2009-08-12

Sällar och kamrater

Kamrat kommer från kammare. Det är alltså de man delar rum med, eller tidigare tält - den militära hälsningen "goddag kamrater!" är synnerligen anrik. Och "rumskamrat" är följdaktligen en tautologi, etymologiskt sett.

Sälle används väl inte så ofta numer men det är bildat på samma sätt, men efter ordet sal. Det är samma ord som gesäll, och kunde användas på samma sätt som sälle/kamrat.

Ett levande bruk av detta ord finns i uttrycket "sälla sig". Detta har på något sätt kommit att muteras "sålla sig" - som vore det frågan om något urval, eller hur man nu tänkt (om alls). Idag är exemplen rätt många (googla här) men har förekommit även tidigare, SAOB har ett belägg från 1903 "sollat sig med Allmogen tilhopa". Det är ett fint exempel på hur "felens grammatik" kan vara betydligt knepigare och osäkrare än man kan tro (tänker särskilt på språkpoliser som tillskriver alla förändringar engelskan, oförstånd, och just ingenting därutöver). Det har däremot inte med ordet säll = salig att göra.


SAOB: kamrat; sälle; sålla

6 kommentarer:

Engan sa...

Lustigt. Jag visste inte etymologin till "sälle", och hade inte heller reflekterat över att det förr tydligen haft en mycket mer neutral eller rentav positiv betydelse.

Själv använder jag det bara i betydelsen "buse", som i "en rå sälle".

Att använda "sålla" istället för "sälla" har jag aldrig hört eller sett. Det är ju inte heller vettigt över huvud taget. Men det lär väl inte hindra vissa från att använda det ändå. :-)

Hexmaster sa...

Sällar kan vara råa, eller kanske underliga. Den neutrala eller positiva betydelsen finns inte i min vokabulär heller.

"Sålla sig" kanske vi hört oftare än vi tror - gissar jag, efter att ha sett hur vanligt det är på nätet.

Engan sa...

Ja det var uppenbarligen vanligare än jag trodde. Konstigt - man kan tycka att "sälla sig" skulle kännas mycket mer naturligt då man (borde) associera till "sällskap".. (samma etymologiska rot där, förmodar jag)

Anonym sa...

Tautology är et begrep inom filosofy.
Inom språkvetenskap använder man ordet "pleonasm".
mhv, Costa

Hexmaster sa...

Det går allt att använda tautologi utom filosofin/logiken också.
http://www.ne.se/sok?q=tautologi
Pleonasm är ett fint ord jag inte har riktig koll på.

therkelson sa...

Rasmus Nalle har en kompis sem HETER Sälle. Han är alls inte rå, däremot säl.
http://www.egmontkustannus.fi/Upload/Egmontkustannus.fi/digitaalisuus/rasmus-nalle-ipad-iphone-sovellus-lapsille.png