2020-10-13

Sur citron gör oss inte basiska, tack och lov

Att börja dagen med ljummet citronvatten är något allt fler gör. Men varför egentligen? [...] 1. Det balanserar pH-värdet i kroppen.

- kurera.se: 10 anledningar till varför du ska starta dagen med citronvatten, 22 februari 2015

Den enda egentliga anledningen till att starta dagen med citronvatten nämns inte: Det är gott. (Åtminstone om man kör iskallt snarare än ljummet, var kommer den idén ifrån?) Citron påverkar inte alls pH-värdet i kroppen. Och tur är det.

Det finns en utbredd falsk uppfattning om att våra kroppar är för sura. Därför menar man att vi behöver äta basisk kost. Och så håller man sig med stickor som man kissar på och blir nöjd när värdet stiger. Detta är trams på flera nivåer.

Vårt blod håller ett pH-värde på 7,4, plus minus några hundradelar. Om det vandrar iväg lite mer än så blir vi sjuka, väldigt sjuka. Därför har kroppen ett avancerat system som håller pH-värdet i schack. Vad vi äter påverkar inte blodets pH. Däremot kan kosten mycket väl påverka pH hos urin eller saliv – men det spelar ingen roll för kroppens funktion. Den som laborerar med kost och kosttillskott (björkaska för 1:-/grammet, tokdyr och så alkalisk att den är farlig outspädd, är en stor produkt i sammanhanget) kan påverka urinens eller salivens pH, men det har absolut ingen som helst konsekvens för hälsa och välmående.

Citron är ju sur, både till smaken och pH-värdet. Hur menar man att sur fruktsaft kan höja pH-värdet? Det pratas om att citron "egentligen" är basisk, eller en alkemi där sur citronsaft på något sätt blir basisk i matsmältningen. Det är trams, från början till slut. Citron är inte basisk, den påverkar inte kroppens pH – och tur det, eftersom vi annars skulle ha dött ut för länge sen.


Inga kommentarer: