2010-06-29

Missförstådda dödskallar

Waffen SS Panzer-uniformerna var rätt lika arméversionerna, bortsett från SS-runorna och gradbeteckningarna på kragen. Och så använde Waffen SS även Totenkopf-symbolen; detta faktum kostade många pansarsoldater livet när de tillfångatogs eftersom deras svarta uniform med dödskallen och de korslagda benen på kragen gjorde att de blandades ihop med de förhatliga Waffen SS.
- McCarthy & Syron, Panzerkrieg (Constable 2002), s. 45, min översättning

De tyska soldaterna som satt i stridsvagnar hade alltså som regel svarta uniformer, av såväl historiska (se WP (ty.): Schwarze Schar eller (eng.) Black Brunswickers) som praktiska skäl; när man nu satt med olja och sot hela dagarna var svart den enda färg som egentligen dög i längden, och de var ju heller inte i samma behov av kamouflage som sina kamrater ute i skogen. Dödskallarna var en gammal tradition (se WP (eng.): Totenkopf) som de nog inte tänkte särskilt mycket på. Men i vissa fall kunde kolliderande traditioner bli ödesdigra, när de förhatliga SS och därpå deras beväpnade gren Waffen SS råkade få samma symbol.


"Soldat der Panzertruppe". Bundesarchiv bild 101I-140-1210-20A, tagen i Rußland-Mitte i oktober-november 1941, eller ungefär när Barbarossa gick som bäst. I vilken mån den käcke tyske grabben skall räknas som propaganda vet jag inte. Foto Bundesarchiv - Wikimedia


"SS-Unterscharführer". Bundesarchiv bild 192-034, tagen i koncentrationslägret Mauthausen, Österrike, någon gång 1939-44. Foto Bundesarchiv - Wikimedia


Tipsar igen om Wikipedia (eng.): Totenkopf - för mer om den dödskalle som använts länge och väl i flera sammanhang, långt innan SS var påtänkt.

Denna bloggpost är även till för att påminna om att Bundesarchiv 2008 donerade ca 80 000 bilder till Wikimedia. Där är de fritt sökbara, högupplösta, utan den fåniga vattenstämpel som ligger kvar i originalarkivet, men heller inte alltid med fullt lika utförliga uppgifter. För bästa resultat kollar man båda resurserna.

2 kommentarer:

Björn sa...

Relevant: http://www.youtube.com/watch?v=JEle_DLDg9Y

Teleterkji sa...

Første bildet er av den kjente Derric eller Horst Tappert.pansersoldat SS.