärdigare ansikte på den vittbereste mannen.
Wicca
I början av 1900-talet lade Margaret Murray fram en mycket fascinerande teori: Häxornas läror stammade från en förkristen religion, som mot alla odds lyckats överleva genom seklerna. Inte för att häxprocessernas offer hade ett smack med vare sig faktiskt eller låtsat häxeri att göra, men ändå? Denna tanke grep Gerald Gardner så djupt att han på 1940-talet skapade, eller "återskapade", denna häxornas religion. Tidigare var läran tydligare på denna punkt - jomen, det är verkligen urgamla traditioner som bevarats. Idag har budskapet blivit avsevärt luddigare.
Xantippa
Om Sokrates förmenta huskors sägs mycket, men vets lite. I en dialog av Xenofon menar Sokrates att han är som en hästexpert, som väljer att träna vilda hästar istället för tama. Det är, i princip, det vi har av samtida källor.
Ye
Gammalengelska för turister: "Ye Olde Shoppe"! Men uttalet har alltid varit "the", aldrig "ye". Ursprungligen användes thorn-runan þ för th-ljudet. När boktryckarkonsten kom till England var det med kontinentala run-lösa typsnitt, och man fick tillgripa andra lösningar; en var att använda y såsom varandes mest lik þ till utseendet, en annan att skriva "th". Den ena lösningen föll så småningom ur bruk. (Så alla som kämpat med åäö-problemen på de till engelska anpassade data-standarderna kan trösta sig med att även engelskan fått anpassa sig en gång i tiden.)
Zeppelinare
1930 förolyckades det brittiska luftskeppet R101 under sin jungfrufärd; 48 dödades. Väte användes, varför synen nog var jämförbar med de filmbilder från 1937 som vi alla sett. Av denna anledning tänkte man först använda helium i zeppelinaren Hindenburg. Denna blev färdig 1936; men ett handelsembargo satte stopp för inköp av helium från USA, som då var det enda landet där erforderliga mängder av gasen fanns. Så förolyckades den vätgasfyllda Hindenburg, och 36 dog. Men det var inte den olyckan ensam som satte stopp för de transatlantiska luftskeppen, såväl politik som andra olyckor (utöver R101) bidrog. F.ö. fick Hindenburgs systerskepp Graf Zeppelin (som alltså hade samma mått) en militär karriär strax före kriget.
Ådalen 31
Skotten i Lunde: Militärer sköt ihjäl fem demonstranter. Det utmärkande är inte att ordningsmakten angrep civila svenskar; sådant inträffade i Stockholm 1848 (med betydligt fler dödade), Malmö 1890, Bohuslän 1908 och 1912, Söderhamn 1932 m.fl. exempel. Det utmärkande är att det var demonstrerande arbetare som sköts ihjäl av militär - just den kombinationen förefaller att vara unik.
Många har dragit paralleller med händelserna i Göteborg 2001 då en demonstrant sköts av polis. En viktig skillnad mellan polis och militär är att de förra har att upprätthålla ordningen, de senare att försvara samhället självt, och det är ju också därför de senare har helt andra resurser och befogenheter.
Älg-taggar
Det finns inget direkt samband mellan antalet taggar och älgens ålder. Ungtjurarna får fler taggar, år efter år - men när de blir äldre så minskar de i antal. Ett undantag utgör de s.k. skoveltjurarna, eftertraktade troféer med taggar i mängd.
Ögat tar skada av dåligt ljus
Det är, som någon påpekade, som om en kamera skulle ta skada av att fotografera i dåligt ljus... Att man får sämre mörkerseende när man blir äldre är oomtvistat, men beror inte på någon förvärvad skada eller så utan hänger ihop med kroppens åldrande i stort. Att synen påverkas av mycken bokläsning, stirrande på dataskärmar el.dyl. är sannolikt, men en helt annan sak.
Faktoidernas dag 2011 - Korrigeringar av vanliga missförstånd, utifrån nämnda lista på Wikipedia
Faktoidernas dag 2012 - Blandade myter ur mitt förråd