2010-06-07

Lördagsfråga: Sjunkna fartyg


  1. Kyrka i Prochorovka, Kursk. Staden har en lång historia men är idag mest känd för det väldiga slaget under andra världskriget. Liksom naturligtvis ubåten K-141 Kursk som gick till botten 2000.
  2. Johannes Hevelius var en polsk astronom på 1600-talet. Namnet var den latinska formen av polska Jan Heweliusz. En färja uppkallad efter honom sjönk 1993.
  3. Vasa-ättens vapen, som det användes av Gustav Eriksson (just densamme) 1521. Hundra år senare skulle vapnet ge namn åt ett fartyg som sjönk: Regalskeppet Vasen, som ytterst få kallar den.
  4. Wilhelm Gustloff var ledare för det schweiziska nazistpartiet; för visst fanns även ett sådant. Han sköts av en jude 1936. Så småningom fick han ett stort passagerarfartyg uppkallat efter sig, det är mest känt för att det sänktes i januari 1945, fullastat med uppemot 9000 flyktingar. Det är fortfarande den största katastrofen till havs.
Lördagsproffset ole bull satte den. Den enda bilden han inte tog var den på Gustloff, det var också när jag fick syn på denne som jag insåg vad frågan skulle handla om eftersom jag kände till fartyget men inte personen.

4 kommentarer:

Kurt sa...

Vilkets lands uniform har Wilhelm Gustloff på sig på bilden? Det ser ju ut som en fransk arméuniform?

ole bull sa...

Jag sökte på Wilhelm Gustloff men fick bara upp båtar. Sen inbillade jag mig att det inte var en tysk uniform. trodde spanien lr österrike pga mårkena på kragen. Hittade bilden på engelska wikipedia senare....

Lena Synnerholm sa...

Min första tanke var också, att han bar en fransk uniform. Men nu har jag inte så bra koll på det. Schweiziska armén kanske använde liknande uniformer, på Wilhelm Gustloffs tid?

Hexmaster sa...

Det behöver ju inte vara en arméuniform. Kanske någon sorts schweiziskt SA, eller vad de hade i den vägen (kan inte det kapitlet alls).