2015-02-25

200 år av vaccinmotstånd

Vaccinskräck 1802, återgiven (förstärkt?) av James Gillray: The Cow Pock ["cowpox" = kokoppor] or the Wonderful Effects of the New Innoculation

Strax före sekelskiftet 1800 uppfanns det moderna vaccinet. Små mängder smittsamt ämne från en patient med kokoppor kunde ge en annan patient en svag omgång kokoppor, och därefter immunitet mot såväl de harmlösa kokopporna som de långt farligare smittkopporna. Heureka! En av mänsklighetens största dråpare hade mött sin kommande baneman. Idag finns smittkoppor på några laboratorier men, såvitt känt, inte i "vilt" tillstånd; sjukdomen är utrotad på fältet.

Tanken att frivilligt besmittas, därtill så fysiskt och konkret som att få smittsamt var i blodet, fanns det från början folk som fann motbjudande, alla fördelar till trots. Därav den berömda skämtteckningen ovan, där folk som smittas med kokoppor blir kor eller får små kossor utvecklade lite varstans på kroppen. Vaccinmotståndets nivå var låg från början.

För så är det: Vacciner har motarbetats från början.

Många har idag hört talas om den inbillade autism-kopplingen. Den gjordes av Andrew Wakefield i en ökänd och numer tillbakadragen studie 1998. Wakefield kommer att gå till historien som den som gjorde vaccinmotståndet världskänt. Men han uppfann det ingalunda.

Det är möjligt att vaccinerbara sjukdomar som kikhosta och mässling hade dessa synnerligen lindriga utbredningar 2008. Men att påstå att den tiden var "före antivax-rörelsen" är helt enkelt inte sant.
As the number of lawsuits grew to hundreds during the early 1980s, the pharmaceutical companies making vaccines saw their liability insurance bills soar. Worried not only about multimillion-dollar settlements, but also even the legal costs of defending themselves successfully, several companies simply stopped making vaccine.
- Joan Beck: How a media scare on vaccine started a 'near-epidemic', Chicago Tribune 26 mars 1990

Faktum är att vaccinmotståndet är äldre än vaccinerna. Före Jenners uppfinning (han är på bilden) fanns en primitivare och långt mer problematisk metod där den svagare formen av smittkoppor användes för att motarbeta den starkare. Denna variolisation eller ympning mötte också motstånd, av samma anledning som vaccinet.


Se även tidigare poster på Faktoider-bloggen: Vaccinmotstånd 1761; Vaccinmotstånd 1906; Antivaccin 1986

3 kommentarer:

Johan sa...

Vaccines Did Not Save Us – 2 Centuries Of Official Statistics
https://childhealthsafety.wordpress.com/graphs/

Kanske var 200 andra år än de som nämns i blogposten här.

AH sa...

Lider med Hans Rosling. Måste vara trist att användas i reklam mot vacciner då man är för användandet av vacciner. Vacciner är så klart inte hela orsaken att vi lever längre idag, men det har definitivt hjälpt till.

AH sa...

De har länkat till ett klipp där Rosling jämför livslängd med inkomst de senaste 200 åren. Personer som bor i länder med hög inkomst verkar inte oväntat leva längre än de i länder med låg inkomst. Så poängen jag antar de vill föra fram är att det är ekonomin som gör att vi lever längre och inte vacciner. Men som jag hoppas de flesta förstår så är det självklart en mängd faktorer som gör att vi lever längre numera och en av dem är bättre sjukvård.