2010-07-22

Snabbkurs i homeopati

Ett homeopatiskt medel har "styrkan" angiven med D + siffra. Siffran står för hur mycket den aktiva substansen har spätts ut. Den homeopatiska principen går ut på att ju mer substansen späds ut, desto starkare blir dess omvända effekt. Om man till exempel börjar med kaffe, så kan man enkelt bereda ett prima homeopatiskt sömnmedel genom att följa metoden nedan.

D1 = Utspädning 10 gånger. En droppe substans i nio droppar vatten.

D2 = Utspädning 100 gånger. En droppe D1 i nio droppar vatten.

D3 = Utspädning 1000 gånger. En droppe D2 i nio droppar vatten.

... och så vidare. Siffran står för antalet nollor i utspädnings-faktorn.

D10 är en vanlig styrka. Där har den ursprungliga substansen spätts ut tio miljarder gånger. Det motsvarar en droppe¹ substans i 500 000 liter vatten. Som en simbassäng.

På jorden finns det sisådär 1,25 miljoner miljoner miljarder liter vatten. En droppe i den utspädningen motsvarar D25. Om man tar en enda droppe av denna mixtur och späder ut det i vattnet från ännu ett jordklot, så får man utspädningen D50.

Vill man snabbare uppnå höga potenser kan man späda ut 100 gånger i taget, vilket markeras med bokstaven C. Det kaffe som ovan spätts ut till C30 motsvarar alltså D60.

Detta borde vara ren kuriosa i klass med regndans eller åderlåtning, men är något som vuxna myndiga människor faktiskt utövar. Som Christian Olsson, Sanna Kallur och Emma Green, ifall ni tar intryck av kändisar.

Hela denna bloggpost tillägnas faktiskt folk som tränaren Yannick Tregaro, som när han intervjuades i sportradion (länk) och fick frågan om vad det hela gick ut på:
- De jobbar ju på ett lite annorlunda sätt med homeopatiska grejor, jag är inte helt hundra procent insatt i vad de gör, men Christan har ju också vart där och det har funkat väldigt bra, de är väldigt proffsiga och grundliga i sina behandlingar och diagnoser. Så vi kände att det var den största chansen att det skulle bli bra.
¹ Jag räknar här med en droppe på 0,05 ml.

Flera i bekantskapskretsen har tipsat om illustration från Der Spiegel av resonemanget, Pekka på orsakverkan skall ha varit först. Eller förresten, allra först var Hahnemann. En sådan nolla räcker det med en av.

4 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Med den logiken skulle vilket vatten som helst, kunna bota vad som helst. Fast det har inte homeopaterna insett.

Niklas sa...

Lena, inte nog med det.
Eftersom det är praktiskt omöjligt att späda ut så mycket som de påstår sig göra finns det i deras häxvatten stor "risk" för molekyler av homeopatiska medel, dvs offren "överdoserar" varje gång.
Dessutom ska vi inte glömma det påstådda minnet vattnet har: med så många spädningar skulle vatten som cirkulerat i miljoneer år minnas väldigt, väligt mycket ;)

Lena Synnerholm sa...

Jag tycker du ska läsa faktoiden ”Vattnets eviga kretslopp”:

http://www.faktoider.nu/vatten.html

Niklas sa...

Jo, den har jag läst, och jag känner också till både Avrogados konstant, fotosyntes och förbränning etc.

Med tanke på antalet molekyler även i en droppe har ganska många alltså fortfarande sett väldigt mycket.
Betydligt fler har till och med "sett dinosaurierna" än de som har "sett" homeopatens ursprungspreparat, åtminstone i de "större" spädningarna.