2013-01-23

Smartaste klubben

I'd like to get Noesis out at least two or three times a year. But I didn’t get around to publishing an issue last Spring and Summer, partly because I’d lost some files for Noesis submissions in a computer crash (I've written to the authors asking them to please resubmit their contributions) and partly busyness and procrastination, and then I had a series of health problems this Fall (none of them terribly serious but bad enough that my energy was significantly depleted).

- Kevin Langdons ledare i Noesis #193

Redaktören som slarvat med backup och har fallenhet för prokrastinering är inte vilken dumskalle som helst. Noesis är medlemstidning i föreningen Mega.

För ni känner väl till föreningen Mega? Inte det? Okej... Föreningen Mensa då? Tänkte väl det.

Hur svårt är det egentligen att komma med i Mensa? Den är kvalificerad, som i ett nationellt IQ-test i sitt land hamnar bland de översta 2 procenten. (Det krävs alltså lite mer för att komma med i Mensa Japan än i Mensa Sverige, för att ta ett exempel.) Det blir 1 av 50; inte fullt så exklusivt som en del fått för sig.

Men det är skrutt om man jämför med några andra high IQ societies. One-in-a-Thousand Society tar in 1 på 1 000, Prometheus Society 1 på 30 000 och såväl Omega Society som Mega Society - håll i er - 1 på 1 000 000. Kevin Langdon är alltså en på miljonen, bokstavligt talat.

Eller borde åtminstone vara, om det megahäftiga testet verkligen är känsligt nog att plocka ut en på miljonen, varken mer eller mindre. Det är den samlade yrkeskåren av psykologer inte säkra på, milt talat. Det är därför Guinness rekordbok inte längre har med världens föregivet smartaste. Fast det är nog inte enda anledningen till att föreningar som Prometheus och Mega inte är i närheten lika aktiva eller kända som Mensa.

För övrigt är samtliga nämnda föreningar utom Mensa grundade av samma person: Ronald K. Hoeflin.

2 kommentarer:

Joakim L sa...

Ursäkta en trög icke-Mensa-medlem, men varför skulle det vara svårare att klara testet i Japan än i Sverige? Att det bor fler människor i Japan och därmed gissningsvis är fler som gör testet där behöver väl inte betyda att de översta två procenten - vilka ju då också blir betydligt fler i Japan än i Sverige - har ett bättre resultat?
Eller har jag inte tänkt tillräckligt långt?

Hexmaster sa...

Det beror på att genomsnittlig IQ är något högre i Japan än i Sverige.