2013-01-12

Lördagsfråga


10 kommentarer:

Pölsa Dum sa...

Åh, det här var väl ändå för uppenbart!

Anonym sa...

Men en saknas eller? Och en finns i dubbel upplaga (2 & 3)?

/magnus

Elin B.K. sa...

Intuitivt fick jag för mig att det var ryttarna, men originalboken talar visst om hästar. Och när grekiskans "blek" även kan betyda "grön" så klarnar sambandet. Men fyra var det.

Hexmaster sa...

2 & 3?

Elin B.K. sa...

Magnus kanske menar att den svarta hästen bör höra ihop med vågen? Och så finns det ju svärd i båda bilderna.

Anonym sa...

Färgen på 2 (dvs övre höger) ledde mig till samma ekipage som (det ena) attributet i bild 3 (nedre vänster) vilket skulle betyda att en komponent i lösningen saknades.

Men struntar man i färgen på 2 (för den är väl svart? Det är inte bara min skärm som spelar mig ett spratt?)och går på attributet där också stämmer det så klart.

/magnus

Anonym sa...

Precis Elin. Såg inte ditt inlägg innan jag postade.

/magnus

Pölsa Dum sa...

Och si, Johannes skådade ju så mycket att en grön häst inte verkar vidare underligt och "ιππος χλωρος", som i klorofyll, skriver han faktiskt så att den fjärde hästen med Död'n på ryggen och hela Helvetet i hasorna (det lite förkristna ordvalet "αδης" i originalet förvisso) mycket väl kan vara grön för de bokstavstrogna.

Senare tolkare har väl varit mer försiktiga och tagit fasta på det bleka i spädgrönskans chloros - Vulgata skriver "equus pallidus", Luther "ein fahles Pferd" och King James auktoriserade ordvalet "a pale horse".

En del nederländska versioner vandrar nästan iväg mot fjärde fålen apelgrå, och Sverige har Liemannen genom seklen ridit runt på en black häst, som 1917 blev blekgul och numera är gulblek. harald forss, me :)


"Ett mått vete för en denar" i Upp 6:6, som hänger ihop med bild och insegel nummer tre, motsvarar förresten med dagens silverpris och rymdvikter trettio kronor kilot.

Det är nog långt kvar till Undergången, för Lantmännen bjuder bara 1,70 i terminskontrakt!

LarsW sa...

Är det ryttarna så får jag inte ihop det med trean. Skulle det vara dataspelet i tvåan, får jag inte heller ihop det med trean.

Pölsa Dum sa...

Näe, Jussan bär ju både svärd och vågskål (men här på bilden från Frankfurt ingen ögonbindel) och delar alltså attribut både med den andre och den tredje ryttaren så att det kan verka lite otydligt att få ihop ordningen.

Tvåan är dock från spelet Darksiders där din figur efter Upp 6:4 varder gifvet ett stort svärd och får i uppdrag att borttaga friden av jordene, så det vapnet är redan upptaget innan lösningen når till nedre raden.


... och intresseklubben antecknar att en restaurang i Laholm heter "Gröna Hästen". Åtminstone min aptit på deras mat har inte ökat på sistone :)