2020-10-30

Lökhemmet i Saltsjöbaden

Men fortfarande driver "kloka gummor" i vårt land sina vitlökskurer, och i det fashionabla Saltsjöbaden fanns det fram till 1965 (då rörelsen flyttade till Kolmården) ett "Lökhem", där societetsdamer lägger in sig för att genomgå "lökkurer". Där får de inte bara äta lök utan även servera sig själva med lavemang innehållande avkok på lök. Behandlingen tar i övrigt fasta på fastekurer – något som brukar bekomma övergödda personer synnerligen väl men som praktiserade på patienter med akut tuberkulos kan innebära en katastrof (det gäller därför att ha diagnosen fullt klar för sig innan behandlingen sätts in, men det brukar vara naturläkeriets akilleshäl). Officiellt kallade sig lökhemmet "pensionat och semesterhem", vilket innebar att det medicinska ansvaret faktiskt överflyttades på "pensionatsgästerna". De inackorderade sig frivilligt på ett ställe med detta kosthåll.

- Matts Bergmark, Vallört och vitlök (Natur och Kultur 1967, 1:a uppl. 1961), s 291–292

Slagningar på lökhemmet i KB:s stora presslägg med digitaliserade dagstidningar gav ett (1) belägg:

Och så rivningen av "lökhemmet" förstås ...

- Sign. "Syrenparksborna" beklagar sig över hanteringen av sin park, insändare i DN 1 juli 1982

Och hela Google hade återigen ett (1!) möjligt fynd: Bilden ovan, från en förfallen Tradera-auktion. Med beskrivningen "B, Saltsjöbaden, ??? hemmet, PM 1957 (Lökhemmet??), /98538" just så.

Det är allt jag kunnat hitta om "lökhemmet" i Saltsjöbaden. Om verksamheten i Kolmården hittar jag absolut ingenting. Om jag vetat vad "pensionatet och semesterhemmet" kallat sig officiellt hade det nog gått bättre, även om de träffarna antagligen varit tvättade på alla antydningar om vitlökskurer.

Även om lökhemmet och dess verksamhet är intressant så är jag nog ännu mer fascinerad av en verksamhet som bara nätt och jämt går att hitta på nätet – inte noll belägg, men nästintill.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Kan det vara pensionat Bellevue? Kolla den här länken: https://www.nacka.se/49ef0c/globalassets/uppleva-gora/dokument/kultur/kulturhistoria/historiska-vandringar/historisk-vandring-i-saltsjobaden.pdf

Hexmaster sa...

Vad jag kan se har sjuvillan inte rivits så den utgår. Lökhemmet skulle ha legat i Syrenparken så det är inte långt ifrån.