2013-01-29

Facebook i Brasilien

I februari 2004 lanserades Facebook. Efter en mycket blygsam start som kul grej på Harvard fick det omsider luft under vingarna. Idag utgör fejan en del av vårt samhälle.


I januari 2004 lanserades Orkut. Det utvecklades av den turkiske programmeraren Orkut Büyükökten som arbetade för Google. Det var alltså Googles sociala nätverksgrej som lanserades före Facebook. Rimligtvis borde Facebook inte ha haft någon chans.

Den kritiska massa som krävs för att ett generellt socialt nätverk ska slå igenom fick Orkut definitivt inte i Sverige. Det fanns ett enda land där man lyckades: Brasilien. Riktigt varför verkar ingen veta. Men när folk i resten av världen (typ) så småningom började logga in på Facebook, så hade brasilianarna redan hittat till Orkut och nöjde sig med det.

Åtminstone ganska länge. Nu är det jämnt ett år sedan som det kungjordes att Facebook till slut, trots allt, gått om Orkut även i Brasilien.

Facebook overtakes Google's Orkut in Brazil, BBC 18 januari 2012

Jag har inte letat efter färskare uppgifter. Främst för att det verkar tydligt att Orkut är i nedförsbacke.

Orkut har nyligen fått mediauppmärksamhet i Brasilien på ett sätt att man får intryck av att gruppen är idel olagliga aktiviteter och missnöjda användare. Alla aktiva orkut-användare inser att denna beskrivning är helt oriktig, att webbplatsens framgång helt och hållet bygger på medlemmarnas förmåga att skapa intressant innehåll och intressanta grupper som utgör merparten av orkuts medlemmar och innehåll. Faktum är att orkuts 50 största grupper, med sammanlagt mer än 37 miljoner medlemmar och nästan 1,3 miljoner besökare varje dag, inte har något olagligt innehåll över huvud taget.

- Orkut.com: Håll orkut vacker

Sidan ovan, som alltså är på svenska, uppdaterades den 3 oktober 2006. Jag förmodar att Orkut även på den tiden hade långt fler aktiva användare än vad Google+ någonsin haft.

Inga kommentarer: