2022-08-01

Lördagsfråga 717: Flygplan

  1. Robert Broberg hade en period då han kallade sig Zero; en nollställning efter skojigheter som Pling & Plong Show och Tjejjer. Då gav han bland annat ut skivan Am I your new toy (1981).
  2. U2:s officiella video till Where the streets have no name spelades in under ovanliga omständigheter: Plötsligt kungjorde man att man höll en konsert på taket på en låg byggnad i en sjavigare del av Los Angeles – "not one of your more fun neighbourhoods" som radiopratare beskriver det i videon – en uppenbar blinkning åt Beatles sista spelning. Djungeltelegrafen gick varm (idag hade sociala medier skurit ihop), och massor av åskådare samlades nedanför. Även polisen dök upp och satte så småningom P för det hela. Långt senare berättade managern att den knorren var förväntad, men att ordningsmakten höll på att snuva dem på den när de gav spelningen den ena förlängningen efter den andra.
  3. Big Bud 747 är världens största traktor. Även om den dyker upp på en och annan jordbruksmässa så är den sannerligen ej blot til lyst utan får arbeta för sitt uppehälle. Bland annat kör den en tjugosex meter bred plog.
  4. Basen på Luxorobelisken. Den uppfördes vid Luxortemplet under Ramses II och flyttades 1836 till Paris och Place de la Concorde. Det vi ser är moderna avbildningar av obeliskens resande. De ersatte ett gäng babianstatyer, vars frontal nudity var alldeles för mycket för dåtidens smak och måhända även hade varit det idag. De kan beskådas på Louvren.

Zero, U2, 747 och Concorde, de vet vi vad de är. Den satte Mattias.


Inga kommentarer: