2009-02-28
Lördagsfråga: Mot månen
A
B
C
D
E
F
G
Här finns även en sorts faktoid, som jag inte upptäckte förrän jag valde ut bilderna. Den kommer på faktoider.nu inom kort.
Vill även passa på att nämna att Faktoider nyligen kom ut på Månpocket, och i åtminstone skrivande stund rentav pryder förlagets hemsida, med bästa placering.
2009-02-27
Kim Jong Fejk
Den käre ledaren med några av sina soldater. Fast vad har hänt med den där linjen i bakgrunden? Hm! Man kan tänka sig att någon photoshoppande nordkorean fått skit för det här. Om bilden var avsedd att visa att Kim Jong Il är i prima skick så fick den plötsligt helt motsatt effekt.
Att retuschera är en gammal tradition i socialistiska länder. Den mest kända bilden är väl den med Lenin i talarstolen - som förresten är ett riktigt bra porträtt på honom - med Trotskij intill. När den senare blev icke önskvärd, försvann han också ur bilden. På samma sätt gick det med Nikolaj Jezhov på bilden ovan, chef för NKVD (KGB:s föregångare) under Stalins stora utrensning. Så småningom blev han utrensad själv, bildligt som bokstavligt.
Denna obetalbara semesterbild är faktiskt betydligt bättre gjord än den ovan. Inte för att Pyongyang någonsin skulle släppa igenom något sådant. Tyvärr.
The Huffington Post: Kim Jong Il Photoshop Error Betrays Leader's Health Problems?
Mike Hick, University of Minnesota: Falsification of history
Wikipedia: Photo manipulation
2009-02-26
Arkivmaterial och kyrkupplagor
Borde ni inte ha talat om för tittarna att det var ett gammalt inslag?En vanligare definition av "arkivmaterial" utgår från ålder, snarare än om det sänts tidigare eller inte.
– Det var ett inslag som inte var sänt tidigare. Vi markerar när det är arkivmaterial, men inte när det inte sänts tidigare.
Det finns många sätt att luras i TV, och många anledningar. Poängen här är givetvis att tittarna skall få ett intryck av att man på Rapport jobbar lite intensivare än vad som faktiskt är fallet. Själva ämnet är förvisso fullständigt oviktigt, men nästa gång kan det ju gälla någon fråga som faktiskt betyder något.
Relaterat fusk: Alla som vet någonting, vet ju att läsa skymningspressen med största urskillning (eller inte alls). Så det saknar inte underhållningsvärde när den ena lurar den andra:
När det stod klart att Expressen skulle kunna berätta om kronprinsessans förlovning ville tidningen göra allt för att Aftonbladet inte skulle få nys om scoopet redan under natten.Det lär kallas "kyrkupplagor", efter de historier med kyrklig anknytning som först användes i sammanhanget. - Jag har i hastigheten inte hittat fler belägg om denna fascinerande företeelse. Fast den är ju inte av den sort som blir omskriven, vare sig av den som lurar eller luras.
Därför trycktes en falsk tidning med Caroline-mordet på ettan, och en fejkad löpsedel med nyheten att Linda Rosing gripits på Grammisgalan tidigare i år.
Resumé: Rapport sände ett år gammalt inslag
Dagens Media: Expressen blåste Aftonbladet med fejkupplaga
2009-02-25
Ljusår
Det kommer att ta ljusår innan …
- Exempel på typiskt belägg
Vad är ett ljusår?* Jag hade svårt att tro att så värst många kunde ha missförstått termen, eftersom den knappast används i dagligt tal, och när man använder den så bifogas så ofta definitionen. Hade jag för mig. Hemmablind av några decenniers populär astronomi, kanhända.
För nu blev jag påmind om denna tänkbara faktoid, tog en titt, och minsann fanns det inte betydligt fler än enstaka exempel på att folk använder ljusår om en mycket lång tid. Kanske har man hört uttryck som "detta är ljusår ifrån …" och missuppfattat, för i ett sådant sammanhang behöver det ju inte vara självklart om det är tid eller avstånd som avses. Och när nu enheten är ljus-år, så ligger det felaktiga alternativet nära till hands.
* Ett ljusår är den sträcka ljuset färdas på ett år. Vanlig längdenhet i astronomiska sammanhang. Proffsen lär dock oftare använda enheten parsek.
2009-02-24
Adolf Fredrik och snusdosorna
För svarfvaryrket hade han stor benägenhet och tog ofta sin tillflykt till sin kära svarfstol undan regeringsbekymren och hoflifvets ansträngningar.
2009-02-23
Lördagsfråga: Conrad x 4
Som ni snabbt räknade ut (Sape-Hans 3-1) så är det Joseph Conrad som är den minsta gemensamma nämnaren.
Lord Jim: han som överger sitt fartyg och alla ombord när han tror att det håller på att sjunka, och som sedan får dras med skammen resten av livet. Peter O'Toole gjorde rollen 1965.
Alien: Rymdskeppet heter Nostromo, som huvudpersonen i JC:s bok med samma namn. Jag vet inte varför man valde namnet. Men det är åtminstone ingen slump - det lilla rymdskeppet ("escape pod") som Ripley åker iväg med på slutet heter Narcissus, som Conrads Nigger of the 'Narcissus'.
Sabotage: Hitchcock-film (som jag inte sett) från 1936, löst baserad på JC:s The secret agent. Att namnet ändrades beror nog på att Hitchcock gjort en annan film, faktiskt samma år, som hette just så.
Apocalypse Now: Mörkrets hjärta. I krigets Vietnam istället för Kongo, med flera justerade detaljer. Men grundberättelsen är densamma. Om den surfande överstelöjtnanten Kilgore - "I love the smell of napalm in the morning" - har någon direkt motsvarighet i boken minns jag inte.
2009-02-22
Photoshop 1902
1902 rasade kampanilen (klocktornet) vid Sankt Markus-platsen i Venedig. Osannolikt nog fångades detta på en bild. Eller rättare sagt: osannolikt nog verkar folk ha tagit bilden ovan för äkta vara.
2009-02-21
Lördagsfråga: Filmtajm
Den minsta gemensamma nämnaren mellan ovanstående filmer efterfrågas - det är ett namn. Guldstjärnor för detaljer, i synnerhet de knepigare.
Ett tips kan ni få: i tre av fallen är det hela filmen som avses, i det fjärde det som visas i bild.
2009-02-20
Pocket & bok nr 3
Kolla priser på prispallen.se: Faktoider (Månpocket 2009)
En lustig egenhet är att t.ex. Pocketshop anger nyheter en månad "för sent"; det står mars på alla böcker som kommer ut i februari, och så vidare.
Bok nr 3? Jo, det är en faktoid-bok för sektorn barn & ungdom. Planerad utgivning i augusti/september, lagom i tid inför bokmässan (bokårets Stella Polaris) eller ungefär samtidigt som uppföljaren Fler faktoider.
2009-02-19
Blond och blåögd
Jag har funnit helt få belägg för det. Det rimmar ju också mycket illa med det faktum att såväl Hitler, Goebbels, Himmler med många fler var mörkhåriga. (Däremot hade Hitler verkligen blå ögon.)
Det förekom däremot lite varstans i tidens diskussioner, såväl de direkt rasbiologiska som andra:
Nu kan det visserligen också sägas - och har också sagts - att de blonda mera aristokratiska folkelement, som vi känna från forntidens greker, romare, perser osv., ju icke nödvändigtvis behöva ha tillhört just den s.k. nordiska rasen. Men den kännedom vi äga av dels deras utseende och dels deras andliga egenskaper, varpå vi här ej kunna ingå, talar ganska starkt emot, att vi här har rätt att rikta våra gissningar och förmodanden åt andra håll.
- Elof Hellquist, Det svenska ordförrådets ålder och ursprung (Gleerups 1929), sid 11
2009-02-18
Home Taping Is Killing Music
En hemsida som lär ha rönt viss uppmärksamhet på sistone har ett piratskepp som logotyp. På seglet (tydligare än om man gjort en liten fnuttig flagga) så ser man en version av piraternas Jolly Roger, med ett kassettband istället för kranium. Varför ett kassettband?
Det kommer från en brittisk kampanj på 80-talet. (Man gick tydligen inte ut i tidningar eller så, utan "annonsen" fanns med i själva albumen.) De där kassettbanden man spelade in, som sedan gick ur hand i hand och kopierades ner till allt tvivelaktigare kvaliteer, skulle ta död på musiken, menade branschorganisationen BPI. "And it's illegal".
Wikipedia: Home Taping is Killing Music
2009-02-17
Barbie talar ut
- Den talande dockan Malibu Stacy i The Simpsons (s5ep14)
Jag trodde att den där dockan var ett skämt. Det var den praktiskt taget inte:
In July 1992 Mattel released Teen Talk Barbie, which spoke a number of phrases including "Will we ever have enough clothes?", "I love shopping!", and "Wanna have a pizza party?" Each doll was programmed to say four out of 270 possible phrases, so that no two dolls were likely to be the same. One of these 270 phrases was "Math class is tough!" (often misquoted as "Math is hard"). Although only about 1.5% of all the dolls sold said the phrase, it led to criticism from the American Association of University Women. In October 1992 Mattel announced that Teen Talk Barbie would no longer say the phrase, and offered a swap to anyone who owned a doll that did.
- Wikipedia: Barbie
Så Barbie-citatet "Math is hard" är, noga räknat, fel. Men inte mycket. Och originalet räckte för att en påstötargrupp skulle, om inte få bort frasen (noga räknat) så åtminstone hindra att den spelades upp.
The Teen Talk Barbie, which costs about $25, will remain in stores. But the computer chip that randomly selects four phrases for each doll will now pick from 269 selections, not 270.
- "Teen Talk Barbie Turns Silent On Math", New York Times, 21 oktober 1992
2009-02-16
Lördagsfråga: Shackletons pingvin
Pingvinen ritades, intygar granskande expertis, av Ernest Shackleton 1909. Denne är inte särskilt känd som konstnär, desto mer som polarforskare. Allra mest känd är hans synnerligen dramatiska expedition med Endurance 1914-1916.
Pingvinen till vänster ritades av kapten Robert Scott, också han med antarktisk erfarenhet. Det var ombord på hans RSS Discovery som Shackleton för första gången kom ordentligt söderöver och fick se pingviner. Det var förresten samme Scott som senare misslyckades kapitalt med att nå sydpolen före Amundsen.
De två teckningarna hittades som sagt häromåret i en källare i Cambridge, England.
Kuriosa: Rymdfärjan Discovery fick sitt namn efter RSS Discovery.
Guardian: Historic penguin sketches found in university basement
Daily Mail: Scott and Shackleton's Antarctic penguin portaits found in basement*
Wikipedia: Endurance (1912 ship)
* Mail:en daterar av någon anledning Shackletons teckning till 1908, trots att 9:an är nog så tydlig
2009-02-15
Om pressen
Våra tidningar säljer inte sitt ord, tar inte mutor, förnedrar sig inte till styrelsens eller penningfurstarnas lydiga tjänare. Det är ännu en hederlig press. Vad man kan förebrå den är en trumpen grälaktighet utan humor, utan kvickhetens salt och som lätt blir personlig. Elegans i stilen saknas totalt och polemiken om små frågor uttänjer sig med typisk envishet, medan stora vyer saknas, och de högre livsfrågorna, som gå över dagens horisont, oftast blir oberörda.Så var det skrivet. Vad tycks? Känns det igen?
Se nu om ni kan datera stycket. (Språket är lätt justerat.) Som vanligt är facit i vitt:
> Zacharias Topelius, Blad ur min tänkebok (1898) <
Här finns texten i original.
2009-02-14
2009-02-13
DN gör reklam för ockult jordbruk
Stora butikskedjor satsar på kött från gladare djur
Citerar mig själv ur annan artikel:
Det stora problemet i sammanhanget är inte huruvida biodynamiskt odlat är bättre eller sämre eller kanske rentav lika bra som ekologiskt odlat, utan att begreppen ofta framställs som synonyma, även av folk som mycket väl vet vad det är frågan om. Jag har ännu inte lyckats frigöra mig från misstanken att det finns de som med flit avstår från att klargöra det hela; ett syfte skulle kunna vara att få med sig folk som är odelat positiva till allt som är miljövänligt och ekologiskt, men som kanske inte har fullt lika mycket till övers för antroposofins kosmiska inflytanden.
- Faktoider.nu: Biodynamiskt
Detta om odling. Vad gäller djurhållning så tillkommer dock problemet att den biodynamiska läran förordar "biologiska, antroposofiska, homeopatiska och andra naturläkeåtgärder" (länk till demeter.nu [PDF]). Det vill säga kvacksalveri.
Den böjda brons furste
1806 erövrades staden av Napoleon, som förlänade den till en av sina marskalkar, Bernadotte. Fursten av Ponte Corvo skulle lite senare bli kung av Sverige, och då infogades hans vapensköld i det stora riksvapnet.
Den s.k. hjärtskölden i mitten innehåller de s.k. dynastivapnen. Till vänster (eller, "heraldiskt höger") Vasa-ättens vase, till höger Bernadottes som i sin tur är tudelat; upptill en svart örn (ursprungligen den gyllene franska kejserliga) nedom Karlavagnen, nertill Ponte Corvos vapen.
2009-02-12
Karl 12.
1863-1906 Christian 9.
1906-1912 Frederik 8.
1912-1947 Christian 10.
1947-1972 Frederik 9.
Siden 1972 Margrethe 2.
Inga poäng - det är givetvis de senaste danska regenterna, hämtade från deras Wikipedia. Men visst ser det lite egendomligt ut att se dem med arabiska siffror, istället för de romerska vi är vana vid? Tog en titt på en av våra egna; det känns som om Karl tolv är en helt ny person som jag aldrig läst om förut. Märkligt. (Eller är det bara jag?)
Även om danskarna ofta använder arabisk numrering så verkar de inte fullt lika konsekventa som vi är med romerska. Men det finns åtminstone en dansk arabisk regent-siffra på offentlig plats i Sverige, i den stad som grundades 1614 av kung Kristian IV, eller Christian 4. Men detta kände väl åtminstone alla skåningar redan till.
Wikipedia (da.): Kongerækken; Karl 12. af Sverige
2009-02-11
Sista inbundna rundan
Prispallen: Faktoider (Månpocket 2009)
2009-02-10
Maskering m/09
Skog och fält; två möjliga industriområden, men annars lantligt värre. Det går t.ex. inte att ana att de två skogspartierna har något att dölja.
För nu byter vi till kart-läge, och vad hittar vi väl då? (Det är verkligen exakt samma ställe.)
Vad är detta? Illa uppdaterade kartor? Extremt välkamouflerade bostadsområden? Nej, det är Försvarsmakten som retuscherat satellit-bilden, då man tydligen fann den lite väl detaljerad för rikets säkerhets bästa. Vi befinner oss på Lovön, med kungliga Drottningholm en liten bit österut. Anläggningen ifråga tillhör Försvarets Radioanstalt, FRA. Ifall ni hört talas om den förut.
Eftersom Google inte behöver låta granska sina bilder så kan man förresten se oretuscherade satellit-bilder på maps.google.com.
(För övrigt är detta förvisso inget scoop, utan något som valsat runt på nätet ett tag.)
2009-02-09
Lördagsfråga: Mexico City 1968
Olympiska spelen i Mexico City 1968: medaljerna delas ut till 200-meterslöparna. Guld till Thomas "Tommie" C. Smith, silver Peter Norman (t.v.), brons John Carlos.
En rätt vanlig uppfattning är att Smith och Carlos tillhörde organisationen Black Panthers, som vid den här tiden fått stor uppmärksamhet; senare skulle de få ännu mer, för ett flertal mord. Det gjorde de inte. Ofta antyds eller sägs direkt ut att black power salute var pantrarnas specifika hälsning; jag har inte hittat några konkreta stöd för detta. Däremot sympatiserade medaljörerna med Olympiska rörelsen för mänskliga rättigheter, vars märke alla tre bär (de vita rundlarna).
Det finns ytterligare en rad detaljer i bilden: Carlos lyckades glömma sina handskar, så han fick låna Smiths vänstra handske. Smith och Carlos tog emot medaljerna i strumplästen, det skulle symbolisera de svartas fattigdom. Carlos har jackan uppknäppt, det var en sympati-handling riktat mot "blue collar workers", och bär ett halsband som representerar de många glömda döda. Dessutom har Smith en svart scarf runt halsen.
En detalj till: Smith vann sina 200 m på 19,83, vilket var nytt världsrekord.
Wikipedia: 1968 Olympic Black Power salute
BBC (Youtube): Black Power Salute - 10 min. ur ett kommande program
2009-02-08
Smiley 1862?
- New York Times, 7 augusti 1862: "Important Speech of President Lincoln" m.m.
Är detta en smiley? 120 år innan Scott Fahlman på Carneige Mellon fick en idé? (Kanske var han inte allra först, men det är utan tvivel hans förslag som levt vidare, till skillnad från varje tidigare försök.)
Nej, tyvärr tror jag inte att det är ett litet ansikte som NYT:s typsättare smugit in (snarare än Lincoln, som naturligtvis fått äran hos bloggare och tidningar). Högerparentesen är inte där för sin egen skull, utan är slutparentes för orden "applause and laughter". (Detta är såpass avslöjande att t.ex. Aftonbladet föredrog att bara visa ett mycket smalt utsnitt, där det inte framgår att det är en slutparentes.) I resten av artikeln finns exempel på liknande kommateringar, t.ex. "[applause,]".
City Room, New York Times: Is That an Emoticon in 1862?
Wikipedia: Scott Fahlman
Snopes.com: Glyph Notes
2009-02-07
2009-02-06
Urinprov
- Dr. Collenbuch beskriver urin och vad läkaren kan lära sig av densamma, i The Philosophical Magazine, vol. 24, 1806
Taste..!? Jomen. Länge var det en standardmetod för att avgöra statusen på någons urin. Hur goda resultat man fick vet jag inte. Inte heller ifall det var lättare att komma in på läkarlinjen för 200 år sedan.
2009-02-05
Rabbisar och rundstycken
Det är inte första gången som det har grävts runt i den här skattgömman. Rabbisar har bott mitt inne i skatten och härifrån strålar det ut flera hål som undersöktes noga under gårdagen. Förmodligen har rabbisarnas rumsterande gjort att det kärl som skatten bör ha förvarats i har förstörts, men så är det också deras sprättande som gjort att skatten kom upp i dagen.
- Gotlands Allehanda
"Rabbisar" är alltså vad vildkaniner kallas på Gotland. Ordet användes genomgående i artikeln, utan förklaring eller citationstecken. Sånt gillar jag.
Vad är då ett rundstycke? Begreppet dyker upp i numismatiska (myntologiska) sammanhang, där poängen en gång i tiden var att runda mynt hade högre valörer än de fyrkantiga s.k. klippningarna. Ofta ser man formen "runstycke", vet inte om det är en miss eller något djupare.
Men de rundstycken som åtminstone undertecknad oftast stöter på är de som man äter i Göteborg med omnejd, och som i resten av Sverige (utom Skåne?) aldrig kallas något annat än frallor. Intressant nog används samma ord om samma sak utrikes, i Norge och Danmark heter de rundstykker [ tack Stoffe! ] och Rundstück i norra Tyskland, t.ex. Hamburg. Det verkar som om frallan är undantaget, sett till norra Europa.
2009-02-04
Falska grundvalar
Desecrated as the body is, a vengeful ghost survives and hovers over it to scare. Espied by some timid man-of-war or blundering discovery-vessel from afar, when the distance obscuring the swarming fowls, nevertheless still shows the white mass floating in the sun, and the white spray heaving high against it; straightway the whale's unharming corpse, with trembling fingers is set down in the log - shoals, rocks, and breakers hereabouts; beware! And for years afterwards, perhaps, ships shun the place; leaping over it as silly sheep leap over a vacuum, because their leader originally leaped there when a stick was held. There's your law of precedents; there's your utility of traditions; there's the story of your obstinate survival of old beliefs never bottomed on the earth, and now not even hovering in the air! There's orthodoxy!- Kap. 69, "The Funeral"
(Sammanfattning för den stressade bloggomanen: sedan fångad val befriats från olja & späck så lämnas skrovet åt havet - annat fartyg ser stor grej med bränningar runt om och tror att det är ett grund el.dyl. - antecknar detta i loggen - varefter båtar under lång tid tar omvägar runt den sedan länge tomma platsen. Factoid!)
Fast är det sant? Hur länge efteråt flyter egentligen den "rensade" valen? Och hur kan Melville veta hur den sedan hamnat på sjökorten? Kanske det i själva verket är denna beskrivning som är den egentliga skrönan..?
2009-02-03
Hillikers brev
[...] Alex consistently defied me. During class he contradicted me numerous times when I insisted that the length of one kilometer was greater than that of one mile.
Så - vad tror ni om denna? På snopes.com har den intressant nog status som Undetermined.
Man pekar också ut en del detaljer som kan göra en misstänksam:
- namnet påminner vagt om Adolf Hitler, och datumet är 20 april = AH:s födelsedag
- smart quotes, dvs. citationstecken som lutar "inåt", vilket skulle vara något av en anakronism - någon som vet vad som menas?
- skuggorna i inscanningen verkar pålagda, eftersom texten inte ser ut att "följa med papperet"
- brevet är tidigast känt från maj 2006
Snopes.com: Adam Hilliker Detention Letter
2009-02-02
Lördagsfråga: Thar she blows!
"Ninety ton blue whale on the deck of the mother ship."
Bilden kommer från State Library of Tasmania. Dateringen är gissningsvis 1926.
Kuriosa: I Melvilles Moby Dick kallar utkiken verkligen alla valar för she, även den vita tjuren (som han-valarna kallas). Stavningen "thar" förekommer summa en gång i texten men har på något sätt blivit den gängse. För övrigt är förf. helt på det klara med att djuren är fiskar.
Förresten nämns även blåvalar summa en gång i boken från 1851, och det helt i förbigående, i en uppräkning med mer eller mindre okända storheter:
But there are a rabble of uncertain, fugitive, half-fabulous whales, which, as an American whaleman, I know by reputation, but not personally.
Det skulle dröja ännu ett tag innan harpun-kanoner kom i bruk, och då justerades också oddsen kraftigt till jägarnas fördel.
2009-02-01
Wiki 1980
Det jag mindes bäst - eller, visar det sig när jag kollar, praktiskt taget det enda jag minns - var en fräck liten robot. Som R2D2 i fickformat. Namnet hade jag dock fullständigt glömt bort, så det blev lite av en chock när jag nu hittade det: Wiki. Stavat W1K1. (uppenbart inspirerat någonstans ifrån).
Wikipedia: Jason of Star Command