2010-06-27

Vitt i kaffet


Såg häromdagen en kaffeautomat med en knapp för den som ville ha sitt kaffe "med vitt". Tappade hakan. Någon som vet varför?

Det finns visst de som förläst sig på Mats-Eric Nilssons förvillelser, och som ondgör sig över att mejeriprodukter ersätts med ett till intet förpliktigande "vitt". Men det var inte därför jag hajade till. Alls.

Det var för att "vitt i kaffet" en gång var en omskrivning för arsenik. Något man blandade i för den man ville få ur vägen. Inte för att jag vet hur vanligt det någonsin var; men som begrepp har det förekommit.

14 kommentarer:

ME sa...

De har ändrat på automaten på mitt jobb också. Man får kanske inte kalla det au lait eller cappuccino om det inte är riktig mjölk. EU-regler?

Lena Synnerholm sa...

Jag tänkte också först, att det var en tvetydighet. Det finns ju många vita ämnen; en del ätliga, andra giftiga. Antar att det står så, därför att det inte är riktig mjölk. Det kanske är sojamjölk, rismjölk eller havremjölk. Eller kanske något annat mjölkaktigt, som är ofarligt i rimliga mängder.

Förresten kom jag på att ”riktig mjölk”, också är en tvetydighet. Jag vet inte om det är så vanligt längre, men det kan tolkas som standardmjölk (3% fett). För mej innebär det bara, att det är gjort av mjölk från däggdjur. Om något annat inte får kallas mjölk längre, får väl dom fröbaserade alternativen, ändra namn på förpackningarna. Dom får då heta sojadryck, risdryck och havredryck. Fast jag kan inte minnas, att jag sett det särskilt mycket.

urkan sa...

http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=47815

en snabb googling gav det här. Det är alltså glukosirap med härdat fett som inte får kallas med mjölk.

Men deras marknadsavdelning borde ju verkligen kunnat hitta på ett annat namn kan man tycka. "Vitt" låter ju bara... äckligt.

Lena Synnerholm sa...

Som vit färg menar du? Härdat fett är det enda födoämne, som jag undviker av hälsoskäl. Det kallas även transfett. Det finns naturligt i små mängder, i riktiga mjölkprodukter. I dom mängderna är dom sannolikt ofarliga. Problemet är att härdas fett på konstgjord väg, och används inom livsmedelsindustrin. I Danmark finns en laglig övre gräns för, hur mycket transfett man får ha i mat. Sådana lagar borde införas, i många fler länder. Det tycker i alla fall jag.

Hexmaster sa...

Selecta: Innehållsdeklaration för de vanligaste automatprodukterna -- inklusive Selecta Whitener, Gourmet Topping och, exklusivast av de exklusivaste, Mjölk ("100% mjölkpulver").

Om de kallat icke-mjölk för mjölk tidigare är det märkligt amatörmässigt, ty det är just sådant som lagstiftningen är hård med.

Hemsidan Testfakta, "Sveriges största konsumentsida", verkar intressant. Märkvärdigt svårt att hitta någon innehållsdeklaration om dem, mer än att producenten är Nordiska Tidningsbolaget (som även står för SJ:s Kupé).

Lena Synnerholm sa...

Det kan man kalla varuförfalskning! Jag har inget emot tillsatser i allmänhet, men det här är att gå för långt. Samma sak gäller Fun Light. Den ska likna en fruktdryck, men innehåller 0% juice.

Viktoria sa...

Oooh, jag gillar Fun Light. "Dricker du bensin" "jajemen!"
På engelska brukar det vita pulvret kallas "creamer". På svenska kanske... krämare haha! Om man ska fortsätta på "vitt"spåret kanske man kan ta i, och kalla det snö...

Sarvi sa...

Rör det sig inte mest om en (med tanke på eventuell lagstiftning) bekväm anglicism? På engelska kallas kaffe med mjölk för "white coffe".

Hexmaster sa...

Fullt möjligt att det är en anglicism, dock ingen amerikanism, om det kan glädja någon:

"In many English-speaking countries, 'white coffee' is used to refer to regular black coffee that has had milk, cream or some other 'whitener' added to it, though the term is almost entirely unheard of in the US [...]"
- WP: White coffee

Ergo, samlingsnamn för mjölk, grädde och icke-mejerirelaterat jox. Något får det ju heta... Även om man ovetandes råkar stöta på en gammal beteckning för arsenik. :-]

morpheo sa...

det bästa vore ju om det fanns en knapp för "gamla spetsar" (:

Lena Synnerholm sa...

Den associationen fick jag också! Inte för att jag fattar vad pjäsen går ut på, utom att två gummor giftmördar folk. Nej, jag har inte sett den, bara hört om den.

Apropå giftmord så finns det en missuppfattning, som jag inte vet hur utbredd den är. Den är folk som får gift i mat eller dryck, skulle dö på några sekunder. Jag tror den har uppstått, genom att man missuppfattat cyankaliums verkan. Offret tuppar av bara några sekunder, efter att det svalt giftet. Man han eller hon dör inte, förrän efter några minuter. Att folk balandar ihop olika gifter, tycks inte heller vara ovanligt. När det gäller arsenik, finns det tre grader av förgiftning. Den första är akut förgiftning, som nästan alltid är dödlig. Den dödar på 12 – 18 timmar. Den andra är subakut förgiftning, som alltså är en lägre grad. Antingen dör offret, efter två till fyra dagar. Eller också överlever personen, och kan återhämta sej så småningom. Den tredje är kronisk förgiftning, som jag inte vet hur lång tid den tar. Jag skulle tro att det rör sej om år. Hittas arsenikkällan i tid och tas bort, kan patienten överleva. Se verkningarna hos olika gifter, som ett möjligt ämne, för en framtida bloggpost!

Anonym sa...

Lena Synnerholm : Jag tror nog att transfett inte är samma sak som härdat fett. Saxat från Wikipedia: "Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett." Jag själv dricker lugnt mitt kaffe med pulverfett i.

Lena Synnerholm sa...

Okej, jag kan ha missuppfattat det. I ”Jag och Extra Allt” av Morgan Spurlock, står det ”delvis hydrogenererade vegetabiliska oljor”. Jag tror att det är en felöversättning. (I samma bok står det flera gånger ”organisk”, när det ska vara ”ekologisk”.) Jag tror det heter ”delvis härdad vegetabilisk olja”. Det är i så fall frågan om transfett, som framställts på konstgjord väg. Transfett är den typ av fett, som är skadligast för hjärta och blodkärl. Det finns även naturligt i mjölkprodukter. Fast då är det i så små mängder, att det sannolikt är ofarligt. ”Allting med måtta” är en bra regel, när det gäller mat och dryck.

Ulla Wennberg sa...

På mitt gamla extraknäck irriterade jag mej över att cappucino på automaten beskrevs som "kaffe med grädde" (klottrade t o m över det med mjölk en gång). Sen såg jag när service-killen tömde i påsen med vitt pulver och insåg att jag nog skulle hålla mej till enbart svart kaffe i fortsättningen.