2010-06-25

Rymdskeppet månen

From the engineers point of view, this spaceship of ages long past which we call the Moon is superbly constructed.

- Vasin & Shcherbakov

Av alla tokiga teorier som framförts på fullt allvar (till skillnad från skämt som till exempel Vampyroljan) så är det, den stenhårda konkurrensen till trots, några som sticker ut. Här är en som tilltalar mig särskilt: månen är inte en naturlig formation utan en gigantisk konstruktion, ett rymdskepp i jätteformat.

Den lades först fram 1970, då ju ämnet var högaktuellt, av Mikhail Vasin och Alexander Shcherbakov. Dessa var, hör och häpna, medlemmar av den sovjetiska vetenskapsakademin. (Inom parentes har pseudovetenskaper en stark tradition i Ryssland, såväl på den tiden som idag; fast det var nog inte därför de fick stryk i rymdkapplöpningen.) 1975 presenterade Don Wilson det hela för den amerikanska allmänheten i boken Our Mysterious Spaceship Moon; den fick rentav en uppföljare, för den som inte fått tillräckligt med fakta.


Olika anhängare har lite olika uppfattningar om vad man egentligen skulle finna om man någon gång lyckas hitta en ingång. Ryssarna tror inte att den är bebodd, Wilson tror det. Sen finns det naturligtvis en yvig flora av mer eller mindre relaterade idéer, som att de flygande tefat vi ibland ser har sin bas på månen, eller att utomjordingar som därifrån styrt vår planet ligger bakom forntidens gudar, eller om det är Hitler och hans kompisar som tagit sig dit och ruvar på hämnd, och så vidare, bokstavligt talat in absurdum och långt, långt vidare.


Vasin & Shcherbakov: Is the Moon the creation of intelligence? (ur tidningen Sputnik, 1970)
Wikipedia: Spaceship Moon Theory

3 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Undrar just vad det var, som startade spekulationerna? Kan ske var det det faktum, att man då inte hade någon vetenskaplig förklaring, till Månens uppkomst. Den bästa förklaringen vi har idag, är den här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_impact_hypothesis

Anonym sa...

En del anser ju att utomjordingar grävt sig in i månen också. Jag tror att David Icke (Konspirofilen som tror att Kissinger, Bush och Bildt är ödlor som klätt sig i människodräkter) skrev detta.

En del anser att månlandningen är en fejk, en av de som anser detta är anhängare av teorin om att de grävt sig in i månen och sitter och sprider sina energier över oss!

Foliehatt på, med andra ord!

:o)

Lena Synnerholm sa...

För mej är det sådana påståenden, som faller på sin egen orimlighet. Fast vissa inser inte det.