2020-10-25

Makarotti och annan skolmatshistoria

Är det bekant? Makarotti. Antingen känner man inte till det alls, eller alldeles för mycket. Har man gått i skola i Hälsingland känner man nog till rätten som amerikanska makaroner:

Så vitt vi har kunnat reda ut är denna rätt mycket lokal, åtminstone under detta namn. Den serveras i Söderhamns och Hudiksvalls skolor, men verkar inte finnas på några skolmenyer på andra håll. En person vittnar om att hans skola i Norrköping serverade Amerikanska makaroner på 80-talet, men inte längre.

- Amerikanska makaroner i söderhamnarnas hjärtan, Hela Hälsingland 1 mars 2014

Den är åtminstone synnerligen lättlagad: "Koka makaronerna. Bryn färsen. Krydda. Blanda." Det där är ett direkt citat ur receptet HH återger, och eftersom det är gjort för 700 portioner antar jag att det kommer direkt från ett skolkök i Söderhamn.

Mest fascineras jag av den geografiska utbredningen, med små områden, skarpa gränser och flera undantag. Utöver hälsingekusten nämns Norrköping och Orsa (där den bara kallades "makaroner med stekt köttfärs"). Under namnet makarotti serverades den i Sigtuna, men ingen annanstans i det området, på 1980-talet. Ännu senare dyker den upp lite varstans, som nu senast i Marks kommun.

Har någon skrivit skolmatens moderna historia? Om inte, så är det ett hett tips. Källmaterial finns i överflöd, då recept dokumenterats och skolmatsedlar ofta publicerats i tidningar. Man skulle kunna spåra olika rätters utveckling, hur de spridits eller inte spridits. Historieätare skulle kunna gå med plastbrickor och lasta på lapskojs (som jag aldrig fick), ägg à la Skanör, potatisbullar, kokt höns, sprödbakad torsk och fiskfriletter med pot. Det är en subkultur där alla vistats en tid, om vilken vi vet lite eller inget utanför våra egna erfarenheter, och ämnet engagerar definitivt.

– Jag tror att det finns en hel del lokala rätter i skolmenyer, som andra regioner inte har hört talas om. De kan säga ganska mycket om vår historia, men det är ingen som har brytt sig om det vad jag vet.

- Annika Unt Widell på Skolmatens vänner i HH

6 kommentarer:

Karin // Vacker och Underbar sa...

Intressant med Norrköping, jag vistades i skolmatsalar under den tiden (i Norrköping) och har inga minnen av den rätten. Kanske var ännu mer lokalt?

Anonym sa...

Ska barnen i Mark verkligen behöva tåla det här?

Själv hade jag aldrig lapskojs.

Jag gick på Landalaskolan och Guldhedsskolan i Göteborg.

Rätter jag minns som inte så goda var makaronipudding, eller hur man stavar det. Det var en massa äggstanning med makaroner och fläsk. Någon grönsak tror jag aldrig jag såg.

Andra rätter i minnet var makrill med spenat och vitfisk med kall vitsås.

Blodpudding fick vi också. Jag tyckte om blodpudding till det att en annan sade att det var gresablod. I vuxen ålder har jag lärt mig att återigen tycka om det.

Makarotti är något jag aldrig hört talas om.

/koroshiya

Anonym sa...

I Estland (där jag bor) serveras inte allt för sällan på lunchrestauranger "Makaronid hakklihaga" som översatt blir Makaroner med köttfärs. Så har serveras nog rätten i de flesta estniska skolor.

Anonym sa...

Nej, detta är inte lokalt. Denna rätt fanns i skolan jag gick på, Tranängsskolan och Tranemo gymnasieskols och finns kvar, under namnet Makarotti :)

Thimarsson sa...

I Dalstorpsskolan, Tranemo kommun fick vi makarotti i början på 90-talet, fanns nog ingen unge som inte tyckte om det.

Anonym sa...

Idag serveras Makarotti på dagis där jag jobbar i Blekinge. En rätt som även serverades, och var en favorit, när jag själv gick i grundskolan i slutet av 80 och början av 90-talet här i Blekinge.