2020-12-23

Vaccinkrigarna

Någon som ser något konstigt med detta bild/text-par? På bilden ber folket bakom antivax-filmen Vaxxed 2 en bön mot kampanjbussen (som är nedklottrad med namn på påstått vaccinskadade). Textremsan kommer från en tirad levererad av en antivaxare med biblisk läggning. Ur Vaccinkrigarna, tredje avsnittet.

Om vi vaccinerar sju miljarder människor, som Bill Gates vill, kan det leda till en utrotning av hela mänskligheten, utan lindring.

- Den moderna antivax-rörelsens grundare och gud Andrew Wakefield i Vaccinkrigarna, tredje avsnittet

Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har infiltrerat antivaccinationsrörelsen i mer än 1,5 år. De har förvånats över all värme och gemenskap som präglar rörelsen. Men ju djupare in i rörelsen de lyckats komma, desto tydligare har det också blivit att det finns metoder och mål som oroliga föräldrar inte ska få reda på.

- SVT: Vaccinkrigarna (kan ses fram till 16 december 2021)

"Välkommen till min värld" var det första jag tänkte när jag såg Vaccinkrigarna. Eller min och min ... Men jag har följt det irrelevanta vaccinmotståndet till och från under åtminstone tio år. Jag kände till de flesta ledande antivaxarna som visades upp. Jag lärde mig inte jättemycket nytt men en del, blev sällan förvånad, och tappade aldrig hakan — den är grundligt söndertappad sedan länge. Men jag har full förståelse för att folk som är ovana vid svårt förvillade hoppar till när till synes intelligenta, kunniga och empatiska människor inte bara glömmer bort att mässling är farligt eller att polio funnits, utan sömlöst övergår till att diskutera judarna, Illuminati och Bill Gates, eller blir förintelseförnekare efter att ha sett något överlångt hopkok på Youtube.

Serien är en imponerande produktion — att wallraffa i ett och ett halv år måtte ta på krafterna. Givetvis finns det småsaker att påpeka.

Antivax-rörelsen är ett reellt problem i många länder. Antivax-rörelsen är inget större problem i Sverige — åtminstone inte än. I exempelvis Italien och Rumänien har minskad spädbarnsvaccinering gett upphov till fullständigt onödiga epidemier av t.ex. mässling. Hos svenska barn är vaccineringsgraden god. Det irrationella vaccinmotståndet förekommer förvisso i Sverige, i vissa sammanhang märks de tydligare (som t.ex. i antroposofernas Järna), men det är inte så utbrett som man kan få intryck av i programmet. Vilket inte hindrar att det ställer till med skada.

Kommer Vaccinkrigarna att förändra antivax-rörelsen? Man kan tänka sig att de helt övertygade kommer att sluta leden än tätare, nu när vidden av deras förvillelser avslöjats för de breda massorna. Inte för att de är särskilt öppna — det har de inte varit på länge. Det var inte för inte som programmakarna var tvungna att wallraffa även för att få till "vanliga" intervjuer (de flesta intervjuer vi får se är såpass okontroversiella att det är lätt att glömma bort hur inspelningarna gick till). Ledande antivaxare har övergett mainstream media till förmån för mer "öppensinnade" kanaler, liksom sociala medier där fotfolket gör grovjobbet med att sprida desinformationen. Och även om de skulle bli ännu mer alienerade så vore det värt det, om det går att rädda barn till föräldrar som suttit och läst förvillande vansinnigheter och fått ångest inför det egentligen självklara valet mellan att vaccinera eller inte.

- När debatten om den s.k. samvetsklausulen (som tillät "samvetsömma" föräldrar att inte vaccinera sina stackars barn) rasade; läget i andra kammaren beskrivs i SvD 14 april 1916

En käpphäst jag blivit van att störa mig på är att alla som arbetar mot eller för vacciner verkar tro att vaccinmotståndet började med Andrew Wakefields skräpstudie 1998. För det har funnits ett utbrett vaccinmotstånd ända sedan de uppfanns kring sekelskiftet 1800. Även om det inte gör någon större skillnad i dagens debatt så har åtminstone vi som ska begripa oss på det hela ingen ursäkt för att vara historielösa. Mer om detta i bloggposten 200 år av vaccinmotstånd.

- Antivaxarna 1802 var inte mycket mer sofistikerade än antivaxarna 2020. Vaccinskräck återgiven (förstärkt?) av James Gillray: The Cow Pock ["cowpox" = kokoppor] or the Wonderful Effects of the New Innoculation

Men det är petitesser. Vaccinkrigarna är obligatorisk att se; inga undantag för samvetsömma.

*

Jag har ju ägnat en del av de senaste decennierna åt att reda ut myter, faktoider och pseudovetenskaper. De allra flesta har varit harmlösa. Kvacksalveriet är ett undantag, och det irrelevanta vaccinmotståndet ett särskilt onödigt och dumt undantag. Dessutom har vaccinmotståndet en förmåga att dra till sig förvillelser av vitt skilda slag.

- I Göteborg hälsas föreläsaren Linda välkommen av Cui Bono-organisatören Martin Emander, som även skrivit för Nya Tider och deltagit i flera aktiviteter arrangerade av Nordiska motståndsrörelsen

Här är några exempel på antivax-relaterade galenskaper jag tagit upp på denna blogg:

  • Cui Bono: Nazister och foliehattar — En förening med folk som tror på allt som inte är mainstream. "Nazister" är inget slarvigt epitet; det finns folk hos dem, såväl medlemmar som organisatörer, som betecknar sig som nationalsocialister. Antivaxaren Linda Karlström, en av "huvudpersonerna" i Vaccinkrigarna, har föreläst hos dem flera gånger, kanske fler än någon annan, och flera gånger deltagit deras podd.
  • Storkvackarna Sultan och Zazzio — Om kolloidalt silver och KS-försäljarna Anders Sultan och Michael Zazzio (de kan liknas vid elake Måns resp Bill & Bull i en person; den senare medverkar i Vaccinkrigarna). Ägnar man sig åt Sveriges för närvarande största kvack har man givetvis åsikter om vacciner, och jag tror ni kan gissa vilka de är.
  • Kolloidala konspirationer — Påhitt som Anders Sultan sprider.
  • SVT "Debatt" — Funderingar inför ett debattprogram i tv där antivaxare skulle medverka och som därför knappast kunde bli ett debattprogram. Det sändes den 9 april 2015. I Vaccinkrigarna visas några klipp från programmet där man bl.a. får se Linda Karlström och den då tämligen okände Anders Tegnell. Och det blev mycket riktigt inte mycket "debatt" av debatten.

- Ur Vaccinkrigarna, tredje avsnittet

Av allt Linda gör och säger i programmen har inget fått lika stor uppmärksamhet som när hon tar upp "förintelsesagan". Jag vet inte om hon är övertygad antisemit. Givetvis förnekar hon varje dragning åt högerextremism. Men, som det formuleras i programmet, "det verkar inte krävas speciellt mycket för att få henne att tvivla". I det här fallet var det en produktion på fyra timmar, på Youtube såklart, som någon bekant tipsat om (tips: undvik sådana bekanta) som fick den föregivna elit-googlerskan att vips byta åsikt om förintelsen.

Som avrundning en observation jag just gjorde. Ta en titt på följande tankar:

Svenska kyrkan är judekontrollerad, och om judarna kan man läsa i Johannesevangeliets kapitel 8.

Vore den legendariske schackvärldsmästaren Bobby Fischer i livet idag och hade fått höra om denna historia skulle han antagligen säga att det inträffade iscensattes och styrdes av antimänniskor. Om det faktiskt är så borde inte din tilltro till mänskligheten ha förändras i negativ riktning eftersom det inte är mänskligheten som ligger bakom detta bedrägeri. Lyssna på Bobby i hans "A few notes on the Jew": [länk]

Jag instämmer i att det första avsnittet knappast kan vara nedslående för dig eller för vaccinkritiken totalt sett. Djävulsbarnen (se Johannesevangeliets kapitel 8) och sabbatsgojerna [icke-judar som går judarnas ärenden] på SVT gjorde faktiskt ett riktigt dåligt jobb med att smutskasta dig; du framstod tvärtom som en sympatisk och vettig person. Det hela påminner om när judar utför falskflaggklotterattacker med felmålade svastikor på påstått utsatta objekt. Jag ser redan fram emot nästa avsnitt!

Nu har jag sett avsnitt 2, och det roligaste som sades av sabbatsgojerna i det avsnittet var när de kommenterade den stora danska vaccinationsstudien med att autismfallen där inte berodde på vaccinationerna utan att de bara råkade sammanfalla i tid. Ha, ha, ha!

Simmons [den ena journalisten] är till sitt ursprung ett judiskt namn. Är Emelie judinna eller bara ingift?

Efter att ha sett det tredje avsnittet kan jag konstatera att judarna och sabbatsgojerna på SVT som väntat försökte att till slut sänka dig, Linda, med din uppfattning om den påstådda judeförintelsen under Andra världskriget och judefrågan i stort.

Ända sedan wallraffarna avslöjade sig för sina medverkande har Linda beklagat sig över att ha blivit vantolkad, karaktärsmördad etc. Den 20 november lade hon ut en bloggpost på sin hemsida där det hela beskrivs ur hennes perspektiv. En av hennes besökare har lämnat ovanstående kommentarer. Den första skrevs den 3 december, den senaste den 16 december. I skrivande stund ligger de fortfarande kvar.

Att hon ... Näe, jag blir faktiskt ... Jag blir ... Alltså ... Ja.

- Småbarnsmamman Diza i vad som kan ses som en icke oäven sammanfattning/recension av Linda Karlströms verksamhet, Vaccinkrigarna och antivax-rörelsen i sin helhet

10 kommentarer:

sankan sa...

Tack för en intressant fördjupning. Men vad har du för belägg för att antivaxxarna inte ännu är ett större problem i Sverige? Är det enbart baserat på den höga barn-vaccinationsgraden? Problemet är väl att det inte riktigt går att jämföra med det vi har framför oss. Jag tycker jag ser flera tecken på utbredd skepsis. Detta är det jag är mest rädd för av allt.

Hexmaster sa...

"Svenska barn har aldrig varit så bra vaccinerade som nu, och med undantag för HPV är det svårt att höja vaccintäckningen när den redan är 97-98 procent." — Mats Reimer i Dagens Samhälle 14 december 2020 https://www.dagenssamhalle.se/kronika/svts-wallraffande-starker-antivaxxarnas-bunkermentalitet-34754
Andelen vaccinerade (barn) är den enda pålitliga indikatorn på vaccinmotståndet i ett samhälle som jag kommer på. Hur ska man annars mäta det?
Det ska bli intressant att se hur folk tar emot covid-vaccinet.

Anonym sa...

Polio förekommer fortfarande i Afghanistan och Pakistan. Jag antar att det är talibanernas fel.

Anonym sa...

Intressant att det fanns idéer om att inte vaccinera sina barn redan för 100 år sedan. Smittkoppor var väl det enda som det fanns vaccin mot då om jag inte tar helt fel förutom möjliogen tuberkulosvaccin.

Smittkoppor började man vaccinera mot i Sverige runt år 1800 och i kyrkböckerna är det noga antecknat om man var vaccinerad från ungefär den tiden. Undrar om någon när smittkoppsvaccinet kom tackade nej. Troligen inte för alla som levde då måste ha varit medvetna om att vart femte år kom smittkopporna som orsakade att 20 % av alla barn under 5 år dog och som vanställde de som överlevde.

På 1950-talet vaccinerades alla mot smittkoppor och tuberkulos. När poliovaccinet kom i mitten av 1950-talet välkomnades det för lite till mans kände man någon som dött eller fått funktionshinder för livet.

Lite strul blev det med kikhostevaccinet för det första som kom i bruk måste dras in etfer ett par år.

Hexmaster sa...

Missades bilden från 1802? Eller missades det budskap som avsändaren nog trodde var nog tydligt om vaccinet? — Det irrationella vaccinmotståndet är, som jag visst nämnt, lika gammalt som vaccinet självt. Fast på sätt och vis är det äldre. Innan man vaccinerade ympade man, och det fanns ett motstånd även mot den metoden, som visserligen var rimligare än vaccinmotståndet eftersom ympningen var riskablare.

http://faktoider.blogspot.com/2011/12/vaccinmotstand-1761.html

Hexmaster sa...

Om det inte är talibanernas fel ensamt att polio lever kvar i deras hörn av världen så har de en stor del i skulden.

AH sa...

Jag såg dock att vaccinkrigarna nu i alla fall tagit en stor "seger". Enligt romstadgan har de lyckats "förbjuda" alla vacciner, trots att deras motståndare försökt tysta dem med hjälp av energivapen. Har tyvärr inte hittat den fullständiga domen, utan bara åtalet:
https://newsvoice.se/wp-content/uploads/2020/12/Indictment-tribunal.public.health.justice-final-ver-1-11.15-4.pdf

Är därför inte riktigt på det klara med vad de har "förbjudit". Följande citat från åtalet ger dock en fingervisning om vad det kan röra sig om:

"Definitions: "Vaccinations" include any and all allopathic Vaccinations used in allopathic medicine. Homeopathic Vaccinations used in authentic and licensed homepathic medicine are not included in the terms of this Indictment."

Kan tycka det är lite kul att begreppet "allopathic" som de menar exkluderar homeopatiska mediciner verkar ha myntats av just homeopatins grundare:

https://en.wikipedia.org/wiki/Allopathic_medicine

Nu är det väl troligtvis inte många idag som skulle räkna homeopatiska som allopatiska mediciner, men å andra sidan verkar homeopaterna själva mena på att homeopatiska mediciner är vetenskapsbaserade så undantaget kan jag tycka är lite märkligt utifrån det. Detta borde väl snarare exkludera de verkliga vaccinerna som de menar saknar vetenskaplig grund. En annan sak jag också funderat över är om domen inte har inneburit att kolloidalt silver förbjudits. Det är ju knappast en homeopatisk medicin och det nämns inte som ett undantag. Dessutom tycker jag det låtit som om beskrivningen förespråkarna av kolloidalt silver har är en beskrivningen av ett vaccin. Det borde väl i sådana fall också ha förbjudits.

Hexmaster sa...

Det där spektaklet ja... Michael Zazzio är en av "domarna" i den "tribunalen". Han har gjort så stor affär som möjligt av "domen" i sina kanaler, där de dömt statsministern, Elon Musk med många fler till fängelse, osv. Låter mer som en diagnos på gång än något annat. — Det sagt så hänger jag inte riktigt med i ditt resonemang. Allopati är den homeopatiska beteckningen på skolmedicin. Rymdhjärnorna i "tribunalen" har inget emot homeopati eller KS eftersom de själva ägnar sig åt sånt.

Anonym sa...

Det man kan glädjas åt är väl att andelen svenskar som säger sig vara villiga att ta ett vaccin mot Covid-19 verkar ha ökat rejält. Från 46% i november till 71% nu i december.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-dramatisk-okning-fler-vill-vaccinera-sig-mot-covid-19
/Tryggve

Anonym sa...

Vaccinmotståndarna (särskilt de amerikanska) har en läskig syn på autism som en hemsk sjukdom (det är ingen sjukdom, det är en medfödd funktionsnedsättning) som sprider sig (att fler och fler får diagnosen beror på bättre diagnosverktyg) och som kommer att underminera framtidens arméer (!). Och tydligen behöver alla med autism (många av oss som faktiskt är autister använder inte formuleringen ”med autism”) en person som tar hand om dem. Det är funkofobiskt så det stänker om det. Synd att de som gjorde filmen inte lät någon funktionsrättsaktivist uttala sig om hur det är att ”drabbas” av autism.