2020-10-06

Indianernas "stridsrop"

En Hollywood-kliché bland otaliga: När indianer dansar krigsdans gör de ett karakteristiskt "stridsrop" som moduleras med handen (jag vet verkligen inte hur jag ska formulera det som alla sett hundra gånger).

Varifrån kommer det? Jag har hittat otaliga exempel på hur native american "whoop" anses stereotypisk, nedsättande och rentav rasistisk, så jag antar att det inte är något som faktiskt förekommit. Men om det aldrig förekommit på riktigt, varifrån kommer det? Den frågan har jag inte hittat något svar på. (Och fram tills helt nyligen hade jag heller ingen aning om vare sig de negativa associationerna eller att det verkar vara hittepå.)


2 kommentarer:

Anonym sa...

Svara delvis:

https://www.quora.com/What-is-the-history-of-the-stereotyped-Native-American-war-cry-whoop-chant-and-what-is-its-proper-name

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_cry

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Jag har läst på båda ställena. Quora verkar lovande om man hade haft mer belägg och källor. Har även läst om slaget vid Monongahela ("Braddock's Defeat") där ett "terrifying whoop-sound" ska ha gjorts av medverkande indianer; men inget om själva handrörelsen som jag är ute efter. Kanske den förekommer i senare skildringar, säger teckningar, pjäser (?) eller vad som. Wikipedia går inte in på native americans ö h t.