2010-06-28

Lördagsfråga: Winchester


  1. Detalj från ett gevär av märke Winchester Repeating Arms Company. Just här är det 1873 års modell, ett av de mest spridda gevären ö h t.
  2. När undertecknad först hörde talas om hårddiskar så kallades de Winchester-drivar (de rymde 5-10 MB och hade femsiffriga prislappar). Det är lite av datahistoria eftersom projektnamnet av någon anledning introducerades med IBM:s 3340 från 1973, och alltså levde kvar rätt länge. (Bildäcket på bilden uppges vara från 70-talet någonting.)
  3. Winchester Mystery House! Här hade jag först en annan bild, men så fort jag såg att den där tokiga tantens jättebygge faktiskt hette Winchester så var saken klar... Det var alltså Sarah W. som av ett medium lär - det finns lite olika besked - ha fått höra att någon sorts förbannelse låg över den familj som låtit tillverka alla de där skjutvapnen. På något sätt blev konklusionen att hon skulle klara sig så länge hennes hus inte stod färdigt. (Medier och logik... Nåväl.) Därför flyttade hon till Kalifornien och lät påbörja ett hus vars förvirrade arkitektur skulle lura vålnaderna. Även om delar förstördes i 1906 års jordbävning så finns en fantastisk mängd märkliga rum kvar, trappor som leder ingenstans är typiska. Ett jätteroligt muminhus där det mediala inslaget bara är lite smolk i bägaren. Om där spökar? Gissa...
  4. Domesday book är en inventering av England som Vilhelm Erövraren lät göra. Den har kallats Book of Winchester efter den ort där den länge förvarades. Som historiskt dokument är den givetvis helt fantastisk.
Urkan satte lördagsfrågan. Lustigt nog satte han kopplingen till geväret, som jag tycker var lättast, sist.

Inga kommentarer: