2010-12-12

Viral marketing och KnickerbockersLeft his lodgings some time since, and has not since been heard of, a small elderly gentleman, dressed in an old black coat and cocked hat, by the name of KNICKERBOCKER. As there are some reasons for believing he is not entirely in his right mind, and as great anxiety is entertained about him, any information concerning him left either at the Columbian Hotel, Mulberry street, or at the office of this paper will be thankfully received.

- New York Evening Post, 26 oktober 1809

1809 skrev en ung och lovande författare hans dittills mest ambitiösa verk, en historia över New York - fast man behövde inte läsa länge för att inse att det i själva verket var en satir, med udden riktad mot såväl politiker som historiker. Ta bara titeln: A History of New-York from the Beginning of the World to the End of the Dutch Dynasty.

Som författare angav han pseudonymen Diedrich Knickerbocker. Efternamnet lånade han från en god vän med holländskt påbrå. Porträttet i boken visar upp en äldre herre med ålderdomliga kläder. Denne påhittade gamle stöt skulle få tjänstgöra i en reklamkampanj som inte känns det minsta gammeldags.

Irving började med att sätta in korta annonser i tidningar vari Mr Knickerbocker efterlystes; hotellet han bodde på hade inte sett till honom på ett tag, nämligen. Bland hans tillhörigheter fanns ett manuskript för en historisk bok, som hotellägaren förklarade skulle publiceras för att täcka hotellräkningen. Denna ovanliga knorr gav ytterligare uppmärksamhet. Det är inte varje dag som historiker försvinner, om det nu var på grund av demens eller för att smita från notan.

Men det var alltså varken det ena eller andra, utan en PR-bluff. Den gick hem, och gav Irving hans första välförtjänta framgång, även om det inte skulle gå som på räls för honom än på ett tag. Senare skulle han bland annat bidra till myten om Columbus och den platta jorden, och gamle Knickerbocker tillskrevs berättelsen om Rip Van Winkle som ni kanske hört talas om.

Faktum är att Knickerbockers berömmelse på sätt och vis blivit mer bestående än Washington Irvings. Namnet Knickerbocker kom att förknippas med New York-bor av gamla holländska familjer, därnäst New York-bor i allmänhet; det är därför baseball-laget hette Knickerbockers och basketlaget Knicks, och namnet även kommit att användas om myriader andra företeelser i staden.


Inte Knickerbockers men väl New York Giants. 1957 flyttade Giants till San Francisco, och Brooklyn Dodgers till Los Angeles.

Knickerbockers namn användes även om knäbyxorna, som snart blev betydligt pösigare. Länge bar alla baseball-spelare sådana, många har dem än idag även om de återgått till det åtsittande stuket.Här hemma var det nog knickerbockers som gav upphov till namnet äppelknyckarbyxor, i en lite oväntad folketymologisk manöver. Och i USA lever namnet fortfarande kvar i knickers, trosor. Det hade Washington Irving inte trott.

6 kommentarer:

Monologuer sa...

Lustigt. Satt nämligen just och undrade vad det var för ställe Don Draper och Sterling i Mad Men står utanför. Fast jag vet fortfarande inte även om New York kopplingen nu är solklar. Vad tros?
http://www.guardian.co.uk/tv-and-radio/2010/oct/10/mad-men-lyle-evans-google

Hexmaster sa...

Det ser ut att vara någon sorts lokal, sådana finns det säkert mängder av med det namnet. Hade det varit en affisch hade jag tippat på ett band som slog igenom vid den tiden.

Det mest udda K-namnet måtte vara
The Knickerbocker Storm, som fick namnet efter teatern som i sin tur osv.

Anders H sa...

Även här i Sverige kallas fotbollsbyxor som går över knäna för knickers, så namnet lever kvar även där.

Lena Synnerholm sa...

Själv skulle jag kalla den tajtare varianten, för ”knälånga tajts”. Den påsigare varianten, heter helt enkelt ”knäbyxor”. Överhuvudtaget använder jag gärna moderna ord, om historiska företeelser. Förutsatt att det finns en modern motsvarighet, förstås.

Anonym sa...

"...baseball-laget heter Knickerbockers..."

Fel tempus där? Tänker man på högsta serien (Major League) finns Yankees och Mets i New York, men inga Knickerbockers i hela nordamerika.

Hexmaster sa...

Hehe, ja, det var bra länge sedan original-Knickerbockers gjorde en inning, eller vad det nu heter. Justerat.