2020-10-04

Petersons påhittade bok

Om "konservatismens Kay Pollak" har jag skrivit förut, i bloggposten Jordan Peterson hittar DNA sedan han gjort jämförelser mellan gammal konst och gener som inte låg von Däniken efter. 

Men det här ska inte handla om honom utan hans ungefär lika besynnerliga dotter Mikhaila. Hon har lanserat vad hon kallar lejondieten, som utgörs av kött, salt och vatten. Jo, that's it. Den ska bota allehanda fysiska och psykiska sjukdomar och krämpor, enligt uppgift. Som dieter brukar göra, enligt uppgift.

Eller förresten: Viss sprit går tydligen också bra. Whiskey, bourbon, vodka och silvertequila har fått godkänt. Men i övrigt är det okryddad (så när som på saltet) biff som gäller, till frukost, lunch och middag.

Hur var det då med boken? Dess kostbara omslag cirkulerade på sociala medier ett tag och behånades friskt av folk som ogillar pappa Jordan (dottern har betydligt färre en åsikt om). Därpå dök titeln snabbt upp i digitala boklådor, som till exempel Amazon där jag precis tog skärmdumpen. Att den är "Out of print" med "limited availability" är ingen överdrift; faktum är att den inte finns och aldrig funnits. Det var tysken Johnny Rockermeier som totade ihop omslaget och lade ut det, och sedan gick det som det gick.

When asked if he thought there might be a problem with publishing and selling a book without the authors' consent, he told us, "well they could contact me so I guess they’re happy with it. In the book there’s nothing they didn't say, and the pics are publicly available. [Mikhaila] even posted her mom in swimwear." He then added a smiley face with a tongue sticking out.

- Jordan Peterson and daughter plagued by fraudulent books on Amazon, The Post Millennial 27 december 2019

När Mikhaila tillfrågades svarade hon att hon satte sina advokater på Rockermeier så fort hon såg omslaget, men att Amazon m.fl. redan nappat på "boken". Trots att de saknade alla uppgifter som behövs för att sälja en bok – om inte fysiska exemplar så åtminstone ISBN-nummer, namnet på förlaget etc. Och även om den plockats bort från svenska Adlibris och Bokus så ligger den, otroligt nog, kvar hos världens största digitala bokhandlare. Svårare än så är det tydligen inte att lansera en påhittad bok.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Förespråkar Mikhaila Peterson verkligen den dieten? Eller är det också påhittat? Jag finner blotta tanken på att äta precis samma sak hela tiden rent utsagt motbjudande.

Hexmaster sa...

Belägg efterfrågades, varsågod:
https://mikhailapeterson.com/the-lion-diet/
Jag skrev nötkött men tydligen går alla idisslare an. Hur man nu avgör sånt.

Anonym sa...

Jag tror ändå inte man kan leva på det om det inte ingår inälvsmat. Det finns belagda fall av folk som levt på kött och inälvsmat utan att bli sjuka.

Anonym sa...

Rött kött är rikt på protein och järn. Beroende på styckningsdel kan det också finnas fett. Men tyvärr så saknas bl a kalcium och flera livsnödvändiga vitaminer i en ren köttdiet.

Anonym sa...

Som jag läser det verkar det inte vara menat som permanent diet i vanlig bemärkelse utan som någon slags diagnosmetod för att ta reda på vad man mår dåligt av. Dvs plocka bort i princip allt och sedan lägga tillbaka bit för bit tills man börjar återfå symptomen.

Kan säkert vara vansinne som sådan också, men känns ändå som att diet används lite annorlunda här än när man pratar om exv atkins- och medelhavsdiet som ju är mer av livsstilskaraktär.

Hexmaster sa...

"Elimination diet" nämns ibland. Det är kanske så den säljs in. Men för MP är experimenterandet färdigt: Hon kör med kött, salt och vatten. Hon fick peppar på biffen en gång och mådde pyton i tre veckor.

https://www.theatlantic.com/health/archive/2018/08/the-peterson-family-meat-cleanse/567613/