2010-12-28

Årets folkbildare och förvillare

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) utser varje år en Folkbildare och Förvillare.

Årets Folkbildare 2010 blev Åsa Vilbäck, "som i sitt TV-program Dr. Åsa i Sveriges Television på ett sakligt och informativt sätt beskrivit sjukdomar och behandlingar. Genom att hålla en god populärvetenskaplig standard i sina program har Åsa Vilbäck tydligt markerat vikten av evidensbaserad medicin. Åsa Vilbäck har även varnat för farliga alternativmedicinska metoder."

Årets Förvillare 2010 blev Stockholmsinitiativet (www.stockholmsinitiativet.se), en lobbygrupp som i den aggressiva, konspirationsteoretiska och pseudovetenskapliga ton som kännetecknar de så kallade klimatskeptikerna "driver uppfattningen att mänskliga utsläpp av växthusgaser inte nämnvärt påverkar klimatet. De anser därför att alla politiska försök att mildra den pågående globala uppvärmningen är meningslösa eller skadliga."


www.vof.se

3 kommentarer:

Johan Langworth sa...

Vetifan vilken position jag ska ta här... Jag blir nog köttad från båda sidor ändå.

Att ge årets förvillare till sthlm-initiativet känns väldigt överdrivet.

Att de är väldigt rabiata förnekare av AGW kan jag hålla med om, men jämfört med homeopati, skedböjning och annat strunt så har de faktiskt en del på fötterna.

Mänskligheten vet väldigt lite om klimatet. Att CO2 kan värma klimatet är korrekt, men det verkar finnas en hel del annat som också påverkar mycket, som inte ingår i klimatmodellerna som används.

Det främsta man kan beskylla båda sidor i debatten för är att de alltid bortser från allt som "fienden" säger. Inget är så svart-vitt som klimatdebatten.

Johan Langworth sa...

Glömde länka:

http://wattsupwiththat.com/

"Förnekare" men på ett vetenskapligt sätt. Uppdateras ofta och ger ett hyfsat neutralt intryck. Väldigt intressant genomgång av bias vid väderstationer i främst USA.

Lena Synnerholm sa...

Till Johan: Vad är det du hävdar att klimatmodellerna, inte skulle hänsyn till? Man kan naturligtvis inte ta hänsyn till allt. Men modellerna har med så mycket som möjligt, som man vet har betydelse. Folk som förnekar den globala uppvärmningen, gör oftast massor av fel. Bland annat förväxlar dom klimat och väder, begår halmgubbefelslutet, och underskattar grovt människlig påverkan. Inte förstår dom statistik heller. Att Jordens medeltemperatur har ökat, är känt bortom rimligt tvivel. Att ökningen huvudsakligen beror, på människoskapade utsläpp, är forskarna någorlunda säkra på. Det finns heller ingen känd naturlig mekanism, som skulle kunnat skapa den. Alltså har vi en global uppvärmning, som huvudsakligen är människans fel. Läs gärna det här:

http://www.uwgb.edu/dutchs/PSEUDOSC/GlobWarm.HTM