2010-12-15

Carl-Henric Svanbergs grodor

Carl-Henric Svanberg, styrelseproffs, har under det senaste året kanske fått mer uppmärksamhet än någonsin tidigare, eftersom han är styrelseordförande för BP. Han tillträdde några månader innan Deepwater Horizon sjönk -- och sen höll det på länge, länge.

Det var under denna intensiva tid som han, på Vita husets gräsmatta, förklarade för presskåren att "We care about the small people". Som på engelska låter ännu mer förnumstigt nedlåtande än på svenska.

Visst är vi svenskar internationellt sett bra på engelska. Att även en extremt välavlönad person med många års internationell erfarenhet kan göra bort sig kommer kanske som en överraskning för någon procent av mänskligheten. Då är det intressantare att konstatera att det fanns fler språkliga tvetydigheter i den stilen, när brittiska ansvariga skulle förklara sig för ilskna amerikaner. Scheme kan användas i begrepp som pyramid scheme, "pyramidspel".

BP officials have also caught flak for using the word "scheme" -- British parlance for a large institutional plan but a word more akin to "scam" here -- when talking about a fund to pay claims.

- The Washington Post, 17 juni 2010

Å andra sidan gör Svanberg fina grodor även på svenska, i avslappnat samtal i studion:Man måste ju bara komma ihåg att oljan är ju vegetationen för hundra miljoner år sedan. Det är ju inget gift, utan det är ju en naturlig del utav jorden.

- Carl-Henric Svanberg i Agenda, SVT 2 den 12 december 2010 (länk till SVT Play, vid 10:20)

Om något är naturligt, så är det inget gift. Om något är giftigt, så är det onaturligt. Det kan visserligen tolkas som en oblyg (inte som i "modig sanningssägare", utan som i "byfåne") skönmålning av en företrädare för ett oljebolag - eftersom det är just vad det är - men är samtidigt en uppfattning som delas av så många. Inte minst av de som gärna placerar sig så långt bort från oljebolag och storfinans som möjligt.

8 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Bra att du påpekade, att han begår det naturalistiska felslutet. Det naturliga kan också vara giftigt, om det blir för mycket för snabbt, eller hamnar på fel plats. Det är bara ett exempel, förstås.

Kan inte låta bli att associera, till svenskarnas allmänna tendens, att överskatta sina engelskkunskaper. Engelska är fortfarande ett främmande språk, även om inte alla insett det.

Anonym sa...

Lena, ditt andra stycke är rätt fyndigt även om du inte inser det.

Anonym sa...

Det mest bisarra är väl ändå att CHS säger, och antagligen förväntar sig att folk ska tro på, att BP bryr sig om människor. Alldeles oavsett storleken på dessa.

Osupersubnaturell sa...

Haha. Svanberg har helt rätt i att olja är naturligt. ALLT är ju nämligen naturligt, om man tänker efter litet. Däremot är det inte NORMALT med en massa olja i havsvattnet, och det som är onormalt kan ofta skada djur och växtlighet... men ONATURLIGT? Nej då. Allt är naturligt, även allt det som den högst naturliga mänskliga arten får för sig att göra som skadar alla andra arter på planeten.

Min poäng är att hävda att saker är naturliga egentligen inte är något argument alls, för det gäller precis allt. Så kallade onaturligheter och övernaturligheter finns egentligen inte, för de existerar (i de få, eventuella fall övernaturligheterna nu faktiskt gör det) enligt naturlagarna och inom det naturliga systemet (även om vi begränsade människor inte begripit alla omständigheterna än). Naturlighet är ett allomfattande ord, och därmed på sätt och vis ett icke-ord.

Anonym sa...

Jag tycker att du borde valt en annan rubrik på den engelska varianten av inlägget: "Carl-Henric Svanberg's frogs"

/Håkan

Hexmaster sa...

Ibland gör man skillnad på ämnen som inte finns i naturen, där varenda gram är framställt av människor. Att naturlighet inte har ett skit med farlighet att göra är en annan sak - naturligtvis.

Jo, CHS "small people" klingade falskt i flera dimensioner.

"Frogs"? Ska vi blanda in fransmännen också. :-)

Anonym sa...

"Det är ju inget gift, utan det är ju en naturlig del utav jorden." Hallå, den i särklass naturligaste delen av jorden är magma. Först, mest och störst på jorden. Bokstavligen den naturligaste saken i världen. Ingen ifrågasätter väl att den är skadlig som tusan.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Carl-Henric Svanberg är också en naturlig del av jorden. Räcker det exemplet? :-]