Minns ni Artur Häggblad
Jag hann träffa honom innan han gick bort 1989, och han bekräftade de flesta av de historier som går om honom. Som den mest klassiska:
- Det var efter SM-femmilen 1935 i Falun, mindes Häggblad. Jag var besviken och inte visste jag att det var landshövding Bernhard Eriksson jag pratade med. Han kom fram och kände på mina skidor efter loppet. Frågade hur loppet varit.
- Åk själv gubbjävel, svarade jag.
- Stellan Kvärre, "Åk själv gubbjävel", DN 19 februari 1993
I en annan version, som nämns på Wikipedia: Arthur Häggblad, förläggs episoden till Häggblads Vasalopp 1938 (där han kom trea men sedan blev diskad efter att ha bytt ut felvallade skidor). Även där ska Eriksson, landshövding i Kopparbergs län 1932–44, ha ställt frågan. Eller om det var en journalist? Eller rentav gamle kungen?
Men ett fint citat är det, utan tvekan. (I många versioner har det tredje ordet mildrats eller tappats bort helt, beroende på vad som ansetts passande att trycka.) Så fint att man hållit fast vid det även sedan Hägglund börjat glömmas bort. Det är bara att lägga det i någon annans mun:
En gång frågade en näsvis reporter hur det kändes att åka Holmenkollens femmil och en slutkörd Wassberg frustade ”åk själv, gubbjävel”.
- Kristoffer Bergström, "Man kanske inte är den där trevlige killen", Aftonbladet 27 mars 2016
Citatet har, så klart (eftersom citat förknippas med så kända personer som möjligt; se den faktoida attraktionslagen), även tillskrivits Ingemar Stenmark. I så fall sade han det väl till skidreferenten nr 1, Sven "Plex" Pettersson? Men då är folk ofta framme och "rättar" påståendet med att det ju var Thomas Wassberg som sade det ... Vilket underlättas av att uttalandet passar bättre ihop med honom än den något mer timide Stenmark.
Inte sällan har man lust att fräsa ifrån och likt Ingemar Stenmark svara: Åk själv för f-n!
- Monica Lindstedt, SvD 8 februari 1989
Det kan ju också vara så, att två eller rentav alla tre av de nämnda – kanske ännu fler? – verkligen sagt det som tillskrivits dem — inte omöjligt, men inte sannolikt. Då är det nog mer sannolikt att även Häggblads version bättrats på.
1 kommentar:
När man har varit spårkarl i djupsnö med uppemot 30 kg på ryggen och en automatkarbin på bröstet detta iförd vita blixten (träskidor, med bäst före datum passerat med halvdussinet årtionden) mitt i mörka läbbiga skogen så hade jag ändvänt kraftigare språk.
MVH
Hans
Skicka en kommentar