2020-12-04

The American Way

- Margaret Bourke-White: "The flood leaves its victims on bread line", LIFE 15 februari 1937

There's no way like the American Way! Fotografiet används ofta för att illustrera depressionen, med ett övertydligt ironiskt budskap. Men även om bilden togs under depressionen, och det sannerligen köades flitigt under de åren, så blir det lite snett. För den skildrar en händelse som inte har med depressionen att göra.

I januari 1937 regnade det intensivt i mellanvästern. Ohiofloden svämmade över, med besked. I Cincinnati steg den 24 meter. I Louisville, Kentucky steg den 28 meter, och översvämmade två tredjedelar av staden. Hundratals dog (vilket låter lågt med tanke på omfattningen), någon miljon blev hemlösa.

- En annan bild av Bourke-White, tagen vid samma tillfälle

Bland de många tidningsmänniskor som rapporterade och dokumenterade fanns fotografen Margaret Bourke-White från den anrika fototidningen LIFE. Hon begav sig till Louisville och fotograferade staden, vattnet och människorna. Ett av motiven var en kö till ett ställe där det delades ut mat. Människorna på bilden är kanske arbetslösa men behöver inte vara det – de är alla välklädda, om det betyder något – men det är inte därför de står i kö. Att de behöver hjälp beror inte på arbetslöshet och depression utan en naturkatastrof.

- Reklamskylt fotograferad i Kingswood, West Virginia, av Edwin Locke 1937

Reklamen ingick i en kampanj från arbetsgivarorganisationen National Association of Manufacturers. Andra skyltar informerade om att USA minsann hade "World's highest wages" eller "World's shortest working hours". Syftet ska ha varit att propagera för fri företagsamhet, mot fackföreningar och Roosevelts "New Deal". Jag måste säga att reklamspråket inte är lätt att tolka; det ser mer ut som överdrivet sovjetiskt självberöm än något annat.

Då är denna NAM-annons från slutet av kriget begripligare: Statliga investeringar, som New Deal, leder till nazism, fascism och kommunism, medan privat konsumtion, The American Way, leder till arbeten, frihet och möjligheter.

Inga kommentarer: