2010-12-22

Den ursprungliga zodiakens psykologi

Det stang särskilt till i själen hos undertecknad då en dubbelplacering för Ljusen i Luft identisk med hans egen visade sig hos Olausson. Men ett närmare studium visade varför VoF-medlemmen hamnat bland skeptikerna och hånarna snarare än i sällskap med Platon och de idealistiska filosoferna: ett väldigt bälte med flera planeter spänner över Jord- och Vattentecknen Oxen och Skorpionen, den axel jag kallat Satans egen och som ovillkorligen drar ner individen till ren inomvärldslighet.
- Siwert Aldenryd, Sideriska siktet: Skeptikernas bristsjukdomar

Jomen, det är undertecknad som dras ner av Satans egen axel. Undrar om man skulle skaffa sig en tatuering på temat?

När Siwert pratar om "den ursprungliga zodiaken" så avses något jag tagit upp i förbigående på faktoider.nu: Astrologi. Den zodiak som vi tillämpar, där Väduren börjar vid vårdagjämningen osv., har faktiskt inte med vår stjärnhimmel att göra - där är solen i slutet av mars i Fiskarnas tecken, på gränsen till Vattumannen. Alla horoskop vi ser är uppställda enligt den stjärnhimmel som fanns för över 2000 år sedan; åtminstone om de följer den s.k. tropiska skolan. De som istället tittar på aktuell stjärnhimmel följer den sideriska skolan. Det är i den som jag är en Våg, snarare än den tropiska Skorpion jag vant mig vid.

Detta hade förvisso varit något o-er-hört förunderligt - som om olika kemister nyttjade olika periodiska tabeller - om det inte varit för att horoskopen inte har ett skvatt med verkligheten att göra.

Om ni har gott om tid och ett öppet sinne kan jag föreslå att studera någon av Siwerts textväggar som han producerar med en beundransvärd febrilitet. Som horoskopet för Självmordsbombaren respektive själva händelsen, Reepalu, politiker från helvetet? där han granskar Malmö-politikern och Reepalu, politiker från Helvetet! när han lite senare kommer på det klara med saker och ting, eller när han ställer horoskopet för en Militant Humanist (alltså i föreningen Humanisterna) som betecknas som våldsam och psykopatisk, med "svart själ" osv. Spana in listan med färdiga långa horoskop för alla möjliga kändisar och halvkändisar.

Det är tur att Siwert Aldenryd är en klok och snäll människa. Tänk vad en ondskefull astrolog skulle kunna göra med all den detaljerade psykologiska kunskap - jo, "astrologin är kusligt exakt" - han får fram bara genom att studera planeter.

Huruvida han skulle kunna utläsa något om, tja, Vladimir Putin, Gnesta-Kalle, en hamster eller ett kylskåp om han inte på förhand fick veta vilket horoskop som hörde till vem, det kanske varken är någon stor fråga för idealistiska filosofer eller vi inomvärdsliga som tyngs av Satans egen axel. Som man så när hade kunnat slippa, om bara om hade varit:

Att loppet inte är kört ens med denna loja vibrationssänkare omvittnar dock påve Benedikt XVI. Se dock i hans fall hur det exakta klockslaget visar VAD som lyfter honom till de särskilda människornas skara, långt över det andligt förvittrade släkte som söker sig mot skepticistiska grupperingar.
- Siwert hittar en förebild

4 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Jag kan åtminstone lista ut en sak, om den här astrologen. Det är att han tycker illa om folk, som kritiskt granskar det, som sådana som han sysslar med.

Seaward sa...

Tack för gratis reklam! Jag vill passa på att puffa för den klart synliga översiktssida bloggaren inte nämner - den passar väl inte hans syften - en liten diskussion om huruvida den sideriska zodiaken svarar på kvantitativa studier eller så kan förväntas göra.

Läs gärna sidan och fundera själv om astrologin - som tycks svara positivt på den här typen av test - skiljer sig från andra metoder som ingen höjer på ögonbrynen inför, profiler för att filtrera fram optimala chefer eller varsla för förhöjd risk för brottslighet.

Ett hinder för redovisade pilotstudier är den ringa datamängden. Jag är tyvärr inte i position att ägna mer än 1-2 timmar per dag åt vad bloggaren kallar "textväggar" - inlägg av artikellängd är en kanske mer neutral, mindre faktoid, beteckning.

Jag tror den här bloggen ska fortsätta spana efter enklare faktoider och lämna frågan om kunskapsteori till andra. Att inte ha idéhistoriska bakgrunder klara för sig, att inte förstå vad Wittgenstein menade med språkspelens autonomi, men likväl raljera om Satan imponerar möjligen på fullständigt historielösa skeptiker.

Men en god jul tillönskas också skeptikerna. Ni ligger bara lite efter i allmänbildning och det finns hopp även för er. Astrologin är nu bara en modell, låt vara stundom kusligt tydlig, men den är inte människan själv. Ett attitydmässigt genombrott i detta ditt liv bör resultera i ett betydligt trivsammare horoskop för nästa inkarnation!

Ett boktips (fast julhandlandet väl är klart nu): Matematikern och filosofen David Berlinskis essäsamling "The Deniable Darwin" från förra året. En av västerlandets intellektuella giganter som visar vad kvalificerad skepticism rör sig om.

Anonym sa...

"Textvägg" sa Bill.

"Vägg av text" sa Bull.

Varför har den här typen av människor så svårt att skilja på kvalitet och kvantitet?

Lena Synnerholm sa...

För att dom aldrig har lyckats lära sej, vad kvalitet innebär. Det tror jag i alla fall.