2022-07-17

Den ofödda Helena

Uttrycket ab ovo, "ur ägget", tolkas "från början" och syftar på att trojanska kriget på sätt och vis började med ett ägg

Helena, prinsessa av Sparta och senare av Troja. Notera hjässan. Är det en tonsur? Eller någon sorts platshållare för en huvudbonad? Bysten är visserligen skulpterad av Antonio Canova i början av 1800-talet. Men den kanske har en antik förlaga, då sånt kanske var en grej? Jag känner inte till något sådant. Men i vilket fall som helst så är detta något helt annat. Helena har ett äggskal på huvudet.

Bakgrunden är, i likhet med 2/3 av den grekiska mytologin, att Zeus blev pilsk. Den här gången var det en viss Leda som föll honom i smaken. Av någon anledning valde gudarnas konung att först förvandla sig till en svan. Sedan våldtog han Leda.

Det finns massor av senare framställningar av episoden – motivet sålde tydligen – men jag tar hellre en från "perioden": Cypriotisk mosaik från 300-talet e.Kr.

Det gav också resultat. Barnen levererades dock inte på det för människor vanliga sättet, utan enligt mytens logik i form av … Ägg.

Cesare de Sestos tavla från 1500-talet blir väldigt mycket mer intressant när man får reda på att det är en kopia av en förlorad Leonardo. Som visserligen aldrig blev färdigt, i likhet med flera andra av hans projekt, men ändå.

Enligt vissa versioner (sådana här legender finns ofta i många varianter) lade Leda två ägg med två barn i varje. Ett av barnen, vars gudomliga/mänskliga påbrå kan diskuteras, hette Klytaimnestra; så småningom skulle hon gifta sig med Agamemnon. Två av dem var tvillingar, de mest kända och synliga som finns: Castor och Pollux. Och den fjärde var Helena. Som alltså inte var född utan kläckt. 

Jacob de Backer, "Paris i Helenas sovrum", ca 1590

Man vet att en avbildning av Helena inte är på riktigt när hon har en navel …


Måste lägga med denna bonus: I ett släktträd över grekiska hel- & halvgudar & -gudinnor återfinns Zeus på ett halvdussin ställen.Inga kommentarer: