2020-10-22

James Randi (1928–2020)

James Randi, a MacArthur award-winning magician who turned his formidable savvy to investigating claims of spoon bending, mind reading, fortunetelling, ghost whispering, water dowsing, faith healing, U.F.O. spotting and sundry varieties of bamboozlement, bunco, chicanery, flimflam, flummery, humbuggery, mountebankery, pettifoggery and out-and-out quacksalvery, as he quite often saw fit to call them, died on Tuesday at his home in Plantation, Fla. He was 92.

- Margalit Fox: James Randi, Magician Who Debunked Paranormal Claims, Dies at 92, New York Times, 21 oktober 2020

På redaktioner över hela världen finns en mängd dödsrunor för livs levande personer. De är skrivna om kändisar som är lite till åren, och som har sina karriärer bakom sig. När personen ifråga verkligen trillar av pinn kan man lägga ut texten direkt.

En kändis som fick sin dödsruna skriven i förväg var The Amazing James Randi, illusionist, utbrytarkung, grundare av den moderna skeptiska rörelsen m.m. Den ovan citerade från New York Times skrevs av Margalit Fox. Detta fick en person reda på som kände dem båda. Han fick naturligtvis inte nämna något för Randi, men såg åtminstone till att introducera de två för varann.

Så James Randi fick träffa den som skrivit hans dödsruna. Det känns särskilt passande i hans fall.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har nog aldrig skrattat så mycket över en dödsruna. Tack för att du delar. Sorgligt att han är borta men för tusan blir man 92 får man väl vara nöjd.

MVH

Hans

Spito sa...

Jag fick ett tips om att du lagt upp en bild på twitter på oss och på Randi. Jag förstod först inte varför och det tog ett tag innan nyheten nådde mig. Nu är dagen här. Han har inte fört så mycket väsen av sig de senaste åren men han lämnar inte så mycket ett tomrum som en stor intellektuell kvarlåtenskap av tankar, perspektiv, attityd och idéer.

Hexmaster sa...

Han var en stor liten man, Randall Zwinge. Fick ett lika långt som rikt liv.