2013-01-08

Våra kära osanningar

Dessa tre sedelärande berättelser säger kanske först och främst något fundamentalt om mänsklighetens tidlösa vilja att platta till framgångsrika kvinnor, men också något om berättandets inneboende kraft.

Att en bra story slår allt.

Också sanningen.

- Ronnie Sandahl Höglund, Vi håller hårt i våra kära osanningar, AB 8 januari 2013

Och detta kan vi läsa i Aftonbladet, av alla ställen. Ja, de borde ju veta.

Några kommentarer av de faktoider som tas upp:

Ines Uusmanns berömda fluga: Den fluga som hon syftade på vad det planlösa surfandet. Detta har visserligen inte försvunnit, men nog använder vi webben på ett mer inriktat sätt idag än 1996. Men ett förmodat dumt, teknikfientligt och kortsiktigt citat från en politiker, socialdemokrat och kvinna därtill (vilket som nu är viktigast) är såpass tacksamt att få haft problem med att hon i själva verket hade mer rätt än fel.

Marie Antoinettes "varför äter de inte bakelser" har nog fått livskraft via Rosseau, men märk väl att han, innan M. A. ens kommit till Frankrike som sagt, uppgav den diffusa källan "en stor prinsessa"; det var en sorts klintbergare som applicerats på flera furstinnor, innan det till slut fastnade på den vi alla känner till åtminstone namnet på.

Werthers självmordsvåg: Sandahl Höglund nämner "ett enda dokumenterat fall", men det självmordet var sannolikt heller inte inspirerat av Goethes olycklige.

Vad källorna beträffar finns borgarnas badtunna (den som aldrig förekom, vad folk än har för sig att de minns) med i Faktoider, dock inte Werther eller Napoleons hand (den som var ett stilgrepp, vad folk än fått för sig).


Faktoider.nu: Marie Antoinette; Werthers självmordsvåg; Borgarna i badtunnan; Napoleons hand

Inga kommentarer: