2010-06-09

Charles Fort

Idag skall jag tipsa om en artikel jag skrivit i ett annat sammanhang:

Charles Fort - excentrikernas beskyddare

Fort är en av de flitigaste, om inte den allra flitigaste, samlaren av uppgifter och notiser om kuriösa företeelser någonsin, vilket gett upphov till begreppet forteana:

han skrev om levande djur som hittats inbäddade i sten, regn av fiskar, grodor, larver eller ungefär vad som helst (dock aldrig grodyngel, vilket han tydligen grubblade en del över), saker som över huvud taget förekommer i ”fel sammanhang”, tavlor och statyer som gråter eller blöder, spontan självförbränning, oförklarliga ljus- och ljudfenomen, spöken, poltergeist, klotblixtar, teleportation (ett begrepp han myntade), telekinesi, levitation, tankeöverföring, kryptozoologi, UFO:n (han var tidigt ute att associera sådana med utomjordingar), och så vidare, och så vidare.

Han är intressant på flera sätt, inte minst detta:

En anledning till att Charles Fort på sätt och vis fortfarande är aktuell är att hans samling, hur märkligt det än låter, är i levande bruk än idag. Av alla belägg och anekdoter som förekommer om paranormala företeelser är det inte så få som nått eftervärlden via hans flitiga samlande. Man stöter på dem inom ufologin, astroarkeologin, anekdoter om Bermuda-triangeln, med många fler exempel.


Artikeln publicerades i tidningen Folkvett 2/2009, medlemstidning för den förträffliga föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF), www.vof.se.

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Är inte existensen av klotblixtar vetenskapligt belaggd?