2013-01-24

Adelsohn badar i Forsmark

Under valrörelsen 1985 besökte Moderaternas partiledare Ulf Adelsohn kärnkraftverket i Forsmark. Det här var några år efter kärnkraftsomröstningen, och den gamle linje 1:aren fick naturligtvis frågor om kärnkraftens säkerhet. Han nämnde då att han kunde tänka sig att bada i bassängen med kylvatten, "därför att det är ofarligt".

Han blev känd för två saker. Bastkjolen var något som verkligen inträffade, men inte kärnkraftsbadet - även om en del fick för sig det.

Hur farligt vore då ett sådant bad?

Till att börja med är jag inte säker på vilket vatten som avses. Kylvatten används för att kondensera ångan, men det tas in direkt från havet och släpps ut direkt. Bassängerna som den på bilden (från just Forsmark) används för tillfällig förvaring av använt kärnbränsle. Detta är förvisso kraftigt radioaktivt, men vattnet dämpar rätt bra.

Och här kommer den förträffliga sajten xkcd in, den som inte bara förser nätet med roliga bilder/serier utan även har en läggning åt det vetenskapliga hållet. Sammanfattningsvis skulle en grodsimmande Adelsohn vid ytan ta emot mindre strålning än horderna av fotografer vid bassängkanten.

xkcd: Spent Fuel Pool

Ekot Sveriges Radio, 14 augusti 1985: Ulf Adelsohn vill bada i Forsmark 1985

3 kommentarer:

Sarvi sa...

Inget att tillägga i sak, annat än att det vackra blå ljuset som syns på bilden är ett resultat av sagda strålning genom den s.k. Tjerenkoveffekten.

Anonym sa...

Lite känd är han ju också för att ha blivit petad från posten som styrelseordförande i SJ för att han vågat vara kritisk. Samt att han sa upp sin prenumeration på Svenska Dagbladet för att den var för vänstervriden(!)

Anonym sa...

I en senare bok besvarar xkcd-författaren Randall Munroe frågan i mer detalj. Mot slutet av redogörelsen berättar han att han ringde och frågade en bekant som verkligen arbetar i kärnkraftverk vad som skulle hända. Han fick till svar: "I vårt verk? Du skulle dö rätt snabbt. Av skottsåren."

Sensemaker