2020-12-14

Lördagsfråga 638: Svastikasserat

  1. Carl Jacobsen (1842–1914) ärvde bryggeriet Carlsberg efter sin far och gjorde det riktigt stort. Det var passande eftersom bryggeriet bär hans namn: Jacob Christian J. kallade det Carlsberg efter sonens namn + det faktum att det ligger på en höjd (Valby Bakke i Köpenham). Carlsberg hade länge en svastika i logotypen; den syns än idag på elefanterna i Nya Carlsbergs Bryggeris entré (mer om dem m.m. i bloggposten Elefantöl).
  2. Det isländska rederiet Eimskipafélag Íslands, idag Eimskip, grundades 1914 och hade från början en svastika i loggan. Den hängde kvar ända till 1970-talet. Den finns faktiskt på deras gamla huvudkontor än idag, men har dolts bakom årtalet (då byggnaden uppfördes) 1919.
  3. Mycket länge var industrirobotar lika med Aseas orangea IRB, lanserad 1973. En del från den första generationen lär fortfarande vara i tjänst. Än idag har ABB en mängd IRB:er i sortimentet; numer är de tråkigt gråvita. Kuriosa: De första robotarna hade chips från Intel, långt innan PC:n såg dagens ljus. Jo, och så hade ju ASEA länge en svastika i loggan.
  4. Finska flygvapnet har alltid haft plan från en rad olika länder, inklusive Sovjet. Här en MiG-21, "Fishbed" hos NATO. Bakom den skymtar den gamla loggan, som påminner om svenske greve Eric von Rosen. Finlands första stridsplan var en present från honom, och han hade en indisk solsymbol som personligt bomärke. Det var helt utan politiska kopplingar; de kom senare. För såväl Eric som svastikan.
Företag som haft svastikor i sina loggor sattes av Anonym. För väldigt, väldigt många fler exempel, se Wikipedia: Western use of the swastika in the early 20th century. De är så många att man nästan glömmer bort hur symbolen så småningom togs över helt av ett tyskt parti; fast bara nästan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Svastikan användes i Tysklands nationalistiska kretsar även före första världskriget. För exempel av "Thule-gesellschaft" som var en förnazistisk organisation, många av vars medlemmar blev senare prominenta i Hitlers parti. Jag är inte så bekant med von Rosens personliga historia men jag tror mig ha läst någonstans att han hade tidigt kontakter med "ariska" nationalister så det är alldeles möjligt att hans svastika hade gemensamma släktingar med NSDAP:s symbol.

Hexmaster sa...

Thule grundades visserligen i slutet av kriget. von Rosen blev så småningom tvättäkta nazist men det var senare. Svastikan hade en rad associationer på den tiden, arier och allmän tursymbol är två. Aldrig sett andra uppgifter än att hans svastika skulle varit helt opolitisk etc. Men vem vet hur folk tänkt.

Anonym sa...

Det fanns för många år sedan en hemsida som hette någonting liknande "Reclaim rhe swastika" som ville återta symbolen från Adolf med sällskap. Snabbtrålen gav inget förutom: https://www.bbc.co.uk/programmes/b04lsxh5 och glöm inte den amerikanska 45'e infanteridivisionen https://en.wikipedia.org/wiki/45th_Infantry_Division_(United_States)

MVH

Hans