2013-01-14

Lördagsfråga: Apokalyptiskt

  1. En utövare av yabusame, beridet bågskytte. Hästen är som synes vit. Därför passar de som representant för apokalypsens förste ryttare: "En vit häst, och han som satt på den hade en båge" (Upp 6:2).
  2. Från dataspelet Darksiders kommer en fantasiryttare med groteskt uppförstorat svärd. Hästen är visserligen svart, men notera eldsflammorna vid hovarna. Det avser apokalypsens andra ryttare: "En annan häst, en eldröd, kom fram, och han som satt på den fick rätt att ta freden från jorden så att människor skulle slakta varandra, och ett långt svärd gavs åt honom" (Upp 6:4).
  3. Justitias vågskålar är nyckeln till apokalypsens tredje ryttare: "En svart häst, och han som satt på den höll en våg i handen." (Upp 6:5)
  4. En beskedlig jadespringare ger oss apokalypsens fjärde ryttare: "En gulblek häst, och som satt på den hette Döden". (Upp 6:8) Färgordet khloros kan även översättas till grön (samma ord som i klorofyll) som visserligen är svårare att tänka sig på en häst -- å andra sidan är en grön häst en av de minst osannolika detaljerna i Johannes hallucination.
Enkelt? Ungefär så enkelt som lördagsfrågorna blir. Såpass enkelt att Pölsa Dum anade ugglor i mossen. Men den här gången var det inte lurigare än så: Det var apokalypsens fyra ryttare som avsågs.

3 kommentarer:

Göran Granberg sa...

"Åh, det här var väl ändå för uppenbart!"
Det kan ju vem som helst svara

Hexmaster sa...

Ja. Men vem som helst har inte Pölsa Dums track record.

Joakim L sa...

Och att använda just ordet uppenbart kanske inte var en slumpmässig handling. Misstänkte iaf jag.