2010-12-30

Utvalt från 2010

Nya ord
En kommentar angående Språkrådets nyordslista, som kungörs i mellandagarna varje år och är nästan lika ointressant varje gång, eftersom den inte speglar något faktiskt språkbruk.

Varför Wegener misstroddes
En av vetenskapens hjältar får glorian på sned.

Mariah Carey och de svältande barnen
Blåst blondin? Ingen aning, men det är så hon framställs, med framgång.

Einsteins atombombs-brev
Jag har fått lära mig att Manhattan-projektet började med ett brev från professor Einstein till president Roosevelt. Men så gick det inte till.

ICA, Saltå och kosmiska krafter
Antroposofernas ockulta jordbruk marknadsförs framgångsrikt.

Det mystiska fjärde försöket
Efter flygolyckan i vilken en stor del av Polens samhällselit dog så förekom från början en märklig uppgift: kraschen skulle ha utgjort planets fjärde landningsförsök. Hur gick det till? Egentligen rätt enkelt: det var ett översättningsfel. Som ändå tog märkvärdigt lång tid att korrigera. Däremot verkar det inte att ha gett upphov till några infekterade konspirationsteorier. Ibland är det skönt att ha fel.

Nytt undermedel: Tungt vatten
Ett aprilskämt, där skämtet bestod i att det inte var mitt påhitt, utan en idé som lagts fram på fullt allvar.

Nothing sucks like an Electrolux
Den oerhört roliga missen verkar inte ha varit någon miss alls.

Saddams älskarinna
Maria Lampsos skrev en bok om sitt liv som hemlig älskarinna åt Saddam Hussein. Jag trodde att hon är en mytoman, och tror det fortfarande.

Ove Svidén (C), galning
Undras hur många sådana här som döljer sig på listorna? För trots att Svidén kandiderat rätt högt (om än på ovalbar plats), så hade ingen sett eller nämnt för någon vad han skrivit om på sin hemsida, lättläst (eller, nåja) och fullt synlig. Den revisionistiska kopplingen var uppenbarligen tacksammast, men verkade få dem att missa alla andra tokerier. - Bloggposten blev inte sämre av att nätet samlade intelligentsia, som exempelvis Leif Erlingsson, ryckte ut till ett yvigt försvar för, öh, vad det än var.

Healing på Göteborgs universitet
Undertecknads eget vittnesmål från en bisarr upplevelse.

James Randi in Sweden
Det här var en stor grej som många av oss jobbade mycket med: ärke-skeptikern James "the Amazing" Randi gjorde tre fullsatta stopp på sin Europa-turné. Må det bli fler tillfällen.

Binders er en norsk oppfinnelse
Ett smakprov av undertecknad på norska, i en av några faktoider som skrevs enbart för Strutsten gjemmer ikke hodet i sanden (som i övrigt var en översättning av Är det verkligen sant?).

Reklam-TV 1954
Svensk TV-historia före SVT. Intressant glimt från en epok - eller snarare vecka, "Sandrewsveckan" i maj 1954 - jag inte visste fanns. Inte minst för att det till och med gick att gräva fram ett litet smakprov på nätet, som jag glatt kunde konstatera verkar ha blivit något felrubricerat.

Mythbusters - flera artiklar
Årets höjdpunkt var förvisso besöket i San Francisco.

Bokmässan
Hemma igen var det dags att ta tag i årets VoF-händelse för andra året i rad. 2010 års bokmässa bjöd på större monter, fler besökare, en astronaut, en mingeltrollare, och en massa annat.

Faktoid i Nationalencyklopedin
När f-ordet äntligen fick sin plats i NE så fick undertecknad förtroendet att tycka till om och justera artikeln. Min premiär i det sammanhanget.

Björklund, Skolverket och religion
En uppmärksammad debatt om, visade det sig, praktiskt taget ingenting: för skolverkets plan för religionsundervisningen skiljde sig inte nämnvärt från den som minister Björklund förordade.

Fallet med den självlysande handen
Anders Åkesson, så kallat fysiskt medium, avslöjas som den billige fuskare många av oss visste att han var, men som lurat förvånansvärt många. Hur går det till? 1910 hade det varit en sak, men 2010. Jag grävde lite extra i den egentligen trista historien (bl.a. fick jag anledning att tala med ett trevligt herrskap i Ystad, hej på er om ni läser detta) och gjorde en längre summering.

Ernst Brunner, pretentiös slarver
Sverige har många duktiga populärhistoriska författare, flera är lästa och uppskattade. Brunner är dock långt mer läst och uppskattad än vad han förtjänar. Han behärskar inte hantverket, och är samtidigt såpass uppblåst att han inte inser det.

Kärlek, ljus och mörka tider
En dyster samtidsbetraktelse.

Skedböjaren än en gång
Uri Gellers show ska göras i en svensk version. Folk med dåligt omdöme och/eller mycket dåligt minne faller i trans. Hur går det till?

Carl Henric Svanbergs grodor
Skulle "small people" ha varit en tillfällig tung-halka? Det hade jag också trott, till jag hörde hans konstaterande att "olja är naturligt". Se en överbetald idiot göra bort sig igen.

Kungen om pseudovetenskap
På tal om... Men kungens jultal till folket innehöll åtminstone en känga till astrologin, och de som fortfarande - ja, de är långt fler än man vill tänka på - tror att smörjan är en vetenskap. Det gottgör för en hel del, i min bok.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du rockar. Gott nytt år!