2020-12-03

TV-fria onsdagar

- Också en anledning till att införa en tv-fri veckodag: Att få arbetarna att engagera sig fackligt. SvD 4 april 1960.

För att blidka televisionens motståndare beslutade man 1960 att införa en i stort sett TV-fri kväll en gång i veckan. Denna radikala åtgärd varade i ungefär ett och ett halvt år.

- Joakim Thelander: TV: Televisionens historia i Sverige, Populär historia 9 december 2002

Inte för att det sändes mycket i tv vilken dag som helst i veckan 1960 ... Vilket kanske har med saken att göra.

Svensk tv fick sitt genombrottet VM-året 1958. Antalet tv-apparater och tittare rakade i höjden. Det nya mediet blev oerhört omskrivet, ur alla möjliga synvinklar. Att folk tillbringade för mycket tid framför den enda kanalen var ett återkommande klagomål. Förslaget om tv-fria dagar fördes fram då och då – såväl före 1960 som långt efteråt. Men nog är det lite märkligt att man t ex 1971 kunde diskutera en tv-fri dag utan att med ett ord nämna att man haft det?

Efter att ha grävt i tv-program från 1960–1961 hittar jag en del tv-fria onsdagar, liksom framför allt tv-fria onsdagkvällar. Till exempel blev barnen utan julkalendern Titteliture onsdagen den 8 december 1960. Ofta såg det ut så här:

- TV-programmet tisdag och onsdag 7–8 februari 1961

Men om de tv-fria onsdagarna/-kvällarna nämnts då och då på senare år, så har jag inte hittat några särskilda uppgifter över huvud taget om det hela från när det begav sig. Vad det nu kan bero på ... Månne det hade att göra med att tv:n ännu var på en sorts experimentstadium? Och att det inte alls var självklart att man skulle sända varje dag och varje kväll? Det var inte som det etablerade riksmediet radio precis.

I vilket fall som helst verkar det, som i efterhand har kallats en "radikal åtgärd" för att blidka motståndare, varken ha iakttagits stenhårt eller upprört några känslor av vare sig det ena eller andra slaget.

Onsdagen i denna vecka skulle enligt programmet ha blivit en helt TV-fri dag, men något kommer man ändå att bjuda ...

- SvD tisdagen den 3 januari 1961

1 kommentar:

LarsW sa...

Jag kommer ihåg det där. Vi ungar satt framför Farmors TV i Nyköping (hemma fanns det ingen) och glodde på testbilden i timmar. Huruvida det var ljud, och i så fall vad, minns jag inte.