2010-07-23

Solvikingen

För närvarande är hela den nordiska rasen degenererad genom oriktiga livsföringsprinciper och urspårad i sitt innersta väsen genom en oriktig livsåskådning.

Ord och inga visor! Året är 1934, och det är Are Waerland som talar. Han har just berättat om hur våra förfäder vikingarna inte kunde tåla krämpor, vare sig hos sig själva eller sin omgivning. Om ett nyfött barn var "livsodugligt", så sattes det ut i skogen. Han noterar att de inte hade en enda gud som var beskyddare för läkekonsten (Idun, hon med äpplena, var "livsförnyare" och snarare den hälsosamma livsföringens gudinna):

I hägnet av dessa gudar uppstod i Norden ett släkte, vars like världen aldrig skådat - fysiskt, psykiskt och moraliskt. Det är på det "hälso-kapital", som våra nordiska förfäder samlade, som deras efterkommande under trettio generationer och i mer än tusen år dragit växlar.

... Men som de senaste generationerna slarvat bort å det grövsta med sin skörlevnad. O tider, o seder. (Ur I sjukdomarnas häxkittel.)

Men det där var ju på 1930-talet. Då var ju tidsandan en annan. Även om Waerland inte var organiserad nazist, eller brydde sig om den eller liknande rörelser i övrigt - jag vet inte, än - så var tankar som dessa allmängods på ett sätt som de inte varit sen dess. Hans läror kan ha ett historiskt intresse, men är inget som någon bryr sig om idag. Väl.


En som var tidigt ute med att föra fram dem var hälsopionjären Are Waerland [t v i bild]. 1940 grundade han HÄLSA och var tidningens första chefredaktör, men han var också en karismatisk föredragshållare och författare till ett 20-tal böcker om hälsa.

- Waerlands värld, tidningen HÄLSA, 8 februari 2010

Man konstaterar att hans idéer inte saknade luckor. En av de mer anmärkningsvärda är att alla sjukdomar skulle vara livsföringsfel: "avskaffa dessa och sjukdomarna försvinner av sig själva". De påpekar även att han "angav sällan korrekta vetenskapliga förklaringar till sina kostråd. Han argumenterade mer känslomässigt, erfarenhetsmässigt och intuitivt" - i likhet med många av dagens hälsoguruer förresten, som hyllas ofiltrerat i dagens HÄLSA.

Han uppehåller sig, bara för att ta ett exempel, mycket länge vid mat som ruttnar i tarmen, och att det är därför som man skall undvika kött. Bland hans många idéer är han inte sällan rätt ute - han fördömde tobak, alkohol och socker - men även vaccin, varm mat och kaffe. Det skulle kanske vara intressant att se hur han kom fram till att exempelvis tobak är skadligt, det kan mycket väl ha varit på lika tossiga grunder som det ruttnande köttet.

Waerland kallade sin tidning Solvikingen. Solen är hälsan, vikingen det fysiska, psykiska och moraliska föredömet. Tillsammans blir det grejor.

7 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Jag betraktar honom som en rasistisk flumis. Hur mycket visste han om vikingarna, egentligen? Nutida arkeologer vet betydligt mer. Dom må ha föraktat sotdöden, men det innebär absolut inte, att dom alltid var friska. Jag är övertygad om att dom åt kött, när dom fick chans till det. Varför skulle dom inte ha ätit maten varm? Det ser jag ingen anledning till.

Vikingarna kan mycket väl ha varit friskare, än folk på till exempel 1600-talet. Det berodde i så fall, på lägre folktäthet. Det var helt enkelt färre människor, som utnyttjade samma naturresurser. Därmed var tillgången på mat bättre. Lägre folktäthet innebär även, att smittsamma sjukdomar spreds mindre. Vissa sjukdomar kräver faktiskt viss folktäthet, för att överhuvudtaget existera. Folkhälsan kan mycket väl ha nått botten, någon gång på 1700-talet. I och med industrialismen, började hälsoläget förbättras. Tack vare nya jordbruksmetoder, fick folk bättre och jämnare tillgång på mat. I överklassen spred sej gradvis vanorna, att tvätta sej, bada och borsta tänderna. Måttlighet med mat och dryck, tycks också ha blivit modernt, hos dom som inte behövde svälta. Senare blev även arbetsförhållandena bättre. Det är därför vi är mycket friskare idag: bättre kost, bättre hygien, och säkrare arbetsplatser.

Den ohälsa som finns idag, beror till stor del på dåliga vanor. Men dom räcker absolut inte som förklaring, till alla möjliga sjukdomar. Farliga infektioner finns fortfarande, liksom ärftliga sjukdomar. Det sätt som dom oftast ärvs på gör, att ”rashygien” inte fungerar. Det stora felet med den, är att den bygger på förvetenskapliga idéer om ärftlighet. Existensen av dolda anlag tycks ha varit okänd, för metodernas förespråkare. På samma sätt verkar dom inte ha känt till, existensen av rekombination. Det ger ett inslag av slump i ärftligheten, som dom inte tycks ha varit medvetna om. Till det kom kraftiga överskattningar av, hur mycket som var ärftligt. Jag undrar om dom ens gjorde några försök, att ta reda på vad som var ärftligt, och vad som inte var det. Någon annan som vet?

Lena Synnerholm sa...

Det kanske skulle vara bra att förklara, vad jag menar med ”dåliga vanor”. Jag tänker på tobaksmissbruk, för mycket alkohol (särskilt fylledrickande), för mycket mat (särskilt fet och söt), och för lite fysiskt aktivitet. Ensidig kost är också ett problem, fast inte alls lika valigt. Ett mycket vanligare problem, är överdriven renlighet. Alltför nitisk rengöring, anses vara en riskfaktor, för utveckling av allergier. Det är i alla fall den vanligaste förklaringen, till den stora ökningen av allergier. Sedan kan ökningen ha överskattats, av olika orsaker. Allergier kan ha underrapporterats, eftersom ingen behandling fanns. Allergi kan också ha misstagits, för andra sjukdomar. Något som nog inte är så ovanligt, inom medicinsk historia.

Hexmaster sa...

Jo. Du har nog rätt.

Einheri sa...

"Han noterar att de inte hade en enda gud som var beskyddare för läkekonsten."

"Beskyddare av läkekonsten" är just precis vad jag, och många andra med mig (se exempelvis den engelska wikipedia-artikeln), skulle kategorisera gudinnan Eir som, så där förstår jag inte hur han tänkte alls.

Hexmaster sa...

Tack! Jag tror den gode Are glömde bort att tänka lite till och från.

Wikipedia: Eir

Carl-Gustaf 75 år sa...

Hej! 2015-10-29

Are Waerland är högaktuell idag hösten 2015 eftersom alla vetenskapsmän och forskare samt andra har kommit fram till att kött orsakar cancer och andra sjukdomar. Are var 100 år före sin tid. Han skulle behövts idag!

Tack för hälsorörelsen på 1950-talet som jag själv fick uppleva. Synd att regeringen inte satsade miljarder på hälsokost då. Idag kostar cancer biljoner kr sett under flera år. Från 1950 till 2015 handlar det om flera biljoner kr i onödig kostnad samt tusentals döda.

MVH
Carl-Gustaf 75 år
Svar till datorerna@gmail.com

Anonym sa...

Det behövs lite perspektiv här:
http://www.metro.se/nyheter/darfor-gar-det-inte-att-saga-att-korv-ar-lika-cancerframkallande-som-cigaretter/EVHojz!ERgUFjhQoxAfY