2022-07-15

Kokosolja: SPF 0

Minnesvärd och övertygande bild från Johanna och Ulrika Forsmans blogg Nyponros: Hallonfröolja – Solskydd eller inte? (6 september 2017). I artikeln och hela bloggen granskar de, utifrån sina bakgrunder inom biomedicin och molekylärbiologi, "naturlig" och "giftfri" skönhetsvård och relaterat. Rekommenderas!

Det finns huskurer som har önskad effekt; de är inte många, men de finns. Det finns huskurer som är problematiska, riskabla eller direkt farliga; återigen är de inte många, men de finns (till exempel ska blödarsjuka undvika ingefära, och johannesört minskar effekten hos p-piller). De flesta huskurer gör varken från eller till. Den största risken med dem är om de blir värdelösa surrogat, alltså om folk tar dem istället för evidensbaserad medicin, ifall de får för sig att det räcker med gurkmeja, kolloidala silversmörja eller vad det nu är.

En sorts huskurer är ett särskilt "bra", eller åtminstone tydligt, exempel på hur ett värdelöst surrogat kan göra skada: Icke-fungerande solkrämer. Som olivolja, hallonfröolja eller den evinnerliga kokosoljan (när kommer folk att tröttna på den?). Inom den öppensinnade branschen rekommenderas samtliga som solskydd, och samtliga har noll effekt.

Byt ut solkrämerna mot kokosolja som innehåller det naturliga ämnet tiosol, som naturligt har solskyddsfaktor 15.

Tiosol utvunnet från kokosolja används ofta som ingrediens i ekologiska, naturliga solkrämer.

Kokosolja skyddar mot solens strålar och motverkar oxidation i huden.

- Påståenden som cirkulerar i lite olika varianter

Tiosol är pulvriserad titandioxid i olja. Det finns garanterat inga meningsfulla halter av titandioxid i kokosolja. Hur "naturlig" en olja med tiosol/titandioxid är kan diskuteras, men det går rakt emot hur det förvisso gravt misshandlade begreppet "naturlig" brukar användas.

Och vadå solskyddsfaktor 15? Kokosolja saknar solskyddsfaktor. Så gör även hallonfröolja och olivolja. Det var de tre "alternativa" solskydden som nyponrosorna prövade, på ett enkelt, lättbegripligt och konkret sätt. Så blev också resultatet enkelt, lättbegripligt och konkret: Kokosolja, hallonfröolja och olivolja är värdelösa som solskydd. Och det är sämre än ingenting.


På tal om …

Naturligt fysiskt solfilter baserat på finkornig titandioxid (naturmineral).

Det är intressant att se hur flexibelt begreppet "naturlig" kan vara. Annars har ju många en kraftig allergi mot allt som betecknas som "kemiskt". Men så dyker plötsligt begreppet "naturmineral" upp. Vad är det? Allt hitom plutonium?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Om man ska vara petig så borde väl ett verkningslöst medel ha SPF 1, inte 0. Men det visste du förstås :-)

Tycker för övrigt det är lustigt att en del människor kallar själva medlet för "solskyddsfaktor". Lite som att man skulle kalla glasögon "dioptrier".

Hexmaster sa...

"SPF 0" ser bättre ut än "SPF 1". Ingen ursäkt men en förklaring. :-)