2010-06-13

Kosackvalet

Än idag fungerar valet 1928 som en jämförelse när man talar om politisk smutskastning.

Arbetarepartiet, placerat inom citationstecken, var ett valtekniskt samarbete mellan Socialdemokraterna och Sveriges Kommunistiska Parti (som senare blev VPK, senare Vänstern). Affischen ovan är den mest kända men alls icke den enda iögonenfallande från valet. Den gavs ut av Allmänna valmansförbundet (senare Högern, senare Moderaterna). [ Uppdaterat: Eller var det Sveriges Nationella Ungdomsförbund? ]

Värt att minnas när man idag talar om debattnivån, den som ju bekant är mycket lägre och tråkigare idag än på den gamla goda tiden. Sägs det.

6 kommentarer:

Magnus W sa...

Har inte sett så många, men en annnan är:
"SVERIGES KVINNOR!
En var som röstar på 'arbetarepartiet,' röstar för familjebandens upplösning, barnens förvildning, och sedernas förfall."

Lena Synnerholm sa...

Det kallar jag smutskastning!

Mats E sa...

Jag har för mig att det inte var Allmänna valmansförbundet som gav ut affischserien utan någon allmänborgerlig sammanslutning eller möjligen en tidning. Återkommer.

Mats E sa...

Ur Nittve, Lindahl: Svenska valaffischer, Akademilitteratur 1979:
"1928 kallas allmänt för kosackvalet pga de affischer som distribuerades av bl.a. Nya Wermlandstidningen. Moderpartiet [Allmänna valmansförbundet] tog officiellt inte ställning för affischerna vilka heller inte manade väljarna att rösta på högern. Kosackaffischerna är tecknade av Gunnar Widholm (...)"

Jag har hittat en uppgift i en blogg om att Sveriges Nationella Ungdomsförbund som stod bakom affischerna, men kan inte bekräfta det.

Hexmaster sa...

Det var snarare affischer *mot* något än *för* något annat... Om initiativet till dem faktiskt inte togs av valmansförbundet är det avgjort intressant. Även om de inte verkar ha gjort några nämnvärda protester; som illustration av valdebatten funkar den väl fortfarande lika bra.

Sigvard sa...

En högerinriktad tidskrift (Origo?) skrev i sbd med partisplittringen inom VPK på 70-talet att den avbildade affischen faktiskt kunnat användas av och för utbrytarna APK (Arbetarpartiet Kommunisterna) som ju ansåg sig vara "Moskvatrogna".