2013-01-17

Fortare än ljuset 1572

It were vain, in order to explain so rapid a variation of brightness by the aid of a simple change of distance, to attribute to the star a velocity greater than that of light, or, if we choose, to endue it with an infinite velocity.

- François Arago, Popular Astronomy (1855), sid 270

Stjärnan ifråga var Tycho Brahes från 1572, den nya stjärnan, stella nova, i stjärnbilden Kassiopeja. (Tycho var inte den förste som beskrev den, men den som gjorde det bäst.) Tanken på nya stjärnor ogillades av de som menade att stjärnskapandet som nämns i 1 Mos 1:16 är det enda som kan komma på fråga. Om det inte var en ny stjärna, så kanske det var en vanlig stjärna som plötsligt flyttades mycket närmare jorden? Tycho menade att "rörelsen i en rät linje är onaturlig för himlakroppar", vilket på sätt och vis låter lika antikt som den eviga stjärnhimlen.

I Aragos bok studeras tanken närmare. Stjärnan från 1572 befann sig minst tre ljusår bort, får vi veta (dagens uppgift är 8-10 ljusår), vad jag förstår uppskattat utifrån avståndet till andra stjärnor i närheten. När den började minska i ljusstyrka gick den från första magnituden (starkast) till andra på en månad. Om vi antar att stjärnans faktiska ljusstyrka var konstant, innebär det att avståndet fördubblades, och att den därmed färdades flera gånger fortare än ljuset. Inte för att v > c var något omöjligt vid den här tiden. Men författaren menar ändå att den ofantliga hastigheten är ännu mer försvårande för hypotesen än den räta linjen; och allt för att försvara något som i princip är likställt med astrologi.


SN 1572 så som den uppfattas av tre olika teleskop, med sinne för såväl infrarött som röntgen.


Inga kommentarer: