2008-02-29

Fotografering (igen)

GP-artikeln fotograferas separat. Idag. Eftersom den berömda Kopparmärra nämns i texten kommer den förmodligen att figurera i bakgrunden. Eller hur det nu blir.

2008-02-28

Kermit Roosevelt

President Theodore "Teddy" Roosevelt (ej att förväxla med Franklin D.) hade flera barn. Hans andra son hette Kermit, ett faktum som alltid muntrar upp mig (även om han hade ett rätt deppigt liv).

Wikipedia (eng.): Kermit Roosevelt

Kermit hade en son med samma namn. Han arbetade för CIA. Tanken svindlar (åtminstone min).

Wikipedia (eng.): Kermit Roosevelt, Jr.

2008-02-27

Dark Side of the Moon

Hur många tror att månen har en sida där evigt mörker råder?

Det torde vara en sammanblandning av begreppen far side of the moon och dark side of the moon - som ju gjorts berömd av Pink Floyd, om inte annat. Eller så har man någonstans tolkat dark som "okänd", i stil med "mörkaste Afrika" (om nu detta uttryck inte har med befolkningen att göra, eller vad som nu egentligen menas).

Phil Plait på fina sidan Bad Astronomy har åtminstone sett sig föranledd att reda ut begreppen, och samtidigt klargöra månens rotation (som gör att vi ständigt ser praktiskt taget samma del av månen), med mera. I vilken mån det rör sig om ett faktiskt missförstånd eller en språklig konvenans som nyttjas utan större eftertanke vet jag ännu inte.

Bad Astronomy: Dark Side of the Moon

[Tipstack: Dag Stålhandske]

2008-02-26

Karat och carat

Karat för guld, carat för diamanter.

Skillnaden i stavning görs i svenska, inte i ex.vis engelska eller tyska. Går man tillbaka så är det samma ord: man angav guldhalten i en legering i viktenheten karat (0,2 gram) för en totalvikt på 4,8 gram.

Själva ordet kommer från grekiska kerátion = johannesbröd. Frön från denna växt utmärktes för sin konstanta vikt - har det alltid sagts, tills Turnbull et al 2006 visade att fröna varierar lika mycket i vikt som alla andra.

Seed size variability: from carob to carats (abstract), Biology letters, Royal Society Publishing

2008-02-25

Kö att hyra

Populariteten hos ett uteställe lär ju kunna mätas i mängden köande utanför detsamma. Därför lär det ha förekommit att lokaler i behov av fler besökare har betalat folk för att stå i kö.

Känns det igen? - Men är det sant?

Hur skulle den ekonomiska kalkylen kunna se ut? Man vill väl ha åtminstone 10-20 personer; och inte precis vilka som helst, utan någorlunda unga och vackra och representativt klädda; och så skall dessa ha betalt för att stå och göra ingenting under ett par timmars tid en fredags- eller lördagskväll. Eller snarare flera, om det ska bli någon effekt.

Denna brännande nutidsfråga skulle naturligtvis få sin lösning om någon betald köare trädde fram och redogjorde för ekonomin, eller ännu hellre någon som anlitat en sådan kö. Tills dess ställer åtminstone jag mig milt tvivlande.

2008-02-24

Svenska träskor?

Är träskor med ovandel i läder en svensk företeelse? Typisk eller rentav ursprungligen?

Holländska klompen är verkliga träskor, helt i trä, och framställs också i en sorts svarvar (även i andra länder). Om äldre tiders tofflor, såväl här som utrikes, vet jag just ingenting. Men nog borde ett såpass enkelt och bekvämt (särskilt i jämförelse med "riktiga" träskor!) skodon ha funnit en marknad?

(Not: Det franska ordet för träsko, sabot, ligger mycket riktigt bakom ordet sabotage, fast inte så som det brukar beskrivas. Läs om sabotage-faktoiden.)

2008-02-23

G-d

Sett detta skrivsätt någon gång? Folk som är så uppfyllda av respekt inför gudsnamnet att de inte ens vågar skriva substantivet "Gud" i befintligt skick, utan stympar det till "G-d".

Jo, det är verkligen sant... Vid ett tillfälle frågade jag efter en förklaring. Vet inte om jag vill kalla responsen för ett svar, men detta var åtminstone vad som skrevs:

Just traditionen med att skriva G-d med ett bindesstreck är ju främst för att man vill undvika att förstöra G-dsnamnet [...] men också för att om man väl handskas ovarsamt med ordet G-d kanske man börjar handskas ovarsamt med det "riktiga" G-dsnamnen. Man sätter alltså "ett stängsel runt Torahn" genom att tänka på att vara varsam genom att skriva G-d med ett bindesstreck - så lockas man inte att bryta mot riktiga lagar.
- Blogg: Att bli jude

Ett problem för åtminstone judar har varit hur heliga skrifter skall behandlas när de blir för gamla och trasiga för att kunna användas. Skulle guds namn hamna på sophögen!? - Istället har man deponerat dem i särskilda utrymmen, s.k. genizot, där de kunnat vila i frid fram till domedagen.

Mer läsning om en sådan: The Cairo Genizah

2008-02-22

476 A.D.

Ett härligt kunskapsoptimistiskt citat från Peter Englund:

Inför frågan om när Rom föll skulle väl de flesta av oss svara 476 e.kr.

- Peter Englund: När föll Rom? När föll vi?

Nu kanske Englund menar historiker, eller någon annan lärd delmängd av mänskligheten, för vad de avgjort flesta av oss anbelangar så bleve vi nog svaret skyldiga på den frågan. Men det är ett rätt bra exempel på en fack-faktoid.

Eller vad man nu skall kalla det - det är en faktoid så tillvida att den verkligt avgörande händelsen (Romulus Augustus, den siste västromerske kejsaren, halshöggs den 4 september 476) framstår som avgörande först i efterhand. Det var just ingen större skillnad mellan Rom år 475 och 477; inte alls som t.ex. Berlin 1944 resp. 1946, för att ta ett exempel på ett rike som faller så det märks.

2008-02-21

Tyskarnas "Bat-wing"

Apropå temat stealth-plan så är detta inte ett bevis på att tyskarna kände till och tillämpade principerna redan under andra världskriget.



Konstruktionen kallas flygande vinge, Nurflügel, och användes i synnerhet av bröderna Horten i flera konstruktioner. Likheten med Northrop Grumman B-2 Spirit (nedan) har fått en del att anta att det var en föregångare även när det gäller att vara osynlig på radarskärmen. Så är dock icke fallet. Designprincipen gör planen rätt lika varandra, men att den lämpar sig i stealth-sammanhang var inget som bröderna Horten hade en aning om.



(Det förekommer långt underligare påståenden än detta om den tekniska nivå som nazisternas militära utveckling hade nått. Spana t.ex. in Haunebu. Kostbart.)

2008-02-20

Stealth-design

Datorerna blir allt snabbare och kraftfullare. Se här ett ovanligt påtagligt exempel på hur denna utveckling kan manifestera sig i fysisk form:



S.k. stealth-teknik ("smyg"-) går ut på att minimera den mängd radarstrålning som ett flygplan återspeglar mot källan. I det arbetet är utformningen av flygplanets yttre av största vikt. För att räkna ut hur planet skall formas, utan att tumma för mycket på aerodynamiken, så har praktiska försök varit helt otillräckliga - istället för att slöjda på flygplanskroppar i en vindtunnel så har datorerna räknat och räknat och räknat igenom drivor med parametrar. I sådana simuleringar hanteras mycket stora datamängder, och för att bli klara i rimlig tid så förenklar man gärna så mycket som möjligt (men inte mer).

Det är därför som F-117 ovan har kantigare former; man förenklade helt enkelt själva flygplanskroppen till så få platta ytor som det var aerodynamiskt möjligt för att minska datamängden och snabba upp beräkningarna (låg "polygon count" är ju ett begrepp även i dataspelsbranschen, även om det är mindre aktuellt idag än för några år sedan då skillnaderna kunde vara mycket påtagliga). Ett par år senare formgavs B-2, datorerna hade då blivit tillräckligt kraftfulla för att kunna klara av jobbet även med kurvade ytor, som är matematiskt mer krävande än platta polygoner.

2008-02-19

Intervju

Dagens PR-aktivitet utgörs av en intervju för Göteborgs-Posten. Att publiceras på eller i närheten av bokens utgivning.

2008-02-18

Den springande punkten

Vad är en springande punkt?

..?

Det är åtminstone inget som går att räkna ut på stående fot s.a.s. Begreppet heter punctum saliens på latin, där saliens kan översättas med "hoppande, springande" men även "märkbar, tydlig". Det går i sin tur tillbaka till Aristoteles, det han beskrev var när man i ett embryo kunde se det första tecknet på verksamhet i det lilla hjärtat.

2008-02-17

Betamax/VHS

Sonys videoformat förlorade striden mot VHS - trots att det gav så mycket bättre bild.

... Har jag hört, mer än en gång. Men är det sant?

Betamax var en nedbantad version av proffsformatet U-matic (vilket kanske imponerade på det fåtal som hört talas om U-matic) och gav verkligen bättre bild än VHS, även när övriga prylar i kedjan höll konsumentkvalitet. Man kan tänka sig att kopplingen till U-matic, där kvalité naturligtvis var A och O, fördunklade Sonys omdöme när det gällde att bedöma vad marknaden ville ha. Liksom vad andra tillverkare var beredda att betala för att få tillverka Beta-spelare.

Bekräftelse och facit kom omsider från Bertil Hellsten, bild- & ljud-guru sen kristallmottagarnas tid på tidningen Ljud & Bild (f.d. Elektronikvärlden m.fl. namn):

Jo, Betamax var betydligt bättre än VHS. Både detaljåtergivning av brusfrihet var bättre. När jag såg VHS första gången trodde jag inte att det skulle överleva. Betamax fanns ju redan. Problemet var att Betamax från början bara gav 1 timmes speltid. VHS gav två och kunde rymma en långfilm. Det kunde inte Betamax, och VHS-gänget samarbetade med filmindustrin och kunde leverera köp- och hyrfilm på kassetterna. Det kunde inte Betamax, och därför vann VHS.

Historien har en viss aktualitet, när Sony nu verkar ha vunnit den senaste format-matchen: Dvd-formatkrig över

2008-02-16

Få fossil

Det vi vet om utdöda djur kommer ofta från betydligt färre fossil än man kanske tänker sig.

För att ta dinosaurierna (de som brukar väcka mest intresse och som jag själv kan något om) så vet vi vad vi vet om Compsognathus från ett par välbevarade fossil och lite plock; Baryonyx finns det ett enda mycket fint exemplar av, och lite plock; Ornitholestes är känd från ett inkomplett fossil. Det är ändå långt mycket bättre än de många arter som det bara finns några fragment av, som jätte-sauropoden Argentinosaurus eller Spinosaurus, en av de allra största köttätarna; och de få bitar som fanns kvar av sistnämnda förstördes under bombningarna av Berlin.

I kontrast till dessa kan nämnas arter som Protoceratops och Iguanodon, som man hittat hela flockar av (bokstavligt talat).

2008-02-15

Favorit-resurs: SAOB

"Resurs" känns inte som något vidare ord. Något av en anglicism, resource; hellre "källa" eller "verktyg" eller "bra ställe att leta på". Å andra sidan finner jag, med just denna resursen ifråga, att ordet kan definieras såsom följer:

ngt som är ngn till hjälp l. nytta l. är en god tillgång i l. räddar ngn ur en viss (besvärlig) situation; hjälpkälla; till­gång; tillflykt; äv.abstraktare: hjälp, nytta l. dyl.

... vilket är så heltäckande som begäras kan (enda frågetecknet skulle vara "tillflykt", hänger inte med där, men OK).

Resursen ifråga är Svenska Akademiens Ordbok, förkortad SAOB. Den finns i sin helhet på internet. Ett klick bort. Helt fantastiskt.

Det är inte så up to date alla gånger (de äldsta artiklarna är från 1898) och inte komplett heller (senaste ordet är "trivsel") men om man är ute efter ordens äldre historier, kompletta förteckningar över betydelsevarianter, även sådana som inte är i bruk och kanske inte varit det sen, tja, Tre Kronor brann; då har man kommit helt rätt.

Nätupplagan är förresten oerhört mycket enklare att använda - tycker åtminstone jag - än pappersupplagan.

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

2008-02-14

Bensinen i Västerås

Johan Rasmusson återgav en intressant episod. När samtalet på bilverkstaden kom in på bensinförbrukning, så hade mekanikern nämnt att man i Stockholmstrakten (där detta utspelade sig) hade för vana att i smyg späda ut bensinen med etanol. Vad skulle då den seriöse bilisten göra för att undvika detta geschäft och få tag i prima soppa? Jo, bege sig till Västerås, av alla ställen - där saluförs nämligen bensinen ännu oblandad. Enligt uppgift.

Facit hittades hos Svenska Petroleuminstitutet:

Merparten av den 95-oktaniga bensin som distribueras i östra Sverige innehåller sedan 2001 upp till 5% etanol. Under 2003 har omfattningen av etanol i bensin utökats och omfattar nu i stort sett hela landet.
- SPI: 95 oktanig bensin med tillsats av etanol

Så numera hjälper det inte ens att åka till Västerås. :-)

Artikeln Johan läst var faktoider.nu: Oktan, där etanol-inblandningen nämns i förbigående. Den försämrar på intet sätt bensinens kvalité.

2008-02-13

Josef från Nasaret

Var bodde Josef och Maria innan hela världen skulle skattskrivas?
I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen.
- Lukas 1:26
Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem
- Lukas 2:4

Tydligare kan det inte bli. Å andra sidan beskrivs återkomsten från Egypten (dit familjen enligt evangelisten flydde för att undkomma Herodes) så här:
Josef steg upp och tog med sig barnet och hans mor och flyttade tillbaka till Israels land. Men när han hörde att Archelaos var kung i Judeen efter sin far Herodes vågade han inte återvända dit. I en dröm blev han tillsagd att dra sig undan till Galileen, och där bosatte han sig i en stad som heter Nasaret, för att det som sagts genom profeterna skulle uppfyllas: Han skall kallas nasaré.
- Matteus 2:21-23

Så här bodde de inte i Nasaret före Egypten-visiten, utan blev kommenderade dit efteråt.

... För att bara ta ett enda exempel på vad man kan hitta när man läser evangelierna innantill, och särskilt när man jämför dem med varandra.

Bonus om just Josef: Uppgiften om familjens yrke kommer från Matteus 13:55 där Jesus kallas "snickarens son", liksom Markus 6:3, där Jesus själv kallas "snickaren". Ordet som används är tekton, som främst betyder snickare, men som även kan betyda hantverkare av andra slag. Detta enligt Strong's concordance, vari man finner ordförklaringar för samtliga ord i bibelns källtexter: 8674 hebreiska uppslagsord och 5523 grekiska. Helt ovärderlig vid bibelstudier.

2008-02-12

Valloner, tattare och "black irish"

Uppföljning till inläggen Valloner (29 sep 2007) och Mer om släktforskning & rasbiologi (4 okt 2007):

Om man i Sverige förklarat mörka inslag med släkt från (helst) valloner, så är motsvarande förklaring i USA att man har irländska rötter. Men den typiske irländaren är väl rödhårig? Kanske det - men förklaringen förekommer, helt oavsett hur verkligheten ser ut.

Riktigt intressant blev det när det hela skulle spåras till Irland, för där sades generna ha spanskt ursprung. En konkret förklaring gick ut på att den spanska armadan efter debaclet 1588 skulle ha gjort ett landhugg på västra delen av ön, vars konsekvenser alltså fortfarande skulle gå omkring bland oss. - Händelsen har inträffat, men knappast resten. Men det är alltså exakt samma berättelse som jag hört om bohuslänska förhållanden; en klintbergare, helt enkelt.

Intressantast är nog den allmänna tendensen, att folk vill ha förklarat allt som avviker; och ju färgstarkare och minnesvärdare förklaring, desto bättre. Att folk alltid haft lite olika hår- och ögonfärg, liksom att man alltid flyttat runt på sig åtminstone lite grann (fråga en släktforskare), är ju oj-så-tråkigt jämfört med vallon-importen; för att inte tala om tanken på ett skepp kommer lastat med spännande spanjorer. Eller hur man nu tänkt sig det.


Wikipedia (eng.): Black Irish; Spanish armada in Ireland

2008-02-11

"Thagomizern"

Gary Larson (1982):

"Now this end is called the thagomizer, after the late Thag Simmons."

... Och så fick det bli - stegosaurusens taggiga svans, som med största säkerhet var ett försvarsvapen, kallas numer för thagomizer, även officiellt.

Jag har inte sett någon vetenskaplig avhandling där det används på allvar, bara muntra artiklar där man beskriver etymologin, men Smithsonian hänvisar till James O. Farlow och M. K. Brett-Surman (red.), The Complete Dinosaur (Indiana University Press 1997), sid 302. Ifall nån sitter med den.

Wikipedia (eng.): Thagomizer

2008-02-10

Ångström

Today, the use of the ångström as a unit is less popular than it used to be and the nanometre (nm) is often used instead (with the ångström being officially discouraged by both the International Committee for Weights and Measures and the American National Standard for Metric Practice).
- Wikipedia (eng.): Ångström

Så i allt prat om nano-teknik hit och dit, så har vi tappat bort den enda (?) vetenskapliga grundenheten med ett svenskt - med å och ö! - namn!

Det kan påpekas att 1 nanometer är lika med 10 Ångström. Så iPod Nano är klumpeduns och bakelit jämfört med iPod Ångström, t.ex.

2008-02-09

Att sätta P

Vad är det man sätter när man sätter p för något? Punkt..?

Inte ursprungligen, då man ein P für das Haus schrieben som det hette, på tyska, 1539; förmodligen var det pesten som åsyftades. "Pestflagga" vore ju därmed ett relaterat begrepp. Och nog är budskapet "här är pest" på sitt sätt effektivare än någon simpel punkt.

2008-02-08

Maktövertagandet

DN anmäler Weimar Germany av Eric D. Weitz, om den tyska republik som nog är mest känd för det som kom efter. Men hur gick det till?

[Weitz undanröjer] missuppfattningen att Hitler kom till makten på demokratisk väg. Som mest fick nazistpartiet 37 procent av rösterna. Det var i juli 1932. I det sista riktiga valet i november samma år sjönk nazisternas resultat till 33 procent. Det fanns aldrig någon majoritet av tyskar som röstade Hitler till makten.

Stefan Jonsson i DN, 6 februari 2008

Det är ett faktum att Hitler blev utnämnd till rikskansler (den näst högsta posten, efter rikspresidenten) trots att NSDAP inte hade egen majoritet. Men det är inte underligare eller mer odemokratiskt än att Reinfeldt blev statsminister 2006, trots att hans parti inte fick mer än drygt 26 procent av rösterna.

Hitlers maktövertagande var heller inte ett faktum i och med kanslerposten. Det var en process som då kunde inledas på allvar.

faktoider.nu: Adolf Hitler och maktövertagandet

2008-02-07

Det blev en bok


Göteborg 7 februari 2008, kl. 11:17.
Vikt: 576 g.
I handeln: 12 mars.

2008-02-06

Buridans åsna

Om man placerar en åsna mittemellan två hötappar med lika mycket och bra hö, så kommer åsnan att svälta ihjäl, oförmögen att välja.

Detta tankeexperiment tillskrivs Jean Buridan, fransk filosof på 1300-talet. Men även om han diskuterade moral så har ingen har funnit att han någonsin nämner just det exempel som mer än något annat gjort hans namn känt. Möjligen förekom det i satiriska beskrivningar av hans filosofi, men exemplet var känt sen tidigare.

Det äldsta belägget för en motsvarade liknelse finns hos Aristoteles. I hans De coelo ("Om himlarna") bok 2, kap. 13, nämner han "...män som, trots att de är mycket hungriga och törstiga, och lika mycket, när de han mat och dryck på samma avstånd, är dömda att stanna där de är". (Det är en bisats i en utläggning om hur det kommer sig att jorden ligger där den ligger.)

2008-02-05

Dagens ord: krematistik

I Staten (Politeia) skiljer Aristoteles på begreppen ekonomi och krematistik ungefär så här: det förra är när man skaffar det man behöver, det senare när ansamlandet av pengar blir ett självändamål.

På grekiska heter det just krematistikos, men i de engelska översättningarna jag hittar just nu står där wealth-getting eller pecuniary [species of acquisition] - begripligt men färglöst. Det sammanhang där krematistik främst används (även om det inte är mycket) verkar vara hos Karl Marx med lärjungar, som ju ofta har tillfälle att diskutera vad man på ren tyska kallar Schatzbildung ("skatte-bildande").

2008-02-04

Legatus

Mensa Sverige har en medlemstidning, Legatus Mensae, som utkommer med åtta nummer per år. Det var där som jag fick min första artikel om faktoider publicerad.

Sen dess har det blivit en i nästan varje nummer - får det till en 18 artiklar hittills, på 1-3 sidor, hur många faktoider det blivit kan jag knappt gissa men över hundra är det alla gånger. Praktiskt taget allt har varit nytt material, det är bara i ett fåtal fall som jag skrivit i LM om faktoider som funnits på hemsidan. På detta sätt har jag kunnat förevisa mina slutsatser inför en mindre grupp innan jag lagt ut dem hemsidan, "på riktigt".

2008-02-03

Försök till en modeblogg

Idag har jag på mig - få se - byxor, tröja, det vanliga; håller inte reda på märken och sånt, och minns verkligen inte var jag köpt/fått/hittat dem.

...Nä. Inte så intressant, vare sig för er eller mig. Alls. Så jag fortsätter med det jag begriper mig på. "Win-win", som det heter.

2008-02-02

Einsteins fru (igen)

Aktualiserat (och därmed passande för den kraftigt kronologiska inriktningen hos en blogg):

Som en stomme genom "Einsteins fru" löper berättelser om ett antal historiska personer, vars öden berättar just exakt hur begränsande det kan vara att vara en mans kvinna. Som just den om Einsteins fru, Mileva Maric, som med Einstein utförde den forskning som gjorde honom geniförklarad, bland annat kom de fram till relativitetsteorin tillsammans. Sedan blev hon dumpad med deras två barn och han gav sig ut i världen för att skörda all ära.

- DN om ett nytt seriealbum av Liv Strömquist

Nu har jag tyvärr fortfarande inte läst på ordentligt om Mileva Maric. Men jag undrar hur många som sprider påståendet som gjort det? (Därmed intet sagt om Strömquist.)

Att relativitetsteorin - den speciella, nota bene - och århundradets ekvation E = mc² skulle ha skapats åtminstone delvis av en kvinna, är ju tillräckligt lockande för att många skall svälja det utan eftertanke. Liksom tanken på en serb med samma roll, vilket Mileva var (född i Vojvodina, en provins strax norr om Belgrad). En del kanske tror att avfärdandet av tanken för vissa är lika enkelt just på grund av den ena anledningen, eller båda - men då har man missat begreppet "bevisbörda".

Albert hade säkert många och långa och givande samtal med sin fru; han hade det också med en viss Michele Besso, av schweizisk-italiensk börd; men jag har aldrig hört någon göra en poäng av att en italienare skulle ligga bakom relativitetsteorin, trots att denne rentav nämns i 1905 års Zur Elektrodynamik bewegter Körper.

faktoider-bloggen 2008-08-21: Läsarbrev: Fru Einstein

2008-02-01

"Mr Watson, come here!"

Citat är en rik och säregen undergrupp av faktoider - de är många, ibland bevisligen osanna, men desto oftare omöjliga att bevisa eller motbevisa. "Belägg saknas" är det vanligaste negativa beskedet; se de jättelånga avsnitten under rubriken Unsourced på Wikiquotes sidor om t.ex. Einstein, Churchill och Martin Luther King.

Då är det desto roligare att hitta ett otvetydigt belägg för ett citat, och dessutom i första hand. Se här Alexander Graham Bells beskrivning av hans första telefonsamtal, hämtad ur hans egen anteckningsbok:



(Faktoid not: Bell fick det första patentet på en telefon-konstruktion, men han var bevisligen inte den förste att konstruera en maskin som överförde ljud på elektrisk väg. Se upp för partsinlagor på Wikipedias sida Invention of the telephone.)