Det finns gott om poddar* som kritiskt studerar pseudovetenskap, vidskepelse och charlataner. Åtminstone på engelska. Som Skepticality, Skeptic's guide to the Universe och Skeptoid (bortsett från den sistnämndas besynnerliga klavertramp beträffande DDT häromveckan). Svenska motsvarigheter har vi, såvitt jag vet, inte haft några alls, förrän i våras då Skeptikerpodden drog igång. Månne deras framgångar lockat efterföljare? För bara i höst har det kommit ytterligare tre.
Ja é skeptisk... - jageskeptisk.wordpress.com
En liten, anspråkslös och mysig podd. Det behöver inte vara krångligare än så här! Avsnitten är kortare än de övriga som listas här vilket jag också gillar.
Vågmästarna - vagmastarna.wordpress.com
Leds av tvenne skeptiska magiker, varav en är kristen och en ateist. I premiäravsnittet gästas de av ännu en magiker. I god skeptisk tradition, då många trollisar sett pseudovetenskapliga charlataner som en sorts illojal konkurrens. De får med väldigt mycket på nästan 1 ½ timme - är det bara jag som föredrar poddar klart under timmen? Avspänd stämning, ibland kanske väl så.
Humanistpodden - humanistpodden.wordpress.com
Intervju med, föga oväntat, Christer Sturmark. Detta första avsnittet blir en presentation av ateismen-humanismen som världssyn kontra religionen, föreningen Humanisterna och deras arbetsmetoder m.m. Mest intressant som introduktion. Minus för störiga kringljud som slammer och pappersprassel (i en professionell produktion?). Not: Jag hoppas att CS vet att VoF inte angriper religion p.g.a. rädsla. Det har inte alls med saken att göra. Och så den f.n. mest etablerade...
Skeptikerpodden - skeptikerpodden.se
Ett gäng aktiva skeptiker som jobbat mycket med sina sändningar, över trettio timslånga avsnitt sen i våras. Har blivit något av en institution. Alla program kan naturligtvis inte bli lika tajta, men när de är som bäst är de glimrande. Intervjuer är kanske allra intressantast, det är lite speciellt när välkända namn för första gången blir röster. Ett enkelt tips för poddare överlag (utom en-mans-produktioner såklart) är att hålla ett öga på hur länge samma röst hörs, i synnerhet i följd men även som andel av hela programmet. Det är lättare att få samtal att funka än monologer. Ytterligare ett: Klart ni ska ha roligt när ni spelar in. Men som lyssnare ska man inte behöva känna sig som någon som sitter bredvid några andras stambord på krogen, och förgäves försöker att hänga med i uppslupna diskussioner, interna lustigheter m.m.
Bonus: Saltklypa - saltklypa.no
Sedan några veckor finns även "en norsk podcast om kritisk tenking". En skeptikerpodden-liknande produktion på så sätt att man samlat förmågor över landet via Skype. Sedan går man loss på ena ämnet efter det andra. Såväl internationella eviga frågor som specifikt norska; den ökände "Snåsamannen" Joraf Gjerstad, eller rättare de som banat honom väg till rampljuset, förtjänar dock uppmärksamhet på så sätt att vidskepelse kan förpesta alla samhällsklasser. Eller vad sägs om Kongens fortjensmedalje? - Programmen har varit behagligt korta, alla ämnen känns inte lika relevanta, aningen snackiga och ofokuserade hittills. * Ifall ni inte är bekanta med företeelsen: "radioprogram" som ljudfiler. Ladda ner och lyssna. Bara så.