2010-06-24

Nej, jag vill inte ha något KVACK-avdrag

Inför ett BOT-avdrag, så man kan göra avdrag för massage och annan kroppsterapi. Det tycker sju av tio svenskar enligt en undersökning beställd av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

- Sju av tio vill ha BOT-avdrag, Norran 23 juni 2010

En redogörelse för undersökningen finns på förbundets hemsida www.kroppsterapeuterna.se. Här är frågan som ställdes:

Det finns ett förslag om att införa ett så kallat BOT-avdrag. Det skulle innebära en möjlighet för privatpersoner att dra av kostnader för massage och andra kroppsterapier på ungefär samma sätt som det ROT-avdrag som i dag gäller för renovering av hus och bostadsrätter. Tanken är att ett BOT-avdrag ska förebygga ohälsa, minska sjukfrånvaro och skapa fler arbetstillfällen.

Detta är ett uppenbart fall av en förledande frågeställning. För det som framhävs i såväl frågan som rapporten är massage, det som de utfrågade skall tänka på när de svarar. Det beror på att massage är välbeprövat och såväl socialt som medicinskt etablerat, man vet att effekten är mer än ompysslandets mysfaktor.


Jämför med det som klumpas ihop som "andra kroppsterapier":

Medlemmarna verkar främst inom svensk klassisk massage men förbundet har även medlemmar inom åtta andra terapiformer: akupressur, aromaterapi, ayurvedisk massage, kinesiologi, shiatsu, spa- och kurterapi, taktilterapi och zonterapi.

Jag vet inte vilka faktiska medicinska effekter som tillskrivs spa- och kurterapi; där är det kanske heller ingen som förväntar sig något annat än att ha trevligt. De övriga är kvacksalveri. Hokus pokus. Bedrägligt beteende. Som Kroppsterapeuternas Yrkesförbund försöker att få oss att tro att 6,5 miljoner svenskar vill subventionera med skattemedel. Skäms.


Se även Anna Bäséns blogg: Ska aromaterapi, zonterapi och spabad subventioneras? - inte minst för de stundtals barocka kommentarerna av solidag och ironic (eller om det är samma person).

Inga kommentarer: