2010-06-15

James Randi i Stockholm


Nu kommer denna blogg att bli något enkelspårig under några dagar. För idag är det premiär för James Randis turné i Sverige. Den utgör en del av en Europa-turné som fått namnet Sleep of reason.


Ikväll är det alltså dags för stockholmarna. Lokalen heter Oskar Klein auditorium, ligger i den lätt igenkännliga anläggningen AlbaNova vid Roslagstull. Entré i dörren symboliska 50:-. Kl 19-21.


El sueño de la razón produce monstruos, "förnuftets sömn skapar monster", är förresten en serie etsningar av Goya. En förträfflig illustration av vidskepelse.


Wikipedia: The Sleep of Reason Produces Monsters

4 kommentarer:

Kurt sa...

När James Randi besökte Helsingfors häromdagen ordnades det kollektivt självmordsförsök genom att ta överdoser av homeopatiska läkemedel.

http://www.hbl.fi/text/helsingfors/2010/6/9/w48050.php

Lena Synnerholm sa...

Skulle gärna gå på föreläsningen, men tyvärr sitter jag i möte då.

embla sa...

Vad jag lärde mig på min senaste sociologikurs var väl att Goyas tavla har en intressant dubbeltydighet; det framgår inte ifall det kanske _är_ förnuft(stron) som är en "sömn" som producerar monster, eller om det är ovanstående tolkning, att när förnuftet sover skapas monster, som är den gällande. Åtminstone använde läraren denna dubbeltydighet för att illustrera just den delkursen, och ta upp (Webers,) Habermas och Foucaults teorier.

Hexmaster sa...

Får reda på att det var *betydligt* fler som ville se Randi än de drygt 250 det fanns plats för.