2010-12-26

Kungen om pseudovetenskapJordens befolkning kommer redan 2050 att vara tre gånger så stor som den är i dag. Hur ska vi få mat, vatten och energi att räcka, samtidigt som vi ska skapa en hållbar utveckling som bevarar miljön? Svaret, ja svaret på den här frågan är bättre kunskap. En kunskap som grundar sig på vetenskapliga fakta. Det är angeläget i en tid då allt fler människor inbillar sig att astrologi är en vetenskap.

Ur H. M. Konungens jultal 2010. Det är, såvitt jag kunnat finna, det första tillfälle då en svensk regent tagit tillfället att kritisera pseudovetenskap.

Inte för att det borde vara anmärkningsvärt, men det är det. Inte minst med tanke på tokigheter som hans kolleger i England (prins Charles har tagit ställning för alternativmedicin, i synnerhet det uppenbara kvacksalveri som kallas homeopati) och Norge (prinsessan Märtha Louise säger sig kunna prata med hästar och änglar). Hoppas det är ett tecken i tiden.

Sen är det en annan sak att världens befolkning inte alls kommer att vara tre gånger så stor 2050. En halv gång så stor är en av de högre skattningarna.


Blandade länkar med sjunkande relevans: SVT, Expressen, SvD, GP

Tack till Hans S. som hittade felet.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte påläst om prins Charles men han har väl tagit ställning FÖR alternativmedicin och inte emot...

Hexmaster sa...

Heh, just så. Korrigerat.

Lena Synnerholm sa...

Jag tror Kungen sagt en groda i alla fall. Mänskligheten kommer sannolikt inte att tredubblas, under dom närmaste 40 åren. Den snabbaste folkökningen inträffade sannolikt, under senare hälften av 1900-talet. Mellan 1960 och 2000, fördubblades antalet människor. Världens befolkning gick då, från tre till sex miljarder. Men under dom senaste åren, har ökningstakten gradvis minskat. Nu är världens befolkning nästan uppe, i sju miljarder. Att vi är 21 miljarder 2050, är inte statistiskt sannolikt. Troligen kommer antalet människor, aldrig att överstiga elva miljarder. Folkökningen kan till och med stanna, nånstans mellan åtta och nio miljarder. Fast det är i och för sej illa nog. Jag tror inte Kungen läser så mycket. Han är trots allt dyslektiker.

Wulfahariaz sa...

"En halv gång så stor"? Räknar Hex med en minskning? Det är väl lite kontroversiellt, kanske? Kungen räknar i alla fall åt rätt håll.

nesessem sa...

Låt mig föreslå en ny, global, regel: Ingen tillåts föda barn förrän det inte finns några föräldralösa barn kvar på jorden att adoptera.

nesessem sa...

Först när det är slut på ungar får du knulla och göra en egen.

Lena Synnerholm sa...

Jag tror det är en felskrivning. Det ska vara ”en och en halv gång så stor”.

Mats E sa...

Fast kungen är inte mot all vidskepelse:

"Jag vill avsluta med ett par rader ur drottning Silvias bönbok. Det är en bön som har skrivits av ärkebiskopen Anders Wejryd. "Hjälp oss att bruka den livskraft du har lagt i din skapelse så att vi blir förvaltare och inte förbrukare, uppbyggare och inte nedrivare"."

Lizzy sa...

Mats E: Jo fast det är han ju så illa tvungen till. Enligt successionsordningen: "Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran". Skulle han gå ut med att han egentligen är en sekulär humanist så skulle han enligt lagen inte få vara kung längre.

Lena Synnerholm sa...

Det innebär inte att man måste säga, att man är troende protestant. Förresten behöver religion, inte vara vidskepelse. Den blir bara det, om man använder den fel. Så länge han inte antyder, att ”livskraften” kan användas praktiskt, ser jag inget fel.