2020-10-09

Len Deighton fixar fest


På 1960-talet var ju, ifall det behöver påpekas, matlagning ett hårt nischat kvinnligt göromål. Om man på den tiden ville ge ut en kokbok riktad mot män, hur skulle den då se ut? Kanske så här: Len Deighton, än idag mest känd för agentromaner, ger ut en kokbok, som inte är vilken kokbok som helst utan en Action Cook Book! Där man redan på omslaget ser att även en stenhård hunk kan laga mat utan att ge efter på manlighet och sex appeal.

Det kan behöva påpekas att det allra mesta av kokboken verkligen utgörs av recept, varken mer eller mindre. Men det som sticker ut är rekommendationerna för ett rejält kalas.

Hörnstenen i en bra fest utgörs ju, och det ska verkligen inte behöva påpekas, av sprit. Hur mycket? Deighton rekommenderar en halv flaska (35 cl) per person ... Och två timmar. Ja, det vill säga de första två timmarna. För följande perioder justerar han rekommendationen – till trekvarts flaska (56,25 cl) per person och två timmar. "Since drinking will increase if they haven't gone home by then", just så. Om Deightons kalas varar i säg sex timmar så innebär det alltså att varje deltagare konsumerar i snitt två helflaskor (140 cl) sprit.

Jag vet inte i vilken mån rekommendationerna följdes. Men det hade kanske varit intressant att få veta. Framför allt hade det varit synnerligen intressant att idka lite källforskning på plats.

He suggests serving such terrifying quantities of booze that I had to re-read it nine times to make sure it's true.

- Giles Coren, The Supersizers – Go Seventies

Bild från BBC-programmet där jag hittade den kostbara informationen om Deightons fester. Om The Supersizers räcker det att säga att serien var förlaga för svenska Historieätarna.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Fick mig att tänka på: http://www.hornfeldt.se/chili

MVH

Hans

Hexmaster sa...

En helflaska? En god början, om man heter Deighton. :-)